Nivelul Dunării în continuă scădere. În premieră, sunt probleme între Galați și Brăila și la Cotul Pisicii

Seceta prelungită menține debitul Dunării la un nivel foarte scăzut, principalul efect – scăderea nivelului apelor sub adâncimea minimă de navigație recomandată de Comisia Dunării, de 2,5 metri, creându-le mari probleme navigatorilor care își conduc navele și convoaiele pe sectorul Dunării fluviale.

Prognoza Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) estimează că și în cursul săptămânii viitoare debitul Dunării se va situa cu mult sub media multianuală a lunii august și se va menține tendința de scădere a nivelului apelor pe întreg sectorul românesc al Dunării.

La sfârșitul lunii iulie, la Galați era înregistrat un nou minim istoric al nivelului apelor, cota de 93 cm fiind cu 2 cm sub nivelul înregistrat în 2016.

Pentru asigurarea adâncimii de navigație se draghează între Galați și Brăila și la Cotul Pisicii

Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați a intensificat măsurile de asigurare a adâncimii de navigație prin dragaje și modificarea semnalizării. Mai nou, au apărut probleme și pe sectorul dintre Galați și Brăila, între kilometrul 153 și kilometrul 155, dar și în aval de Galați, în zona vărsării Prutului în Dunării, la Cotul Pisicii.

Directorul general al AFDJ, Dorian Dumitru, a emis Avizul către navigatori nr 141/22.08.2017, conform căruia se efectuează dragaje pe sectorul dintre Galați și Brăila: „Se aduce la cunoştinţa navigatorilor că, începând cu data de 23 august

draga absorbant refulantă Dunărea Maritimă va lucra la punctul critic

Galați, de la Km 153 până la Km 155, în scopul asigurării adâncimilor de navigaţie recomandate de Comisia Dunării”, se spune în Avizul AFDJ.

După cele câteva zile în care va opera între kilometrii 153 şi 155, Draga Dunărea Maritimă va fi mutată în punctul critic Prut amonte, între kilometrii 73 şi 74, la Cotul Pisicii.

Avertizarea INHGA: Dunărea va fi în scădere pe întreg sectorul românesc

Hidrologii estimează că nivelul scăzut al apelor Dunării va îngreuna condițiile de navigație și în perioada 25 august – 31 august.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere în prima parte a intervalului până la valoarea de 3.300 metri cubi (mc)/s, apoi, în a doua parte a intervalului va fi în scădere până la valoarea de 2.900 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii august, de 4.300 mc/s.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în creștere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele, relativ staționare pe sectorul Zimnicea – Giurgiu și în scădere pe sectorul Oltenița – Tulcea, iar în a doua parte a intervalului vor fi în scădere pe tot sectorul”, se spune în prognoza INHGA.

Potrivit acestei prognoze, la Galați nivelul Dunării va fi în scădere, ajungând la 103 cm pe data de 31 august.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*