O nouă invenție a cercetătorilor de la „Chimie Alimentară”: batonul „HIPROBAR”, gustarea sănătoasă dintre mese

O echipă de cercetători, profesori și studenți, de la Facultatea pentru Știința și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos”, a realizat, după o activitate de peste doi ani, batonul „Hiprobar”, un produs din soia şi un concentrat din zer. Batonul a fost realizat dintr-un izolat proteic de soia şi un concentrat proteic de zer, din care s-a făcut un mix proteic care are un conţinut ridicat de aminoacizi şi minerale.

Noul produs a fost realizat de echipa formată din studenţii Marian Neculau, Cristian Dragomir şi Ramona Ifrim, sub coordonarea prof. dr. ing. Petru Alexe, dr. ing. Livia Manţog şi asist. ing. Ina Vasilean.

Un baton cu proteină de înaltă calitate și gust plăcut, o gustare sănătoasă între mesele principale

Noul produs se remarcă nu numai prin conținutul proteic de înaltă calitate, ci și prin gustul plăcut. „Baza produsului este din două surse proteice, un izolat din soia şi un concentrat din zer. S-a realizat un calcul în urma analizei  aminoacizilor din cele două surse, permiţându-ne să obţinem o pondere din cele două surse pentru a obţine cea mai sănătoasă şi cel mai echilibrat mix din cele două surse. Are un conţinut ridicat de  minerale, este dulce, am înlocuit zahărul cu miere şi merişoare. Are un gust plăcut, din surse sănătoase, fibre din citrice, dar şi din merişoare”, a precizat, Cristian Dragomir, unul dintre studenţii care a lucrat la realizarea produsului.

În realizarea „HiProBar”, echipa de studenți și profesori și-a propus să obțină un produs alimentar dedicat populației active, celor care depun efort fizic, cum ar fi sportivii, batonul fiind menit să aducă un aport proteic de înaltă calitate între mesele principale.

„Am dorit să realizăm un produs echilibrat în aminoacizi esenţiali şi să îl propunem întregii populaţii active. Vrem să propunem o gustare sănătoasă între mese cu produsul respectiv, o gustare care să asigure necesarul de proteine, dar nu oricare conţinut de proteine, ci proteine de înaltă calitate, echilibrate în aminoacizii esenţiali. Mai mult, plecând de la conţinutul ridicat de proteine am dorit să aducem şi o funcţionalitate a produsului astfel încât să asigurăm şi un conţinut bogat în fibre alimentare care e semnificativ mai mare comparativ cu al altor batoane proteice de pe piaţă şi propunem un conţinut ridicat în aminiocizi şi minerale”, a declarat prof. dr. ing. Livia Manţog.

Batonul „HiProBar” va fi prezentat la Londra, la faza internațională a concursului „Ecotrophelia 2017”

Cu batonul „Hiprobar”, echipa de cercetători de la Facultatea pentru Știința și Ingineria Alimentelor a câștigat faza naţională a concursului „Ecotrophelia 2017”, care a avut loc la Suceava, urmând să participe la faza finală a competiţiei, care va avea loc, în noiembrie, la Londra, unde sunt premiate cele mai valoroase invenții alimentare.

„Eu chiar cred că produsul poate să câştige şi faza internaţională. Firma care a încercat şi încearcă să implementeze acest produs a fost mereu alături de noi, a fost la Suceava şi va participa şi la manifestarea de la Londra. Acolo, concursul internaţional este numai cu juriu din mediul economic şi acolo contează cel mai mult aplicabilitatea unui asemenea produs şi efectul pe care îl va avea în mediul economic”, a spus prof. dr ing Petru Alexe.

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*