Minorii cerşetori trimişi pe stradă de proprii părinţi

Chiar dacă legea prevede până şi pedepse cu închisoarea, sunt părinţi care continuă să-şi trimită copiii la cerşit.

Din peisajul oraşului fac parte şi deja binecunoscuţii minori cerşetori, pe care îi vedem în intersecţii, pieţe, prin autobuz, curtea bisericilor sau zonele comerciale mari şi ne imaginăm că sunt copii din centrele de plasament, care nu au părinţi. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) susţin însă că aceştia au de fapt părinţi care-i trimit să cerşească, încălcându-le astfel drepturile.

“În cursul anului 2011, au fost depistaţi 135 de copii cerşetori. În general cei sub 8 ani sunt însoţiţi chiar de mama lor. Pentru 15 dintre ei a fost instituită măsura plasamentului în Centrul de primiri urgenţe”, declară purtătorul de cuvânt de la DGASPC, Tania Calcan.

Conform legii nr. 272/2004, cei care îi trimit pe minori la cerşit pot fi pedepsiţi cu închisoare de la 1 la 5 ani, însă niciun adult nu a fost trimis în judecată pentru astfel de fapte.

“Am efectuat acţiuni comune cu poliţia, i-am strâns de pe stradă, au fost amendaţi, au fost consiliaţi, dar nu a fost nimeni arestat. De altfel, să lăsăm o familie fără unul dintre părinţi şi să-l trimitem la închisoare, nu e tocmai ceea ce ne dorim. Rămaşi fără sprijinul părinţilor, copiii vor ajunge în centre de plasament sau vor îngroşa rândurile delincvenţilor”, consideră Tania Calcan.

“Cunosc echipele noastre de intervenţie şi fug de noi. Uneori este imposibil să discuţi cu ei, pentru că devin agresivi. Cei mai mulţi pot fi găsiţi în zona Modern, McDonald’s, Tiglina, depozitele din Micro 40, Piaţa Centrală”, mai spune reprezentanta DGASPC.

Soluţia rămâne la fiecare dintre noi, până se va întomi o lege care să fie şi aplicabilă: „Nu le mai daţi bani. Daţi-le fructe sau  dulciuri, dacă nu vă lasă inima să-i lăsaţi cu mâna întinsă şi  astfel îi  vom descuraja pe părinţi să mai profite de ei, trimiţându-i la cerşit. În oraşele mari din Europa există  chiar afişe care solicită  acest lucru”, mai spune Tania Calcan.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*