Noi descoperiri arheologice la Castrul Roman de la Barboși. Au fost găsite locuințe romane intacte

După ce la începutul anului Ministerul Culturii dădea aviz negativ unui proiect de punere în valoare a zonei Castrului Roman de la Barboși-Tirighina din cauză că „fondul arheologic este epuizat”, Primăria Galați a finanțat efectuarea unor noi săpături pe o suprafață de 800 mp.

„Au fost găsite două locuințe intacte, de factură romană”

Noua cercetare arheologică a adus rezultate la care arheologii nici nu sperau, pentru că au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observație și supraveghere a navigației pe Siret și Dunăre, dar și ziduri de incintă ale Castrului Roman, locuințe romane, dar și un bogat material ceramic și numismatic.

„Săpăturile de la Tirighina-Barboși au fost reluate după mai mult de 20 de ani. În zona Castellumului a fost făcută o secțiune în 1959-1960 de către profesorul Nicolae Gostar și mai apoi în 1995 de către domnul profesor Nicolae Brudiu, care a făcut o secțiune transversală pe Castellum. Acele săpături nu au avut mai mult de un metru în profunzime și nu au scos la iveală ceea ce am găsit acum, la aceste săpături. Acum secțiunile au mers până la 2 metri. Nu este epuizată cercetarea, întrucât sunt așezări suprapuse una peste cealaltă, pornind de la epoca dacică, secolele 2-3 îHr și până la perioada romană, secolele 2-3 dHr.

Au fost găsite două locuințe intacte de factură romană, cu acoperișul prăbușit. Sunt din perioada 2-3 dHr. Știm asta pentru că arheologii care au săpat acolo au găsit monede, două dintre ele într-o stare de conservare excepțională”, ne-a declarat directorul Muzeului de Istorie Galați, prof Cristian Căldăraru.

Cercetarea arheologică va continua

Pe 30 iunie, Comisia Națională de Arheologie a aprobat rezultatele noilor săpături arheologice, care  vor fi reluate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

„Cu siguranță, etapa a 2-a care se va realiza după momentul câștigării proiectului de către primărie. După finalizarea săpăturilor arheologice a fost întocmit raportul de săpătură arheologică preventivă, care a fost depus la Ministerul Culturii și supus avizării Comisiei Naționale de Arheologie. Comisia a dat aviz favorabil pentru această cercetare care, repet, vine după foarte mulți ani.

Cel puțin noi, cei de la Muzeul de Istorie, suntem bucuroși că am reușit să îi convingem pe factorii de decizie să înțeleagă că este foarte important pentru noi, pentru români, acest monument istoric care este unul dintre cele mai importante puncte de apărare de pe limesul de nord-est.

Proiectul realizat de Proiect SA, de restaurare și punere în valoare a zonei, de realizare a unui muzeu de sit, ar urma să fie aprobat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice. După această aprobare, documentația se va depune pentru cererea de finanțare europeană”, a mai precizat directorul Muzeului de Istorie Galați.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*