Organizaţia Salvaţi Copiii: Proiect pentru siguranţa pe internet la Galaţi

unnamed (2)În luna decembrie s-a încheiat la Galaţi proiectul Sigur.info. Inițiat de Organizația Salvați Copiii București, proiectul Sigur.info a debutat în 2008 în București și a fost coordonat de către Georgiana Roșculeț, psiholog și psihoterapeut.

Sigur.info le-a vorbit elevilor despre siguranța pe internet, a urmărit promovarea drepturilor copiilor și folosirea internetului în mod responsabil de către copii, prin identificarea riscurilor, dar și a beneficiilor pe care le are internetul asupra copiilor prin metode nonformale (metode interactive prin care copiii își pot spune părerea, jocuri de echipă care îi ajută să comunice și să relaționeze unii cu alții).

Proiectul Sigur.info s-a adresat tinerilor (elevi și studenți), cadrelor didactice, părinților şi celor care vor să se implice activ în acest domeniu.

La Galaţi, proiectul Sigur.info s-a desfășurat la Școala Gimnazială nr.29. Coordonatori Sigur. info Galați au fost  profesor Adriana Olimpia Stanciu și elev-voluntar Elena Arsene Constantinescu.

Voluntarii gălăţeni s-au axat pe elevii claselor I-IV, vorbindu-le acestora despre dependența de internet, dar și despre lucrurile interesante pe care acesta le presupune: facilitează comunicarea între oameni, documentare mult mai rapidă, divertisment (muzică, filme) și rețelele sociale -Facebook, Twitter, Skype.

 INTERVIU Georgiana Roşculeţ, coordonator activități educaționale Sigur.info

Redactor: Pornind de la o situaţie concretă, aş dori să ne spuneţi cum a ajutat acest proiect sau cum poate ajuta în continuare tinerii, atât de dedicaţi acestui mediu… Internet?

Georgiana Roşculeţ: Aş dori să menţionez un exemplu, pentru a putea discuta concret: o tânără (adolescentă) a fost hărţuită pe internet şi apoi umilită de colegi la scoală. Cum îşi poate recăpăta încrederea în sine şi curajul de a nu se lăsa doborâtă, de a continua? O astfel de situaţie este desigur foarte delicată şi îi pune pe tineri într-o postură extrem de vulnerabilă, sentimentele de vină şi ruşine devenind uneori devastatoare pentru ei. Pentru a putea depăşi o atare situaţie, adolescenta are nevoie să aibă alături persoane care o iubesc şi cred în ea, care o apreciază şi o valorizează indiferent de comportamentul ei, familia şi prietenii jucând un rol extrem de important. Totodată, este foarte util pentru tineri să simtă că nu sunt singuri şi că pot lua măsuri pentru a limita cât mai mult efectele neplăcute ale situaţiei actuale şi să afle cum pot preveni astfel de experienţe neplăcute.

R: A găsit proiectul Sigur.info o soluţie în acest sens, de a sprijini victimele tinere ale navigării pe Internet?

G.R.: Pentru a veni în întâmpinarea tinerilor care experimentează situaţii neplăcute în mediul online sau vor să se informeze cu privire la modul în care pot folosi Internetul într-un mod util şi sigur, Organizaţia Salvaţi Copiii pune la dispoziţie Linia gratuită de informare şi consiliere  Internet Helpline care poate fi accesată prin email (helpline@sigur.info) sau telefonic (031 80 80 000).

Cauza frecventă a experienţelor de acest tip rămâne lipsa de informare a tinerilor. Aceştia de multe ori pierd din vedere faptul că Internetul este un spaţiu public şi că un conţinut postat de ei online (imagini, clipuri, comentarii) nu mai este doar în controlul lor, poate fi preluat de alte persoane, editat, repostat în alte contexte care pot să nu fie în avantajul lor.

De cele mai multe ori, cazurile de hărţuire au loc prin intermediul reţelelor de socializare. Invitaţia noastră către tineri este aceea de a folosi setările de confidenţialitate disponibile pe astfel de platforme şi să îşi aleagă opţiunea ca doar prietenii lor să le poată vedea profilul şi să îi poată contacta. În acelaşi timp este important să aleagă cu foarte mare atenţie persoanele cu care aleg să interacţioneze şi să nu ofere date personale sensibile prin intermediul Internetului.

R.: La câţi elevi a ajuns mesajul dumneavoastră Şi câte centre de voluntariat Sigur.info există în ţară?  

G.R.: Mişcarea de voluntariat în cadrul proiectului Sigur.info are o anvergură naţională. Peste 2.000 de voluntari, adolescenţi şi profesori, au ales în ultimul an să susţină activităţi educaţionale adresate copiilor, tinerilor, părinţilor şi cadrelor didactice din întreaga ţară. Doar anul acesta au fost informaţi peste 54.000 de elevi şi 21.000 de adulţi care se ocupă de educaţia celor mici.

La nivel naţional avem 13 Centre Naţionale de Voluntariat Sigur.info în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Suceava, Constanţa, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Neamţ, Braşov, Arad, Ploieşti, Feteşti şi Galaţi.

De altfel, la Galaţi, în weekendul 5-6 decembrie 2015, a fost susţinut un curs de formare facilitat chiar de psiholog Georgiana Roşculeţ, coordonatorul programelor educaţionale Sigur.info adresat celor 20 de tineri care s-au alăturat echipei locale.

Începând cu luna decembrie 2015, voluntarii Centrului Naţional Sigur.info, filiala Galaţi vor fi prezenţi în şcolile gălăţene care sunt interesate să le permită prezenţa şi prezentarea informaţiilor despre siguranţa pe Internet elevilor, într-o manieră non-formală.

 A consemnat Roxana Turcu,

Voluntar proiect SAFER INTERNET

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*