Nivelul Dunării evoluează spre un nou record minim istoric

Lipsa precipitațiilor din ultimele luni are ca efect un nivel scăzut al apelor Dunării. Potrivit datelor Administrației Fluviale a Dunării de Jos, nivelul Dunării era luni dimineață de 98 cm și în următoarele 24 de ore va scade cu 5 cm, ajungând la o cotă de 93 cm, cu 2 cm sub nivelul înregistrat în 2016. În ultimele două decenii, nivelul minim record al nivelului Dunării la Galați a fost cel de 131 cm înregistrat în 2012, cu 41 de centimetri peste nivelul de 93 cm ce va fi atins acum.

Este posibil ca în zilele următoare să fie înregistrat și un nivel sub cota de 93 cm, deoarece pe întreg sectorul de la Oltenița la Galați Dunărea este în scădere, cu 8 cm la Cernavodă și Brăila și cu 5 cm la Călărași.

Citește și:

20.07.2017

La plajă, în mijlocul Dunării. Nivelul Dunării, în continuă scădere și în zilele următoare

12.07.2017

Seceta afectează navigația pe Dunărea fluvială. AFDJ a început dragajele în zona Cernavodă

Totuși, în cursul acestei săptămâni este de așteptat ca debitul și nivelul apelor Dunării să înregistreze o ușoară creștere. Potrivit prognozei Institutului Național pentru Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) pentru intervalul 30 iulie – 6 august, debitul Dunării va înregistra în cursul acestei săptămâni o creștere semnificativă, dar se va situa în continuare sub mediile multianuale ale lunilor iulie şi august: 

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele patru zile până la valoarea de 3.800 metri cubi/secundă, apoi staţionar cu tendinţă de scădere la sfârşitul intervalului situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie (5350 mc/s) şi august (4300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, exceptând primele zile ale intervalului când vor fi în scădere uşoară pe sectorul Cernavodă – Tulcea”, se spune în prgnoza INGHA.

La Galați, Dunărea are un debit de 3.370 mc/s. Hidrologii estimează că în cursul acestei săptămâni debitul va crește la 3.510 mc/s, iar nivelul apelor fluviului va crește cu 10 cm.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*