Poliția Locală a constatat peste 8.000 de contravenții și a aplicat amenzi în valoare de 1,5 milioane

Venirea la conducerea Poliției Locale Galați a unui fost ofițer din cadrul Poliției naționale, comisarul șef Petrică Hahui, fostul șef al Secției Regionale a Poliției Transporturi din Regionala Galați, este sesizabilă prin creșterea eficienței acestei structuri în raport cu ultimii ani, când directorii poliției locale erau numiți dintre „civilii” din „rezervele de cadre” ale diverselor partide.

În primul semestru, polițiștii locali au constatat 8.031 de contravenții, iar valoarea amenzilor aplicate a fost de 1.576.220 de lei. Au fost confiscate bunuri în valoare de 10.365 lei. De asemenea, au fost suspendate activitățile a 3 societăți comerciale ai căror administratori au încălcat legea.

Un domeniu în care Poliția Locală a luat măsuri destul de dure a fost cel al disciplinei în construcții. Au fost sistate lucrările de construcții în 34 de cazuri în care erau încălcate prevederi ale legii sau ale unor hotărâri ale Consiliului Municipal, a fost dispusă intrarea în legalitate în 34 de cazuri și a fost dispusă desființarea a 22 de construcții ridicate ilegal.

Principalele încălcări ale legii la Ordine Publică și Codul Rutier

Cele mai multe încălcări ale legii constate de polițiștii locali au fost la ordine și liniște publică și la circulație rutieră, la ambele capitole numărul contravențiilor constatate depășind 25% din totalul contravențiilor. „Principalele acte normative în baza cărora au fost constatate contravențiile sunt Legea nr 61/1991 privind normele de ordine și liniște publică în procent de 25%, deci mai mult de un sfert și Ordonanța de Urgență nr 195/2002, referitoare la normele rutiere, la care au fost constatate 2.100 de contravenți, la fel, peste 25% din totalul contravențiilor”, a declarat directorul Poliției Locale, Petrică Hahui.

În ceea ce privește infracțiunile penale, polițiștii locali au constatat în primele șase luni din 2017 un număr de 133 de infracțiuni, dintre care 26 au fost furturi, 45 cazuri de deținere și consum de droguri, 16 cazuri de contrabandă cu țigări și 7 cazuri de port ilegal de armă albă.

Trei planuri de măsuri: „Parcarea 2017”, „Estival 2017” și „Siguranța 2017”

Agenții de la cele 5 secții ale Poliției Locale Galați au acționat în cadrul celor trei planuri de măsuri demarate de conducerea poliției locale, „Parcarea 2017”, „Estival 2017” și „Siguranța 2017”.

„Ordinea Publică a punctat cu 4.505 contravenții, valoarea amenzilor fiind de 466.000 lei, bunuri confiscate în valoare de 2.200 lei și 66 de infracțiuni constatate. Au fost constate 94 de cazuri de cerșetori sau persoane fără adăpost. Au fost 128 de sesizări de la cetățeni numai pe zona de ordine publică.

Siguranța Rutieră și Intervenția Rapidă au avut 463 de acțiuni. Am instituit 215 dispozitive de menținere a ordinii publice la diferite evenimente. Au fost constatate 2.300 de contravenții, cu o valoare a amenzilor de peste 600.000 de lei.

Alte structuri de specialitate ale Poliției Locale, Controlul în Comerț, Disciplina în Construcții și Protecția Mediului, au intervenit în 449 de sesizări, foarte multe comparativ cu anul trecut. Cetățenii apelează Poliția Locală pentru diferite aspecte negative legate de construcții, protecția mediului și activitatea comercială din piețe și nu numai. În cadrul celor 54 de acțiuni ale acestor structuri au fost constate 1.236 de contravenții, valoarea amenzilor fiind de peste 500.000 de lei. Aceste structuri au lucrat și în acțiuni specifice, de verificări la toate spălătoriile auto, toate service-urile auto și în piețele agro-alimentare”, a mai precizat diectorul Poliției Locale.

S-au dublat acțiunile cu caracter preventiv și a crescut cu 60% numărul contravențiilor constatate

Potrivit lui Petrică Hahui, la Dispeceratul Poliției Locale au fost înregistrate 1.066 de sesizări telefonice. Se pare că și gălățenii încep să aibă încredere în Poliția Locală, care pe vremea „gardienilor publici” era identificată cu lipsa de eficiență.

Concluzia statisticilor activității Poliției Locale în primul semestru este că acțiunile cu caracter preventiv s-au dublat, activitatea de constatare a faptelor contravenționale a crescut cu 60%, iar procentul infracțiunilor constatate a crescut cu 20%. De asemenea, valorile amenzilor stabilite prin contravenții aproape că s-a dublat.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*