Sectorul pescăresc din comunele gălăţene de pe malul Prutului este doar o umbră a ceea ce a fost cândva, din miile de pescari de la jumătatea secolului trecut nemairămânând nici două sute, reiese dintr-un studiu realizat de DHM Printing & Advertising.
Studiul privind principalele nevoi ale sectorului pescăresc din comunele de pe malul gălăţean al Prutului, adică din Tuluceşti, Frumuşiţa, Folteşti, Măstăcani, Vlădeşti, Oancea, Suceveni şi Cavadineşti, a pornit de la realităţi statistice. „Importurile de peşte, într-un an, în această zonă, au fost în valoare de 280.000 de euro, iar exporturile, de doar 9.000 de euro”. Iar producţia aproape nici nu există, doar 20% din produsele din peşte de pe piaţă fiind româneşti, restul provenind din import”, a declarat Răzvan Danci, reprezentantul DHM Printing & Advertising.
Loc ar fi pe piaţa românească, concluzionează studiul, dar este necesar un efort comun al autorităţilor şi întreprinzătorilor, pentru ca firmele autohtone procesatoare de produse de peşte să şi reziste pe piaţă. Exemplul dat de Răzvan Danci a fost cel al unei firme din Galaţi, Toranavis SRL, care în 2008 avea cifră de afaceri de 5-6 milioane de euro şi avea 37 de angajaţi, a accesat şi fonduri europene, iar acum este în faliment şi mai are un singur angajat.
Studiul DHM Printing & Advertising a costat 156.000 lei, din care 117.000 – bani nerambursabili şi a fost realizat în cadrul proiectului „Valorificarea potenţialului Zonei Pescăreşti Lunca Prutului Inferior-Dunărea Inferioară prin utilizarea informaţiei şi realizarea unui studio de prospectare a pieţei”, proiect finanţat prin Fondul European de Pescuit (FEP) – Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, în cadrul „Strategiei de dezvoltare durabilă a zonei pescăreşti Prut-Dunăre din judeţul Galaţi”.
Obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea şi consolidarea zonei pescăreşti Lunca Prutului Inferior – Dunărea Inferioară, prin sprijinirea conştientizării populaţiei a utilizării informaţiei, în vederea dezvoltării durabile a sectorului pescăresc la nivel local, judeţean şi regional. Proiectul s-a derulat în cele opt comune gălăţene riverane Prutului.