O nouă vamă și o nouă de traversare a Dunării, cu nave Ro-Ro, între Isaccea şi Orlovka (Ucraina)

O nouă vamă și o nouă de traversare a Dunării, cu nave Ro-Ro, între Isaccea şi Orlovka (Ucraina)Un nou punct vamal va fi înfiinţat la graniţa dintre România şi Ucraina, odată cu înfiinţarea unei linii de traversare a Dunării cu nave Ro-Ro între Isaccea şi Orlovka (Ucraina).

Trecerea Ro-Ro Isaccea-Orlovka ar putea deveni funcțională în aproximativ un an, pentru că la finalul câtorva ani de demersuri diplomatice au fost obținute toate aprobările necesare și primarul din Isaccea, Anastase Moraru, a emis autorizația de construire a punctului vamal de pe malul românesc.

Apariţia noului punct vamal introduce o nouă rută pe harta traseelor de transport de mărfuri în regiune.

O navă Ro – Ro (roll on/roll off) transportă autovehicule de transport de mărfuri, dar și de transport de călători și autoturisme.

Operatorul care va asigura traversarea Dunării este Navrom Galați.

Opt ani de demersuri diplomatice

În urmă cu trei ani se făcea un pas important în realizarea acestui proiect de care se vorbește de peste 20 de ani, la Orlovka având loc semnarea acordului de cooperare între autorităţile române şi cele ucrainene cu privire la înfiinţarea noului punct de trecere a frontierei.

Anterior, fuseseră parcurse mai multe etape. În februarie 2010, Consiliul Local Isaccea s-a asociat cu firma MBS  din București, pentru o perioadă de 49 de ani, firma urmând să construiască edificiile noului punct internaţional de trecere, respectiv clădirile care vor găzdui Vama şi Poliţia de Frontieră, dar şi un hotel şi un restaurant.

Suprafaţa pe care va fi amenjat punctul de trecere de pe malul românesc este de 13,9 hectare. Investiţiile sunt estimate la 12 milioane de euro.

În 2011, proiectul a obţinut şi susţinerea consiliului Euroregiunii Dunărea de Jos.

După ce şi-au dat acordul în legătură cu înfiinţarea noului punct vamal ministerele afacerilor externe din România, Ucraina şi Republica Moldova şi a fost obţinut şi avizul Uniunii Europene, Guvernul a aprobat, în şedinţa din 10 octombrie 2012,  Memorandumul referitor la „Încheierea unui acord cu partea ucraineană privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno – ucrainene pentru pasageri şi marfă în regim rutier (bac) tip RO – RO între localităţile Isaccea (România) – Orlovca (Ucraina)“.

Guvernul a aprobat şi Memo­randumul întocmit de Ministerul Afacerilor Externe, în care se propune deschiderea noului punct internaţional de trecere a frontierei.

După alți aproape cinci ani, se poate spune că a fost depășită cea mai complicată etapă în dezvoltarea acestui proiect, aceea a demersurilor diplomatice.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*