Parcurile eoliene și fotovoltaice: erau pe când nu le vedeam, azi le-am vedea, dar nu-s!

unnamed (1)Asta este concluzia unuia dintre rapoartele prezentate astăzi la Colegiul Prefectural de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Galați. Dacă în urmă cu câțiva ani ne confruntam cu o avalanșă de știri despre zeci de parcuri eoliene care urmau să fie construite în zona centrală și în nordul județului, statistica realizării acestora este jalnică: au fost puse în funcțiune doar 8,35% din turbinele eoliene pentru care a fost acordat acord de mediu.

Ședința de astăzi a Colegiului Prefectural a avut pe ordinea de zi două rapoarte, unul al Agenției pentru Protecția Mediului (APM), referitor la situația parcurilor eoliene și fotovoltaice din județul Galați, cel de al doilea raport, prezentat de șeful Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră (SPTF) Galați, subcomisarul Aurel Mihail Topciu, vizând acţiunile specifice privind controlul la frontieră desfăşurate de STPF în anul 2014, comparativ cu 2013.

Potrivit „Informării cu privire la situaţia parcurilor eoliene şi a parcurilor fotovoltaice pe teritoriul judeţului Galaţi”, prezentat de şefa Serviciului Reglementări și Monitorizare din cadrul APM Galați, Mirela Culcea, după „boom”-ul înregistrat în urmă cu câțiva ani în domeniul investițiilor în parcuri eoliene și parcuri fotovoltaice, nivelul investițiilor reale este la acest moment unul nesemnificativ. După ce au fost soluționate favorabil 84 solicitări de acord de mediu pentru dezvoltarea unor proiecte de parcuri, cu un număr total de 898 turbine eoliene, în întreg județul s-au construit efectiv doar 75 turbine eoliene. Adică 8,35! Cel mai mare parc de turbine eoliene este cel de la Corni, format din 35 turbine și al cărui titular este SC Corni Eolian SRL. Zonele cu cea mai mare densitate de turbine eoliene sunt cele ale comunelor Corni și Băleni.   

La capitolul „parcuri fotovoltaice” situația este similară: au existat 13 solicitări de acord de mediu pentru dezvoltarea unor proiecte cu un număr total de 309.465 celule fotovoltaice, dar din acestea au fost amplasate efectiv un număr de 6.564 celule fotovoltaice, pentru care APM Galați a emis autorizații de mediu. Cel mai mare parc de panouri fotovoltaice este cel dezvoltat de SC Esthesis Energy SRL la Scânteiești, format din 5.184 celule.  

Una dintre cauzele acestei situații ar fi amânarea la plată a unei părți din subvențiile pentru energia verde, pentru reducerea prețului plătit pentru energia electrică de marii consumatori industriali. Dar aceasta este o cauză recentă, pentru că măsura a fost pusă în practică în urmă cu două luni. O altă cauză este faptul că în urmă cu câțiva ani era o afacere obținerea autorizațiilor pentru construirea unui parc eolian și vânzarea firmelor pe care fuseseră obținute autorizațiile. Probabil că mulți dintre acești investitori nu și-au găsit clienți.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*