* În noiembrie, locuitorii din Băleni au primit de la fraţii francezi un echipament pentru deszăpezire, după ce în 2011 francezii le donaseră o autospecială pentru stingerea incendiilor
Zece comune din judeţul Galaţi sunt înfrăţite cu localităţi din Franţa. S-ar putea spune că asistăm la un fenomen, unul perfect explicabil dacă ţinem cont de conexiunile între istoriile şi culturile celor două ţări şi popoare, cele mai importante fiind apartenenţa noastră la francofonie, influenţa culturii franceze asupra evoluţiei culturii şi artelor de la noi, dar şi faptul că ideile de modernizare a statului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost aduse de tinerii paşoptişti de la Paris. Astfel de legături au pus bazele unor parteneriate oficializate prin acordurile de înfrăţire.
„Salvaţi satele româneşti!”
De-a lungul anilor s-au creat legături care au funcţionat şi în perioada comunistă, dincolo de relaţiile diplomatice dintre cele două guverne. Mari scriitori, filozofi şi artişti români au emigrat şi s-au afirmat la Paris şi ar fi suficient să amintim numele lui Eugen Ionesco, Constantin Noica şi Constantin Brâncuşi. La Paris exista în anii ’80 şi o rezistenţă anticomunistă prin cultură, vocile acesteia fiind Paul Goma, Monica Lovinescu şi scriitorul gălăţean Virgil Tănase. „Europa Liberă” transmitea frecvent ştiri şi reportaje de la Paris, unde intelectualitatea franceză iniţiase campania „Salvaţi satele româneşti!”, prin care protesta împotriva intenţiei regimului comunist de la Bucureşti de a distruge satele prin comasare şi urbanizare de faţadă. Aşa că după schimbarea de putere din 1989 era firesc pentru francezi să îşi continue atitudinea civică prin acţiuni concrete, de susţinere a locuitorilor din satele româneşti. În primăvara lui 1990 au venit în satele gălăţene, dar nu numai, sute de transporturi de ajutoare. Expediţiile se repetau pe măsură ce erau constatate dificultăţile cu care se confruntă primăriile şi aduceau lucruri de care era nevoie în şcoli sau dispensare. Veneau ajutoare şi din Marea Britanie, Germania, Norvegia etc., dar francezii au fost mai sensibili la situaţia din satele româneşti. Ulterior, aceste relaţii au trecut în următoarea etapă şi s-a ajuns la încheierea acordurilor de înfrăţire între sate româneşti şi localităţi din Franţa.
„Association Amitié Franco-Roumaine Amboise-Băleni
Pe site-ul Institutului Cultural Român din Franţa, primul nume postat la secţiunea asociaţiilor culturale franco-române este cel al „Association Amitié Franco-Roumaine Amboise-Băleni”, al cărei preşedinte este Micheline Beaussier. Primarul din Băleni, Lică Oprea, ne-a explicat cum a luat fiinţă asociaţia: „Este o asociaţie de prietenie între Băleni şi Amboise, care, din câte ştiu eu, a început imediat după revoluţie, în 1990, asta însemnând în primăvara lui 1990. Atunci au venit cu camioane cu ajutoare. O vreme, această relaţie de prietenie a fost rezumată la nivelul relaţiei cu şcoala din Băleni. Asta a fost până prin 2002. Eu am reluat-o din 2004, de când sunt eu primar, iar pe 8 iulie 2007 am semnat, în Franţa, un acord de principiu cu privire la înfrăţirea dintre localităţile noastre. Iar în 2009, la Băleni, a fost semnată Carta de Înfrăţire. Atunci a venit în vizită la Băleni o delegaţie din care făceau parte primarul din Amboise, cei doi viceprimari şi mai multe persoane, din diferite domenii de activitate. Şi noi am fost în 2007, cu o delegaţie de paisprezece persoane, care acoperea mai multe sfere de activitate, tocmai pentru a prospecta domeniile în care putem extinde colaborarea bilaterală”, ne-a declarat primarul din Băleni.
Banii nu pică din cer
În aceşti aproape 25 de ani de parteneriat cu sau fără acte, fraţii din Franţa i-au ajutat pe cei din Băleni în primul rând la rezolvarea unor probleme de dotări care trebuiau rezolvate cu forţe locale, dar pentru care primăria nu avea suficiente resurse financiare. „De-a lungul timpului, a fost înlocuit de dumnealor cea mai mare parte din mobilierul din şcoală, respectiv bănci pentru elevi, scaune, birouri etc.”, spune primarul Lică Oprea, care ne-a explicat că banii nu pică din cer, ci sunt colectaţi de prietenii francezi prin organizarea unor evenimente: „Pentru aceste donaţii, fraţii noştri din Franţa fac acţiuni de strângere de fonduri prin organizarea unor evenimente. Sunt organizate, spre exemplu, zile cu specific românesc, cu expoziţii de obiecte de artizanat, cu ceramică de Horezu sau de Marginea, pe care le vând. Mai organizează şi activităţi sportive în acelaşi scop, de strângere de fonduri. Participi la un cros şi plăteşti o mică taxă de participare, de 2-3 euro”, ne-a explicat Lică Oprea. Este notabilă şi probabil că ar trebui deprinsă şi la noi această consecvenţă a unor mici comunităţi de a organiza pe termen lung, nu doar ocazional, astfel de campanii de colectare de fonduri pentru acţiuni caritabile.
La Băleni, autospecială pentru pompieri, nou-nouţă
Un dar foarte important pe care cei din Băleni l-au primit de la fraţii din Amboise este o autospecială pentru stingerea incendiilor. Mai sunt comune care au astfel de autospeciale, dar deosebirea este că cea de la Băleni este nouă. Are la bord mai puţin de trei mii kilometri, adică drumul din Franţa la care se adaugă kilometrii făcuţi la intervenţiile la incendiile din comună: „Cea mai importantă donaţie pe care am primit-o de la prietenii din Amboise a fost, în februarie 2011, o autospecială pentru pompieri. Este un utilaj care ne este de foarte mare ajutor. Pompa are vreo patru sute de ore de funcţionare, iar maşina are la bord vreo 2.700 de kilometri. E ca şi nouă, pentru că noi am adus-o pe roţi şi o mare din aceşti kilometri i-am făcut din Franţa până la Băleni”, spune primarul. Datorită acestei donaţii, este rezolvată o problemă importantă a comunei. Cea mai apropiată unitate de pompieri este la Târgu Bujor. Până să străbată autospeciala distanţa de la Târgu Bujor la Băleni, o casă cuprinsă de flăcări se poate face scrum. Autospeciala din dotarea primăriei din Băleni poate interveni în câteva minute.
Cea mai nouă donaţie: o freză pentru deszăpezire
O altă problemă importantă cu care se confruntă comunitatea din Băleni constă în faptul că, iarna, atunci când ninge abundent, Băleniul este blocat de zăpezile viscolite. Aşa că cel mai recent dar al celor din Amboise către fraţii din Băleni a fost un echipament pentru deszăpezire, pe care l-au cumpărat după ce s-au sfătuit împreună ce ar fi mai bine să facă cu banii. „În vară a fost la Băleni o delegaţie din Amboise. Colectaseră aproximativ 10.000 de euro şi ne-au consultat în privinţa a ce am putea face împreună cu aceşti bani. Am spus că, fiind într-o zonă în care iarna ne confruntăm frecvent cu zăpezi viscolite, cel mai bine ar fi să achiziţionăm un echipament, o freză pentru deszăpezire, care să poată fi adaptat la un tractor. Am adoptat o hotărâre a Consiliului Local prin care am alocat şi noi o sumă de 3.000 de euro, cofinanţarea. Echipamentul costa 10.750 de euro fără TVA. Practic, noi am plătit TVA-ul. Ne-au adus-o săptămâna trecută şi acum este pregătită pentru intervenţie. Încă nu am făcut o testare a ei pentru că nu au fost zăpezi destul de mari, ca să fie nevoie să intervenim cu freza. Noi mai avem şi un buldoexcavator cu care am intervenit acum, la zăpezi mai mici. Freza ne este foarte utilă pentru că, de obicei, în zona noastră se produc zăpezi foarte mari. În iarna trecută, am fost izolaţi aproape o săptămână., pentru că pe DN24 nu se circula. Noi am reuşit cu utilajul nostru să deszăpezim până la releul de televiziune. Dacă ieşeam la Viile, după aceea aveam legătură cu municipiul, fără nicio problemă”, ne-a mai declarat primarul din Băleni.
Zece comune gălăţene, înfrăţite cu localităţi din Franţa
Aşa cum spuneam, în satele gălăţene asistăm la un fenomen al înfrăţirilor cu localităţi din Franţa. Cel mai recent, e acordul de înfrăţire semnat de primarul din Jorăşti, Georgică Tofan, cu primarul din Feuchy, Michel Machan. La Băleni, primarul Lică Oprea a semnat carta de înfrăţire, în 2009, cu primarul din Amboise, Christian Guyon. Există o lungă listă de înfrăţiri: Tuluceşti e înfrăţită cu Notre Dame de Bondeville din Regiunea Haute Normandie, Munteni cu Sablons din Regiunea Aquitaine, iar Corni cu Saint Leger du Bourg Denis din Departamentul Seine-Maritime, Regiunea Haute-Normandie. Brăhăşeşti e înfrăţită cu Saint Etienne En Cogles din Bretagne, Smârdan cu Vimines, din Alpii francezi, Bălăbăneşti cu Grand Champs des Fontaines, din Bretagne, şi comuna Tudor Vladimirescu s-a înfrăţit cu Charnay-les-Macon, din Bourgogne. Iar sătenii din Costache Negri au o relaţie de înfrăţire cu francezii din La Roche sur Yon.