Povestea unui gălățean în Italia. De la agricultor pe câmpurile din Barcea, la profesor de pizza la italieni

Din cele câteva zeci de mii de gălățeni plecați la muncă în străinătate, foarte mulți au povești de succes, dar povestea lui Vasile Pulbere, din Barcea, este uluitoare. Vasile a plecat în Italia în 2002, când avea 27 de ani. La început a lucrat în agricultură, cum făcuse și acasă, la Barcea. Apoi a lucrat într-o fabrică, iar mai târziu într-o pizzerie. Voia să prindă secretele pizzei, ca să se întoarcă în țară, să își deschidă propria afacere, o pizzerie. Însă în cinci ani a ajuns să-i învețe pe italieni să facă pizza, iar peste alți trei ani a deschis propria pizzerie la Padova.

De la agricultură pe câmpurile din Barcea, la cursuri de de pizzaiolo la Padova

Povestea lui Vasile Pulbere a început în localitatea natală, la Barcea, în județul Galați. Absolvise Liceul Agricol la Tecuci, apoi a făcut armata și s-a întors la Barcea, unde singura alternativă ce i se oferea era munca în agricultură. Potrivit ziarului „Gazeta Românească” din Italia, marea schimbare în viața sa s-a produs în 2002, când a plecat în Italia, ca să învețe secretele pizzei. „Întors acasă, m-am apucat de agricultură, dar lucrurile nu mergeau prea bine și m-am gândit să plec în Italia. În 2002 am plecat în Italia cu gândul să învăț să fac pizza și să mă întorc acasă să deschid o pizzerie“, spune Vasile Pulbere.

A muncit în agricultură, la Roma, apoi s-a angajat la o fabrică la Padova și şi-a găsit o slujbă de weekend într-o pizzerie: „Patru ani am muncit în această pizzerie în fiecare weekend, iar în cursul săptămânii lucram la o fabrică. Aş fi vrut să deschid o pizzerie a mea în Italia, dar nu mă simțeam pregătit. Italienii sunt foarte delicați când se vorbește de mâncare. Ei știu și vor să mănânce bine, chiar dacă plătesc mai mult“.

În februarie 2007 a făcut un curs de pizzaiolo, care a însemnat începutul afirmării sale.

„Medalia de Aur” la cursul de pizzaiolo i-a deschis calea spre titlul de „coach pizza chef”. Din 2007, profesor de pizza

După acest început, povestea lui Vasile Pulbere s-a derulat rapid, de la sine, pentru că a descoperit că are talent în noua sa ocupație. Primul semn evident a fost obținerea „Medaliei de Aur” la cursul de pizzaiolo:

„M-am clasificat primul dintre toți cursanții și am obținut și prima mea medalie de aur. Am fost foarte apreciat de organizatori și am primit chiar și o ofertă de muncă din partea lor: să predau cursuri de pizzaiolo pentru ei, dar pentru asta aveam nevoie de un alt curs.

Am lăsat munca în fabrică și am început să muncesc pentru o reţea de pizzerii: seara făceam pizza, iar ziua preparam aluat pentru toate punctele de vânzare. Între timp am făcut și cursul de coach pizza chef și aşa, în decembrie 2007, am început să predau cursuri de pizza la aceeași școală unde am fost elev, la Margherita Pizzaschool Abano Terme Padova“.

Profesor de pizza la Veneția, Treviso și Rovigo

În 2008, preda deja pentru aceeaşi școală la Veneția, Treviso și Rovigo. În 2009 a început să participe la campionatele de pizza. În special la Campionatul Mondial de Pizza, de la care nu a lipsit în niciun an şi unde a obținut rezultate bune. În 2015 a fost primul român calificat la această competiţie.

Din 2010 are propria pizzerie în Cittadella Padova

Evident că așa cum s-au derulat lucrurile s-a produs și inevitabilul, țelul la care visa, de a-și înființa o pizzerie. Numai că nu a făcut-o în România, așa cum dorea în urmă cu 15 ani, ci în Italia, unde predă cursuri pentru pizzaiolii profesioniști.

„În 2010, împreună cu soția mea, am deschis o pizzerie în Cittadella Padova, unde am avut foarte mare succes chiar din prima zi. Actualmente lucrez în pizzeria noastră, Pizzeria d’Asporto Viper. Predau în continuare cursuri de pizza pentru începători, cursuri de specializare pentru pizzaiolii profesioniști, fac demonstrații pentru cel mai mare producător de făină pentru pizza la nivel mondial, care produce făina «Le 5 Stagioni». Sunt mândru că fac parte din cea mai mare asociație din România – Asociația Culturală Euro Est Alternativ – care se ocupă de campionate de bucătărie și pizza la nivel internațional, sunt tată, am doi băieței minunați, iar soția este o femeie deosebită, care mi-a fost mereu alături și m-a susținut în toate domeniile“, spune chef Vasile Pulbere.

Așa că dacă ajungeți în Italia, la Padova, mergeți la „Pizzeria d’Asporto Viper”, să îl cunoașteți chef Vasile Plăcintă.

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*