Ministrul Cercetării, Lucian Georgescu: “Salariile cercetătorilor cresc cu 16%, după eliminarea impozitului pe venit”

În sfârșit o veste bună din domeniul cercetării științifice, care după 1990 a fost subfinanțat sistematic. Salariile cercetătorilor care lucrează în proiecte de cercetare cresc cu 16%, după ce săptămâna trecută a fost eliminat impozitul pe cevit. Aplicarea acestei măsuri a fost anunțată de ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu, prezent la Galați pentru a participa la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”.
„Săptămâna trecută am eliminiat impozitul pe venituri la cercetare, pe proiectele de cercetare, este pentru prima dată în istorie când se face asta, deci vorbim de o creştere a veniturilor de 16%. Ulterior, vom merge pe mărirea substanţială a plafoanelor maxime de salarizare de cercetare pe proiecte, undeva la 50 de euro pe oră. E vorba de salariul maxim. Deci instituţional am creat condiţii, toate proiectele contractate sunt onorate, toate instituţiile, inclusiv universităţile au condiţii pentru a asigura pentru oamenii aceştia nilte locuri bune. Acum trebuie să facem nişte eforturi către persoane”, a declarat ministrul Lucian Georgescu.

Ministrul a mai precizat că măsura eliminării impozitului pe venit în cazul celor care lucrează în proiecte de cercetare este prevăzută în noul Cod Fiscal şi se aplică de o săptămână, existând aproape 16.000 de persoane beneficiare.

„Este vorba despre persoanele care lucrează în proiecte, cei care intră în competiţie, câştigă o finanţare printr-un proiect, sunt cam 15.000-16.000 de oameni care lucrează în cercetare, e vorba de cercetare, dezvoltare, inovare. Sunt oameni care lucrează pe proiecte şi beneficiază deja de o săptămână de această prevedere, deci e vorba de o creştere de venit net de 16 la sută net, dintr-o dată”, a adăugat Georgescu.

Veniturile în cadrul unui proiect de cercetare pot ajunge la 8.500 euro pe lună

Ministrul Cercetării și Inovării a mai afirmat că veniturile pe proiecte de cercetare pot ajunge, în cazul unui singur proiect, până la 8.500 de euro pe lună:

„Veniturile pe proiecte, pe cercetare, care poate fi în institut sau în academie, pot ajunge pe un proiect până la 8.500 de euro pe lună. Asta se va întâmpla începând din această toamnă. Deci pe proiect, stimulăm competiţia, valoarea, plus valoarea, excelenţa, iar oamenii au posibilitatea să ajungă până la nivelul acesta de venit care este comparabil cu cel din vest”.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*