Pe 4 iunie 1943, Regele Mihai în vizită la Escadrila de Vânătoare de la Aeroportul din Galaţi

S-a vorbit foarte puțin despre legăturile cu Galațiul și gălățenii ale Majestății Sale, Regele Mihai. Regele avea prieteni, foști colegi de școală, la Galați și a vizitat de mai multe ori Galațiul și pe vremea când era Regele României, dar și după 1990.

Ultimele vizite efectuate la Galați de Regele Mihai împreună cu Regina Ana au fost în iunie 1997, imediat după ce Majestatea Sa a primit pașaportul românesc și vizita din primăvara lui 2006, când Regele Mihai și Regina Ana au venit la Galați la invitația Arhiepiscopului Dunării de Jos, ÎPS Casian, cu prilejul praznicului Învierii Domnului, primind Lumina Sfântă în Catedrala Episcopală de la Galați.

Printre prietenii și colegii de școală ai Regelui Mihai s-au aflat și doi gălățeni, inginerul Ștefan Peticilă și aviatorul Radion Chiaburu. Cei doi au fost colegi de școală cu Majestatea Sa în celebra „Clasă Palatină”, din clasa a V-a până în clasa a XII-a. Carol al II-lea avusese ideea ca tânărul Voievod de Alba Iulia să învețe cu profesori cunoscuți în epocă, precum Nicolae Iorga, Perpessicius etc., într-o clasă formată din elevi din toate regiunile țării, din Muntenia, Ardeal, Bucovina sau Basarabia, ei fiind români, sași sau secui, fii de juriști, avocați, țărani sau muncitori.

4 iunie 1943: Regele Mihai în vizită la Escadrila de Vânătoare de la Aeroportul din Galaţi

În iunie 1943, Majestatea Sa, Regele Mihai a vizitat Galațiul pentru a se întâlni cu piloții la Escadrila de Vânătoare de la Aeroportul din Galați. Atunci, Regele l-a întâlnit și pe fostul său coleg de liceu, sublocotenentul aviator Radion Chiaburu, care devenise pilot de vânătoare (foto).

Vizita a avut loc la inițiativa generalului Constantin Sănătescu, un apropiat al lui Antonescu, care observase însă că mareșalul Antonescu încerca să îl îndepărteze pe Regele Mihai de treburile statului. Generalul Sănătescu era nemulțumit de faptul că Antonescu încerca să îl îndepărteze pe Rege și de Armată și în primăvara lui 1943 nota în jurnalul său: „Mareşalul înstrăinase pe Rege cu totul de armată”  

Pentru a remedia situația, generalul Sănătescu a organizat pe 4 iunie 1943, o vizită a Regelui Mihai la Escadrila de Vânătoare de la Galaţi, urmată de un dejun la popota unităţii.

Cu acest prilej, Regele l-a întâlnit pe Aeroportul din Galați pe colegul său, sublocotenentul aviator Radion Chiaburu. La 10 mai 1942, acesta fusese ridicat la rangul de sublocotenent aviator prin decret al mareșalului Antonescu și după ridicarea în grad urma Şcoala de Piloţi de Vânătoare de la Galaţi pentru cursuri de perfecţionare.

În „Jurnalul Generalului Sănătescu”, apărut ân 1993 la Editura Humanitas, este descrisă vizita Regelui Mihai la Galați:

„Luna iunie 1943. Întrucît Mareşalul înstrăinase pe Rege cu totul de armată, am hotărît ca, treptat, Regele să ia din nou contact cu armata şi aranjez un program, astfel ca Regele să viziteze escadrila de vîntătoare din Galaţi, în care avea un camarad de pe când făcea liceul, Radion Chiaburu, iar Regina-mamă  să viziteze spitalele din localitate. Chem la telefon pe comandantul garnizoanei, Gral Trincu, – un om de inimă şi pe care contam – şi-i spun să facă primirea la aeroport aşa cum se cuvine unui rege.

La 4 iunie dimineaţa, aterizăm pe aeroport la Galaţi, unde o companie de onoare cu drapel şi muzică a întâmpinat pe Rege, de asemenea toţi ofiţerii, generali şi superiori, din garnizoană, cu primarul şi prefectul judeţului.

Regele şi-a petrecut toată dimineaţa între ofiţerii escadrilei de vînătoare, dovedind cunoştinţe complete despre avioane şi motoare. (…)

Dinadins am dispus ca dejunul să nu se ia pe iahtul regal Luceafărul – care se găsea în port -, ci la popota ofiţerilor de aviaţie. (…) Ideea mea a fost bună, căci pe timpul mesei a domnit o atmosferă aşa de caldă, încît fiecare s-a simţit aproape de familia regală”.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*