„Oţel românesc pentru proiecte româneşti”. Protest al angajaţilor ArcelorMittal Tubular Products

Peste o sută de membri ai Sindicatului AMG Siderurgistul din cadrul ArcelorMittal Tubular Products au protestat în faţa Prefecturii pentru a cere autorităţilor să sprijine societatea pentru a livra ţevile necesare realizării gazoductului BRUA, proiect în cadrul căruia procedura de licitaţie este organizată de Transgaz Mediaş.

Protestatarii au purtat pancarte pe care scria  „Vrem proiectul BRUA, vrem să ne păstrăm locurile de muncă”, „Vrem să muncim”, „Oţel românesc pentru proiecte româneşti, Ţeavă românească pe pământ românesc” şi au scandat „Vrem să muncim, nu vrem să cerşim” sau „Hoţii”. Organizatorii, liderii Sindicatului AMG Siderurgistul de la ArcelorMittal Tubular Products au explicat că protestul este organizat pentru că siderurgiştii sunt nemulţumiţi de importurile de oţel din afara UE, unul dintre cazuri fiind că la construirea gazoductului BRUA sunt folosite ţevi din ţări extracomunitare, din Turcia şi Rusia.

„Până acum au fost două  licitaţii şi noi le-am contestat pe amândouă, ultima vineri la Curtea de Apel Alba Iulia. Au rămas două firme turceşti şi una rusească, dar noi am fost eliminaţi pe criterii puerile. Protestăm pentru că pentru proiectul BRUA cu firma de la Galaţi putem executa această conductă fără probleme. Sunt bani europeni pe teritoriu european, iar legea spune că cel puţin 50% din finanţarea europeană trebuie să fie din UE. Româniae în UE, dar Turcia şi Rusia nu sunt în UE. Aşteptăm de la Guvern o explicaţie şi contractul să fie distribuit la noi. Avem capacitatea. Toţi se laudă că s-au făcut 200 de metri de pod, dar nimeni nu se gândeşte că sunt 440 km de ţeavă ce pot fi livraţi de la Galaţi. Materia primă o luăm de la Combinat, sunt firma noastră mamă. Să ne punem semn de întrebare de ce nu se iau din România tabla şi ţeava respectivă, că noi le producem aici”, a spus Ioviţă Lungu, liderul Sindicatului AMG Siderurgistul de la ArcelorMittal Tubular Products.

Reprezentanţii Sindicatului Siderurgistul AMG au transmis şi un comunicat în care îşi exprimă “profunda îngrijorare cu privire la iminenta distrugere a industriei producătoare de ţevi din România, cu consecinţă dispariţiei a sute sau chiar mii de locuri de muncă datorită lipsei de susţinere a statului român a industriei interne”.

Liderii sindicali solicită atât autorităţilor locale, cât şi celor naţionale să găsească soluţii pentru că atribuirea contractului de achiziţie publică ce face obiectul procedurii de licitaţie organizate de Transgaz Mediaş pentru proiectul BRUA să se efectueze astfel încât atât fondurile europene, cât şi cele din bani publici care finanţează acest proiect să nu fie folosite pentru finanţarea unor importuri de produse din oţel la preţuri de dumping din ţări din afara Uniunii Europene, respectiv pentru finanţarea unor locuri de muncă din ţări care nu fac parte din UE, ci să fie folosite însprijinul economiei româneşti.

Un protest pentru susţinerea acestor revendicări va fi organizat şi la Bucureşti.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*