Parteneriat pentru reabilitarea termică a blocurilor. Gălățenii vor plăti numai 25% din lucrări, eșalonat pe 5 ani

Primăria Galați a lansat către asociațiile de proprietari invitația de a deveni partenere cu municipalitatea în accesarea fondurilor europene pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor.

„Fac un apel cu această ocazie, în mod special la președinții de asociații de pe întinderea străzii Brăilei, să vină în parteneriat cu noi. Rugămintea mea este să dea curs invitației de a fi parteneri cu noi în acest proiect. Un rol extrem de important îl au asociațiile de proprietari care trebuie să facă o serie de demersuri. În primul rând să le prezinte proprietarilor beneficiile unui astfel de program, să strângă semnăturile necesare, să se preocupe de întocmirea documentelor justificative și să depună o adresă prin care să solicite sprijinul Primăriei Municipiului Galați”, a declarat în cadrul unei conferințe primarul Ionuț Pucheanu.

Oferta este deosebit de avantajoasă, pentru că 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor sunt rambursate din Fondul European de Dezvoltare Regională și de la bugetul de stat, iar 40% din totalul acestor cheltuieli este suportat de la bugetul local (15%) și de asociațiile de proprietari (25%).

Lucrările eligibile: anveloparea, schimbarea lemnăriei, hidroizolația, repararea iluminatului și dacă e cazul, repararea lifturilor

Edilul a precizat că în actualul exercițiu financiar european a fost extinsă gama cheltuielilor eligibile, în cazurile blocurilor turn adăugându-se, spre exemplu, repararea lifturilor.

„Ceva mai avantajate sunt blocurile turn, la care se beneficiază și de repararea lifturilor. Asta este singura deosebire între blocurile cu 4 etaje și cele turn. Din celelalte lucrări ale căror costuri sunt eligibile amintesc refacerea subsolurilor și a iluminatului de pe casa scării, evident anveloparea exterioară și schimbarea tâmplăriei exterioare, refacerea hidroizolației. Toate aceste lucrări sunt eligibile și vor fi efectuate pe bani europeni”, a precizat Ionuț Pucheanu.

Proprietarii apartamentelor plătesc 25% din valoarea lucrărilor eșalonat, pe 5 ani

Primăria Galați este singura din Regiunea Sud-Est din cele 6 județe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est care a accesat fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Avantajul este că proprietarii apartamentelor care pot beneficia de astfel de lucrări pot plăti suma care le revine, prin intermediul asociației de proprietari, în mod eșalonat, pe o perioadă de 5 ani.

Până acum, au fost executate lucrări de reabilitare termică la 11 blocuri, cu o valoare contractată de 15 milioane de lei, iar pentru alte două blocuri au fost depuse proiectele. „Mai avem pregătite proiectele pentru 7 blocuri și încă 11 la care se lucrează în momentul de față”, a mai precizat Pucheanu.

Marele avantaj: facturi la încălzire cu 40% mai mici

Potrivit primarului, „pentru aceste blocuri de locuințe reabilitate termic, analiza realizată la finalul implementării proiectelor, a evidențiat o scădere a consumului de energie pentru încălzire cu mai mult de 40% așa cum prevedea obiectivul programului pilot de reabilitare termică”.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*