Doar 58 din cei 65 de candidaţi necesari pentru a oferi electoratului gălăţean alternative liberale au fost prezentaţi vineri, 22 ianuarie 2016, publicului prezent la Sala Sporturilor, drept propuneri de candidaţi la primăriile judeţului Galaţi.
Prezenţi la Galaţi pentru a susţine candidaturile liberalilor la alegerile din iunie 2016, cei doi copreşedinţi ai PNL, Allina Gorghiu şi Vasile Blaga, s-au arătat încrezători în succesul lor din acest an electoral, bazându-se pe semnele bune date de (1) greşirea drumului către Galaţi (prin Şendreni) în cazul Alinei Gorghiu şi (2) o afirmaţie a preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că „ aici sunt porţile Moldovei şi de aici încep câştigarea Preşedinţiei. Şi aşa a fost”, Iohannis câştigând în noiembrie 2014 cursa pentru preşedinţie.
Galaţiul pe harta – la 1550. Astăzi, mai puţin
Candidatul PNL la primăria Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, s-a arătat dezamăgit de Galaţiul actual, invocând o hartă de la 1500 unde nu erau trecute oraşe precum Bucureşti, Iaşi, Timişoara, dar putea fi găsit Galaţiul. După o scurtă trecere în istorie a însemnătăţii oraşului Galaţi, pentru ultimii 25 de ani, ani în care şi Nicuşor Ciumacenco a fost la cârma oraşului, secundându-l pe primarul Dumitru Nicolae (2008-2012), Ciumacenco nu a putut menţiona decât apartamentele neîncălzite, lipsa apei calde, depopularea oraşului, hoardele de maidanezi, într-un cuvânt condiţii primitive de care are parte oraşul de mai bine de 20 de ani: „Am vorbit atât de mult despre trecut, pentru că îmi este greu să vorbesc despre prezent. În ultimii 25 de ani, Galaţiul a pierdut peste 70.000 de locuitori, peste 30.000 de gălăţeni, în plin secol XXI, stau în case neîncălzite, fără apă rece şi fără apă caldă. Condiţiile au început să fie primitive în Galaţi, locuinţele noastre au ajuns să fie adevărate focare de infecţie, Galaţiul a ajuns să fie neprimitor cu oamenii, în schimb să fie o casă foarte bună pentru hoardele de maidanezi”, a spus preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL.
Gala Premiilor PNL
Tot în cadrul festivtăţii de lansare a candidaţilor PNL la alegerile din 2016, au fost acordate şi premiile PNL pentru excelenţă. Aflată la a 22-a ediţie, Gala Premiilor PNL a fost amânată din cauza evenimentelor de la sfârşitului anului trecut şi comasată la acest început de an cu lansarea candidaţilor.
Câţiva gălăţeni din domenii diverse, învăţământ, sport, cultură şi afaceri au urcat pe scena de la Sala Sporturilor, primind distincţii pentru rezultatele obţinute.
Senatorul Paul Ichim a prezentat ceremonia de decernare a premiilor încurajând munca şi performanţa, după cum corect a afirmat. Amintind de o doamnă a politicii internaţionale, Margaret Thatcher, senatorul a precizat că „mult timp oamenii au încercat să facă ceva, de o vreme doresc direct să devină cineva. Noi încurajăm oamenii să dovedească că fac ceva şi fiţi siguri că oamenii care dovedesc că fac ceva vor deveni cineva. Premiile sunt pentru cei care au făcut ceva”, a spus senatorul Paul Ichim.
Premiile au revenit:
- Învăţământ: Cătălin Vasile Munteanu, elev la CNVA, în clasa a XII-a, elev cu numeroase premii la concursuri de matematică, fizică, biologie şi informatică.
- „Tineret de performanţă”: Virgil Tăbuş, care a obţinut multiple premii naţionale şi internaţionale în domeniul dansului şi al artei populare. A înfiinţat prima şi singura Şcoală de Dans Popular din judeţul Galaţi, iar începând cu 2012 organizează flashmoburi de dans popular”.
- Performanţă în sport: echipa de hochei pe gheaţă Dunărea Galaţi campioana României la hochei pe gheaţă,
- Performanţă în mediul de afaceri: Selir SRL.
- Premiul pentru artă şi cultură: Dragoş Neamu, care a coordonat şi implementat numeroase proiecte muzeistice în mai multe oraşe ale ţării.
Trofeul de excelenţă i-a revenit deputatei Alina Gorghiu, copreşedintele PNL la nivel naţional.