Navaliștii au încetat protestele. Majorările salariale ar putea ajunge la 17%

Angajaţii Şantierului Naval „Damen” au încetat protestul spontan declanşat marți (citeşte De ce sunt nemulțumiți navaliștii de la „Damen”: „Îți muncesc? Dă-mi banul, nu-mi lua din salariu!”), după ce reprezentanții lor au ajuns la o înțelegere cu comisia condusă de preşedintele Consiliului de Administraţie al Grupului „Damen”, Bert Jan ter Riet.

Protestul a fost declanșat de navaliștii nemulțumiți de nivelul salariilor în raport cu angajații firmelor subcontractoare cu capital olandez, dar și pentru că sunt mai prost plătiți decât angajații unor șantiere navale din țară sau de la alte companii de construcții navale din Europa, în condițiile în care producția Șantierului Naval „Damen” este destinată în totalitate exportului.

Marți, administrația „Damen” a încercat să obțină încetarea protestului oferind o majorare salarială de 2% începând cu 2018, dar navaliștii au refuzat oferta administrației și au continuat protestul.

La negocierile cu preşedintele CA al Grupului „Damen”, Bert Jan ter Riet au participat zece reprezentanți ai protestarilor, una dintre condițiile puse de protestari fiind ca la negocieri să nu participe niciunul dintre liderii sindicatului. După ce negocierile de miercuri au eșuat, joi, la o nouă rundă de negocieri s-a ajuns la o înțelegere.

Majorări salariale de până la 17%

Noul pachet salarial prevede în primul rând o majorare a salariilor peste nivelurile de la șantierele navale „Vard” de la Brăila și Tulcea, dar și noi majorări în cadrul unor noi negocieri salariale care vor avea loc după 15 septembrie. Atunci ar putea fi acordate majorări de aproximativ 5%.

Dacă va fi așa, majorările acordate vor fi de 17% față de actualul nivel al salariilor.

Surse: Administrația „Damen” a vrut să mărească salariile dar nu a avut cu cine discuta din partea sindicatului!

Potrivit unor surse din echipa de zece reprezentanți ai protestarilor care au participat la negocieri, reprezentanții administrației „Damen” au spus că de mai mult timp intenționau să acorde o majorare salarială, pentru a stopa fenomenul de plecare din șantier a unor navaliști către alte șantiere navale din Europa și Canada, dar nu au avut cu cine discuta despre aceste majorări salariale din partea sindicatului.

Marți, când au declanșat protestul spontan, navaliștii l-au huiduit și pe liderul de sindicat, Pavel Stelian, pe care îl consideră vinovat de situația la care s-a ajuns.

Și Pavel Stelian și-a recunoscut incompetența, pentru că în momentul în care a fost huiduit de cei câteva sute de navaliști și-a aruncat casca de protecție la pământ și a spus că demisionează din funcția de lider al sindicatului „Damen”.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*