Parteneriat între Universitate și Primărie: Centru de Medicină Dentară pentru tratamentele gălățenilor cu venituri mici

Parteneriat între Universitate și Primărie: Centru de Medicină Dentară pentru tratamentele gălățenilor cu venituri miciLa parterul fostei Policlinici Municipale de la intersecția străzii Bălcescu cu strada Eroilor a fost deschis Centrul de Medicină Dentară Socială, înființat în mod special pentru beneficiarii de servicii sociale care nu își permit costurile pentru tratamente medicale de specialitate.

Acest centru a fost va funcționa în parteneriatul dintre Universitatea „Dunărea de Jos” și Primăria Galați. Serviciile medicale vor fi asigurate de studenții din ultimul an de studiu la Facultatea de Medicină din cadrul Universității, care vor fi coordonați de profesori, iar costurile pentru materialele care vor fi folosite pentru intervenții vor fi suportate de la bugetul local.

Centrul de Medicină Dentară Socială va fi deschisă începând din luna mai.

Investiție e 700.000 de lei, din fondurile proprii ale Universității „Dunărea de Jos”

Potrivit rectorului Universității „Dunărea de Jos”, prof dr Gabriel Bârsan, noua clinică dentară a fost realizată printr-o investiție a Universității, în valoare de 700.000 de lei, realizată în primul rând pentru ca studenții din ultimii ani de studiu la Specializarea Stomatologie de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității să aibă la dispoziție cabinete bine dotate, în care să își facă practica. În același timp, de serviciile noii clinici vor beneficia gălățenii cu venituri mici.

foto 1„Este o investiție făcută cu banii Universității, în valoare de 700.000 de lei, din care 300.000 de lei au fost lucrările de amenajare. Banii provin din filiala noastră din Sicilia. Sunt din venituri proprii.

Beneficiarii vor fi, în primul rând, studenții, pentru că vor avea spații pentru desfășurarea activității de tehnică dentară. Dar beneficiari vor fi și persoanele defavorizate din comunitatea locală. Este un punct din programul meu managerial din primul mandat, pe care nu am reușit să îl realizez atunci din lipsa banilor”, ne-a declarat profesorul Gabriel Bârsan.

Primarul Galațiului: „Beneficiarii acestei clinici stomatologice vor fi gălățenii cu venituri mici și evident, pensionarii”

foto 2Primarul Ionuț Pucheanu a precizat la rândul său că dotările vin din partea Universității, iar parteneriatul cu Primăria înseamnă că municipalitatea va deconta toate cheltuielile aferente actului medical în sine, de la consumabile la materialele necesare pentru a se realiza o lucrare dentară.

„Beneficiarii acestei clinici stomatologice vor fi gălățenii cu venituri mici și evident, pensionarii. Este o problemă, nu doar la nivelul Galațiului, ci în toată țara, aceasta a dentiției, să-i spunem. Sunt extrem de multe probleme și nu știu dacă este cetățean care să nu fi avut astfel de afecțiuni. E o formă frumoasă de colaborare cu cei de la Universitatea Dunărea de Jos, împreună cu care am demarat acest proiect. Au existat destul de multe probleme, dar ne pare bine că am reușit să ajungem la aceste dotări”, a declarat primarul Galațiului.

Vor fi înființate Centre Medicale de Permanență în toate cartierele Galațiului

Primarul a adăugat că înființarea acestei clinici dentare, pentru cei cu venituri mici, care nu își permit costurile tratamentul la o clinică stomatologică privată, face parte din programul cu care a câștigat mandatul de primar.

În baza aceluiași program vor fi înființate în toate cartierele orașului Centre Medicale de Permanență, la care gălățenii să se adreseze pentru o injecție sau un tratament minor, pentru care în prezent merg la Unitatea de Primire Urgențe.

foto 3„În programul cu care am venit acum nouă luni de zile în fața gălățenilor, eu am lucrat pe partea medială cu domnul doctor Nichita. Dumnealui este artizanul a ceea ce vedeți aici, dar și al ideilor de înființare a acelor centre de permanență. Am început cu primul, în Micro 39 și ne-am propus ca în fiecare an să deschidem câte un centru de permanență în diferite zone ale Galațiului, tocmai pentru a degreva Unitatea de Primire Urgențe de la Spitalul Județean, acolo unde toată lumea se duce pentru orice problemă minoră pe care o are”, a spus Ionuț Pucheanu.

Următorul centru de permanență va fi deschis în Campusul Universitar, în aproximativ 2-3 luni, urmând să funcționeze într-un spațiu pus la dispoziție de Universitatea „Dunărea de Jos”.

Un proiect „importat” din Capitală

Artizanul proiectului, doctorul Aurel Nichita, spune că a preluat ideea înființării Centrului de Medicină Dentară Socială de la București, unde a fost înființat un astfel de centru pe vremea fostului primar Sorin Oprescu.

”Este un proiect pe care l-am copiat de la București, de la un alt primar, Sorin Oprescu, care a făcut un centru similar la București. Pe de o parte, aparține Facultății de Medicină. Aici vor lucra cadrele didactice și studenții din ultimul an de studiu de la specializarea Stomatologie”, a declarat Aurel Nichita

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*