Noi facilități la reabilitarea termică a blocurilor. Gălățenii cu venituri mici vor plăti numai 3,5% din costuri

Primăria a demarat marți, 23 ianuarie 2018, o serie de consultări cu președinții și administratorii asociațiilor de proprietari pentru discutarea oportunităților de obținere a finanțărilor europene pentru proiectele de reabilitare termică a blocurilor, dar și pentru identificarea posibilităților de creștere a numărului de blocuri care să fie reabilitate termic cu bani europeni în condițiile în care până la acest moment au fost reabilitate numai 11 din cele 1.500 de blocuri din Galați.

Gălățenii vor plăti numai 3,5% din costurile lucrărilor

Viceprimarul Sorin Enache le-a prezentat președinților și administratorilor de asociații o soluție pentru principala motivație care îi face pe mulți gălățeni să amâne acordul pentru includerea blocului lor în programul de reabilitare termică, faptul că asociația trebuie să plătească o parte din costurile lucrărilor. Soluția la care s-a făcut referire este propunerea primarului Ionuț Pucheanu, ce va fi dezbătută în viitoarea ședință de Consiliu Municipal, care prevede reducerea de la 25% la 3,5% a contribuției pe care trebuie să o suporte proprietarii de apartamente.

Această reducere ar urma să fie valabilă pentru gălățenii care pot face dovada unor venituri echivalente cu salariul minim pe economie. Perioada în care gălățenii pot plăti în rate această contribuție de 3,5% este de la 2 la 5 ani. Asta înseamnă că persoanele care beneficiază de lucrări de reabilitare termică au posibilitatea să eșaloneze cheltuielile pe o perioadă mai lungă de timp.

Au mai fost discutate și prevederile unui contract prealabil încheiat între Asociația de proprietari și Primăria Galați prin care se arată disponibilitatea cetățenilor pentru implicarea într-un astfel de proiect. În felul acesta nu se vor face cheltuieli inutile pe expertize tehnice la blocuri de locuințe care nu vor intra în proiecte de reabilitare termică pe fonduri europene.

Care sunt facilitățile de care beneficiază gălățenii la reabilitarea termică a blocurilor cu bani europeni

Primăria a dat publicității mai multe informații cu privire la facilitățile de care beneficiază proprietarii de apartamente din  Galați care optează pentru reabilitarea termică a blocurilor cu bani din fonduri europene. Iată care sunt aceste facilități:

  1. Primăria Galați devine partenerul Asociațiilor de Proprietari în acest demers.

Un procent de 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor sunt rambursate din Fondul European de Dezvoltare regională și de la bugetul de stat iar 40% din totalul acestor cheltuieli este suportat de la bugetul local (15%) și de Asociațiile de Proprietari (25%).

  1. Avantajele reabilitării termice

Municipiul Galaţi a participat la programul pilot de reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, promovând cinci proiecte de reabilitare termică. S-au executat astfel de lucrări la 11 blocuri cu o valoare contractată de 15 milioane de lei. Proiectele de reabilitare termică promovate de Municipiul Galați sunt singurele implementate în cele 6 județe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.

Pentru aceste blocuri de locuințe, analiza  realizată la finalul implementării proiectelor, a evidențiat o scădere a consumului de energie pentru încălzire cu mai mult de 40% așa cum prevedea obiectivul programului pilot de reabilitare termică. Economia energetică a fost confirmată de noile consumuri înregistrate la blocurile reabilitate.

Apartamentele devin mai călduroase pe perioada sezonului rece și mai răcoroase pe perioada sezonului cald.

Totodată, reabilitarea termică va genera o transformare urbană de amploare din punct de vedere estetic, implicând și  modernizarea spațiilor dintre blocuri.

  1. Ce tipuri de lucrări pot fi finanțate?

– izolarea termică a faţadei, înlocuirea ferestrelor, închiderea balcoanelor, izolarea termică a planşeului peste subsol;

– lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire (în cazul blocurilor cu centrale de bloc/scară sau a celor racordate la sistemul centralizat);

– instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile;

– înlocuirea corpurilor de iluminat din spaţiile comune cu unele eficiente energetic;

– înlocuirea lifturilor;

– implementarea sistemelor de management a funcţionării consumurilor energetice.

De asemenea, prin proiecte se pot finanţa următoarele tipuri de lucrări, în limita a 15% din costul total al investiţiei:

– înlocuirea circuitelor electrice pe scări şi în subsol;

– construirea/repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei;

– refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie;

– repararea/refacerea canalelor de ventilaţie din apartamente în scopul menţinerii/realizării ventilării naturale a spaţiilor ocupate;

– repararea trotuarelor în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe;

– repararea/înlocuirea instalaţiei de apă şi/sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi/sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe;

– măsuri de reparaţii/consolidare a clădirii (acestea nu vizează intervenţii anterioare neautorizate);

– crearea / adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi (rampe de acces).

  1. Pentru ce clădiri se poate solicita finanţare? 

Asociaţiile de proprietari pot solicita accesarea de fonduri nerambursabile pentru blocuri care îndeplinesc următoarele condiţii:

– Sunt construite în baza unor proiecte elaborate în perioada 1950-1990;

– Au regim de înălţime de minim P+2;

– Nu au mai beneficiat de finanţare publică în ultimii cinci ani pentru acelaşi tip de lucrări;

– Nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanţare.

Important: Nu se poate obţine finanţare pentru aceste lucrări doar pentru o singură scară de bloc, ci numai pentru întregul bloc.

Au fost demarae procedurie pentru reabilitarea termică a 20 de blocuri

Primăria municipiului Galați a semnat contracte de finanțare pentru alte două blocuri de locuințe, respectiv G1 și G8 din Micro 18, pentru creșterea performanțelor energetice.

Luna aceasta urmează să fie depuse cererile de finanţare pentru blocurile D din Micro 13B şi PR3A din Micro 21. De asemenea se elaborează documentația tehnică pentru blocurile: D, CD1, CD2, CD3, CD4, SD9C, E7, E8, C21 şi C22.

Sunt în procedură de licitație publică serviciile de realizare a documentației tehnice aferente creșterii performanței energetice a blocurilor G2, G3, C5c, CL3, PR6 și C4.

 

 

 

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*