Paştele Blajinilor – sărbătoare cu origini păgâne

Nerecunoscut de biserică, aşa-zisul Paşti al Blajinilor nu apare menţionat nicăieri în Vechiul sau în Noul Testament, sărbătoarea nefiind recunoscută pe canoanele bisericii ortodoxe. Tocmai de aceea ea nu are o dată fixă, fiind însă tradiţional ţinută lunea, a opta zi după Paşti. Moment în care oamenii merg în cimitire, împart pomană – cozonac şi ouă roşi – şi mănâncă lângă morminte.

„În amintirea lui…”

Conform credinţelor populare însă, „blajinii” sunt cei plecaţi dintre vii şi sunt cei care trăiesc într-o lume aproape de Rai, pe o insulă înconjurată de Apa Sâmbetei. Denumirea de „blajini” vine din slavonă, însemnând „blând, bun”.

Cercetările etnografice arată că în lumea blajinilor nu există sărbători, ei aflând că a venit Paştele după cojile roşii de ouă care vin pe Apa Sâmbetei (resturi aruncate în apa curgătoare de către oameni, în Vinerea Mare). În această singură zi – de Paştele lor -, blajinii se ospătează, mâncând şi bând resturile lăsate să cadă în amintirea lor pe pământ.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

2 Comments

  1. Multumim pentru precizari Elena.

  2. Elena Parapiru says:

    Mulţumesc pentru lectură, George. Te mai aşteptam pe testnelu.seoresearch.com

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*