Noul arhitect-șef, Dragoș Buhociu, a renunțat la cariera din București, pentru că este gălățean, fost elev la LVA

Galațiul are un nou arhitect-șef. Se numește Dragoș Buhociu și a renunțat la o carieră de arhitect și de cadru didactic în mediul universitar la București, optând  pentru funcția de arhitect-șef în Primăria Galați. Este un nou început pentru noul arhitect-șef, dar și pentru municipalitate: „Suntem la un nou început. Am încredere deplină în capacitățile sale și sper ca orașul nostru să devină din ce în ce mai atractiv”, a spus primarul Ionuț Pucheanu la conferința de presă la care l-a prezentat pe noul său colaborator.

„Nu am crezut că voi ajunge arhitect șef și mai ales la Galați, pentru că am avut o carieră în mediul privat și în paralel în mediul universitar. Administrația era o chestiune destul de îndepărtată, de cealaltă parte a baricadei. Este o provocare, pentru că la București lucram proiecte de nivel național, specifice unei capitale. Cred că la nivel local munca mea va fi mai ușor cuantificabilă, să am satisfacția unui lucru care se vede fizic, mai mult decât un proiect abstract”, a explicat Dragoș Buhociu despre provocarea de a renunța la cariera din București pentru o fiuncție în administrație la Galați.

Noul arhitect-șef este gălățean, fost elev la Școala nr. 28 și LVA

Noul arhitect șef este gălățean, a fost elev la LVA, cunoaște bine Galațiul, dar și declinul economiei locale, însă speră că lucrurile se vor schimba, inclusiv prin faptul că orașul ar putea să arate mai bine.

„Cunosc bine Galațiul pentru că am trăit aici 16 ani. Am făcut Școala nr. 28 și Liceul Vasile Alecsandri. Regret că acum se numește Colegiul Național Vasile Alecsandri pentru că pentru noi era o mare mândrie să spunem că suntem de la LVA. M-am întors ca fiu al orașului, din când în când, pentru diverse proiecte.

La examenul de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici am fost întrebat ce cred despre dezvoltarea orașului  și am răspuns ce vă voi spune și dumneavoastră, că Galațiul a ratat destule șanse, dar cred că putem să inversăm trendul descrescător și orașul va începe să urce, chiar dacă aparent nu sunt semne pentru asta sau sunt semne puține. Îmi doresc ca orașul să arate bine, să fie atractiv și pentru locuitorii lui și pentru cine și-ar dori să se stabilească aici”, spune Dragoș Buhociu.

Până acum, Galațiul a avut peste 40 de arhitecți-șefi

 Să sperăm că Dragoș Buhociu va reuși să își pună în practică proiectele, mai ales că e gălățean, știe orașul, știe și cum a fost distrus din punct de vedere urbanistic și ar putea găsi soluții pentru reabilitarea peisajului urban. Dar la Galați nu e prea simplu să facă asta și avem exemple.

Nu este pentru prima oară când un arhitect renunță la o carieră de excepție în  București, pentru a se întoarce în orașul natal. În 2009, devenea arhitect-șef Florentina Iugan, născută la Galați, care după ce a absolvit masteratul în Dezvoltare Urbană la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București, a mai absolvit două masterate la universitățile din Rotterdam și Lyon, precum și cursuri de specializare la universitățile din Copenhaga, Anvers și Barcelona. A renunțat la cariera de arhitect și cadru didactic la București pentru a deveni arhitect-șef la Primăria Galați.

Florentina Iugan a renunțat la provocarea de a face ordine în urbanismul din Galați după numai un an, în 2010, după ce asupra sa s-au făcut mari presiuni, pentru a aproba, fie intrarea în legalitate a unor construcţii ridicate alandala, fie pentru aprobarea unor autorizaţii de construire pentru construcţii extinse abuziv pe spaţii verzi şi chiar pe carosabil.

Fostul primar, Dumitru Nicolae, nu i-a luat apărarea Florentinei Iugan și nici măcar nu a fost interesat de motivele demisiei sale.

Din 1990 până în prezent, în funcția de arhitect-șef al Galațiului s-au perindat peste 40  de persoane, mulți dintre aceștia neavând nicio legătură cu arhitectura și urbanismul. În perioada de „glorie” a degringoladei urbanistice de la începutul anilor 90 a fost arhitect-șef al Galațiului chiar și un fost bucătar pe o navă din flota comercială.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*