Modernizarea Parcului Eminescu începe cu o nouă încercare de demolare a „Casei Albe”, clădirea „trântită” în parc

Consilierii municipali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai Proiectului de modernizare a Parcului Eminescu, valoarea totală a investiției fiind de 5.971.000  lei. Exact în urmă cu doi ani, în noiembrie 2015, Consiliul Municipal a mai aprobat alocarea a 5.470.000 de lei pentru modernizarea parcului, dar proiectul a fost abandonat. Acum, reamenajarea celor 6.170 mp ai parcului central este reluată cu unele modificări, printre care și instalarea unei noi fântâni arteziene, de 53 mp, pe lângă reabilitarea actualei fântâni, de 300 mp.

Primarul Ionuț Pucheanu dă asigurări că din moment ce Consiliul Municipal a aprobat investiția, de această dată modernizarea Parcului Eminescu va fi pusă în practică:

„Eu vă promit că până la sfârșitul lunii decembrie caietul de sarcini va fi trimis spre validare și dacă dă Dumnezeu și se aliniază planetele și toate lucrurile decurg legal, fără probleme, e posibil ca în iunie, anul viitor, sau chiar mai devreme, să vedem prima cupă de excavator în zonă pentru refacerea lui și aducerea la forma inițială, așa cum a fost ea gândită. Este un parc de patrimoniu, care a avut o arhitectură extrem de frumoasă. Vrem să aducem parcul la modul de prezentare pe care l-a avut atunci când a fost gândit de către arhitect”, ne-a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

Cum poate fi demolată „Casa Albă” ?

În proiectul aprobat în noiembrie 2015, primarul de atunci, Marius Stan, prevăzuse și o sumă de 150.000 – 200.000 de lei pentru demolarea clădirii cunoscute sub numele de „Casa Albă”, construită fără autorizație pe planșeul veceului public din parc.

Primarul Ionuț Pucheanu promite că va relua încercările de demolare a clădirii ridicate ilegal, chiar dacă proprietarul acesteia s-a folosit de portițele prevăzute de lege și deși construcția a fost ridicată ilegal, iar Primăria i-a refuzat cererea de intrare în legalitate, a obținut în urmă cu 4-5 ani o sentință prin care Primăria Galați a fost obligată să emită retroactiv a autorizație de construire.

„Depunem toate diligențele necesare pentru ca această clădire să dispară de acolo. E o întreagă poveste. Mi-aș dori din tot sufletul să putem. Am trimis notificări. Din păcate și-a obținut dreptul de a construi în instanță, pe ”obligația de a face”. N-am înțeles cum a reușit să obțină această hotărâre. Nu e nici pe departe atât de ușor pe cât am sperat, dar nici nu ne putem opri doar pentru că există un mastodont care nu are nicio legătură cu parcul. O să vedem cum manageriem problema aceasta. (…) Clădirea a fost construită fără autorizație. Instanța a obligat Primăria să emită autorizație de construire pentru acea clădire. Nu o să comentez tocmai eu hotărârile instanței. Hotărârea este definitivă și irevocabilă. Este vorba de acea hotărâre de instanță obținută acum 4-5 ani legată de construcția ”Casa Albă” sau cum îi spunea în termeni populari. Din păcate avem probleme majore în vederea desființării acelei construcții. Cu siguranță vom ajunge în instanță și vom vedea la momentul respectiv ce va decide instanța”, spune Pucheanu.

Proiectul își urmează cursul normal

Primarul a mai adăugat că până se va rezolva litigiul cu proprietarul „Casei Albe” din Parcul Eminescu, vor fi derulate toate etapele de pregătire a lucrărilor: „Până la momentul acela nu putem sta cu mâinile în sân și să vedem cum se degradează unul din cele mai vechi parcuri pe care le are Galațiul. Consilierii au votat astăzi indicatorii tehnico-economici, ceea ce înseamnă că de mâine caietul de sarcini ar putea intra în linie dreaptă. Va fi trimis către Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, pentru a fi validat și apoi să își urmeze drumul”.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*