Noi vestigii la Castrul Roman. Arheologii au descoperit zidurile Turnului central al Castellumului Roman

Noi vestigii la Castrul Roman. Arheologii au descoperit zidurile Turnului central al Castellumului RomanReluarea săpăturilor arheologice în zona Castrului Roman de la Barboși pe suprafață destul de mică, de numai 800 de metri pătrați, este totuși o reușită, pentru că au fost descoperite noi vestigii, zidurile Turnului, dar și câteva din zidurile de incintă ale Castrului și ale unor locuințe romane.

„În cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observație și supraveghere a navigației pe Siret și Dunăre. De asemenea au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuințe romane, dar și un bogat material ceramic și numismatic. Aceste artefacte vor fi restaurate, conservate și valorificate științific și turistic”, a declarat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

Proiectul de punere în valoare a vestigiilor romane de la Barboși, blocat de Ministerul Culturii

Reluarea săpăturilor în lunile mai și iunie de către arheologii de la Muzeul de Istorie Galați are loc în contextul în care Ministerul Culturii a blocat dezvoltarea Proiectului „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși”, în valoare de 18,7 milioane lei.

„Am primit din partea Ministerului Culturii aviz negativ pe proiectul nostru de la Tirighina. Ministerul nu-l consideră de importanţă istorică! Fondul arheologic este epuizat, prin urmare nu reprezintă niciun interes din punctul lor de vedere”, declara recent primarul Ionuţ Pucheanu despre decizia incredibilă a Ministerului Culturii.

În aceste condiții, Primăria Galați a hotărât finanțarea reluării cercetărilor arheologice care să ducă la descoperirea unor noi vestigii.

Descoperirea zidurilor Turnului central al Castrului Roman și a celorlalte ziduri, dar și a unor monede și alte artefacte dovedește că potențialul arheologic al zonei Castrului este foarte mare și ar fi oportună reluarea săpăturilor arheologice, pe care directorii care s-au perindat la conducerea Muzeului de Istorie o cer de 25 de ani.

„Primăria a hotărât punerea în valoare a potențialului turistic și științific a celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Așezarea dacică, Castrul și Castellum roman de la Tirighina Barboși. Obiectivul cercetării arheologice de acum este acela de a evidenția patrimoniul arheologic în anumite segmente din Castrul și fortificația de tip Castellum de la Tirighina-Barboși, în vederea valorificării acestuia printr-un proiect cu finanțare europeană”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Noi vestigii la Castrul Roman. Arheologii au descoperit zidurile Turnului central al Castellumului RomanProiect de 4,5 milioane euro pentru salvarea „Castrului Roman”

După două decenii în care cei ce au condus orașul nu au dat nicio importanță vestigiilor romane, anul trecut Primăria Galați a demarat un proiect cu finanțare europeană de 4,5 milioane euro, pentru punerea în valoare a „Castrului Roman” de la Barboși-Tirighina.

În vara trecută a și fost lansat Proiectul „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși”, în valoare de 18,7 milioane lei, care ar urma să fie realizat în baza unei finanțări obținute prin POR 2014-2020, Axa Prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

Obiectivul specific al proiectului constă în „conservarea și restaurarea parțială a structurii constructive păstrate din fostele fortificații romane, realizarea unui muzeu de sit și a unor reconstituiri de forturi și amenajarea unui punct de informare turistică”. Va fi efectuată și o nouă investigație arheologică și va fi construit și un amfiteatru cu 300 de locuri.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*