Cei 2.655 de candidaţi, care au depus 3.155 de fişe de înscriere la una sau mai multe facultăţi din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, reprezintă un număr-record pentru ultimii patru ani, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, prorectorul Adrian Lungu, oferind şi două posibile explicaţii.
„Lucrul acesta ar putea avea o cauză dublă: fie pentru că rezultatele la examenul de bacalaureat din Galaţi şi din judeţele vecine au fost sensibil mai bune decât în anii precedenţi, fie pentru că potenţialii studenţi s-au obişnuit la nivelul mentalului cu faptul că la această universitate s-au reintrodus, din 2012, probele de examen la admitere. Pentru prima dată după foarte mulţi ani, s-au înregistrat concurenţe medii care au depăşit trei candidaţi pe un loc”.
Anul acesta, pentru sesiunea de admitere iulie 2015, sunt scoase la concurs 1.908 locuri bugetate şi 1.797 cu taxă.
Conform lui Ciprian Vlad, secretarul comisiei de admitere, în topul preferinţelor viitorilor studenţi se situează următoarele facultăţi: Educaţie Fizică şi Sport (3,64 candidaţi pe un loc), Arhitectură Navală (3,05), Medicină şi Farmacie (2,78), Economie şi Administrarea Afacerilor (2,35), Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice (2,22), Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică (1,61), Ştiinţe şi Mediu (1,50), Litere (1,22).
„O surpriză pentru mulţi o constituie concurenţa la Facultatea de Arhitectură Navală, care este de 3,05 candidaţi pe loc, cea mai mare din ultimii 25 de ani”, a declarat prorectorul Adrian Lungu.
Kinetoterapia, cel mai căutat program de studii
„Dacă luăm în calcul concurenţa pe programe de studii, aici vedeta balului este programul de Kinetoterapie, care a înregistrat o concurenţă de 5,83 candidaţi pe loc, urmat de cel de Finanţe – cu 4,35 candidaţi pe un loc, Ştiinţe ale educaţiei – 4 candidaţi pe loc, Contabilitate – 3,74, Arhitectură navală – 3,05, Calculatoare şi tehnologia informaţiei – 2,81, Drept – 2,64, Cibernetică, statistică şi informatică economică – 2,62, Matematică – 2,27. În plutonul acesta de specializări sunt unele care înregistrează aceste afluenţe pentru prima dată după foarte mulţi ani. Este semn că, iată, candidaţii, sfătuiţi mai bine de şcoală, de familie, încep să se orienteze către programele care sunt realmente atractive, cele care oferă debuşee pe piaţa forţei de muncă şi încep să fie din ce în ce mai selectivi”, a mai spus Adrian Lungu.
Cele mai puţin căutate facultăţi sunt cele de: Inginerie (0,62 candidaţi pe un loc), Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (0,66), Inginerie şi Agronomie din Brăila (0,77), Istorie, Filosofie şi Teologie (0,88 ), Arte (0,90).
Probele concursului de admitere au început luni după-amiază şi se desfăşoară până pe 22 iulie. Pe 23 şi 24 iulie se afişează rezultatele şi se rezolvă contestaţiile, iar între 24 şi 26 iulie, cei admişi în etapa I vor depune diplomele de bacalaureat în original, urmând ca pe 27 iulie, la ora 16,00, să se afişeze listele pentru etapa a doua a admiterii la universitatea de stat gălăţeană.