Miniștrii Sevil Shhaideh și Viorel Ștefan au venit la Galați pentru a le explica primarilor cum își pot finanța proiectele

 Miniștrii Sevil Shhaideh și Viorel Ștefan au venit la Galați pentru a le explica primarilor cum își pot finanța proiecteleVicepremierul Sevil Shhaideh, care este și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, s-au aflat joi în vizită la Galați, la invitația președintelui Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, pentru a avea o întâlnire cu primarii localităților gălățene.

„Invitația a fost făcută de Consiliul Județean întrucât, de-a lungul timpului, primarii au pus întrebări vizavi de programele naționale dezvoltare, cât și despre programele cu finanțare europeană. Bineînțeles că la multe întrebări aveam răspuns, la altele nu și de aceea am rugat și pe doamna  vicepriministru și pe domnul ministru să avem o întâlnire cu primarii din județ, ca să clarificăm anumite lucruri și să găsim și soluții”, a declarat Costel Fotea.

Citește și:

Se alocă bani pentru lucrări hidrotehnice de prevenire a inundațiilor în zona Pechea – Slobozia Conachi

„Am onorat invitația Consiliului Județean de a avea o ședință tehnică cu toate autoritățile locale din județul Galați. Am prezentat toate prioritățile Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Prioritatea nr 1 este asigurarea celor 10 servicii de bază, în special în mediul rural și ne referim aici la modernizarea satului românesc, a finanțărilor pentru obiective de apă, canalizare, drumuri, dispensare, școli, grădinițe, poduri, iluminat public, ceea ce toată lumea din administrația locală cunoaște, Programul Național de Dezvoltare Locală, care ne va permite să finanțăm aceste proiecte.

A doua prioritate pe care am prezentat-o s-a referit la creșterea absorției fondurilor europene. Am prezentat calendarul și măsurile pe care ministerul nostru și le-a asumat, astfel încât la 31 decembrie 2017 România să reușească să ramburseze de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro.

A 3-a prioritate pe care am prezentat-o autorităților din Galați s-a referit la reforma administrației publice și aici am prezentat Codul Administrativ, pachetul de legi incluse în acest cod și ne referim la Statutul Funcționarului Public, Legea 340, a prefectului, Legea 215, a Administrației Publice Locale, Legea 213, a Proprietății Publice, Legea 273, a Finanțelor Publice Locale”, a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh.

foto 1 (3)aO mai bună corelare a programelor de finanțare

Potrivit ministrului Dezvoltării și Fondurilor Europene, prin unificarea ministerelor care se ocupă de alocarea fondurilor pentru proiecte de dezvoltare locală a fost realizată o mai bună corelare a programelor de finanțare:

„Prin unirea celor două ministere, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Fondurilor Europene, putem asigura o corelare mai eficientă a surselor de finanțare, în sensul că ceea ce este eligibil se poate finanța din fonduri europene și mă refer în principal la programul de apă și canalizare, care se finanțează prin POR Infrastructura Mare. Deci ceea ce este eligibil acolo să nu fie finanțat din Programul Național de Dezvoltare Locală, respectiv din Bugetul de Stat”, a precizat ministrul.

Blocajele cu care se confruntă primarii de comune în accesarea finanțărilor, aproape rezolvate

Sevil Shhaideh a mai adăugat că blocajele cu care se mai confruntă primarii de comune în accesarea finanțărilor vor fi rezolvate în următoarele două săptămâni, soluțiile pentru rezolvarea acestor probleme fiind identificate în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Asociație Comunelor și urmând să fie implementate: „Am disctat despre proiectele pe care administrațiile locale le-au depus prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și toate blocajele pe care dumnealor le-au avut în accesarea acestor finanțări. Am prezentat concluzile la întâlnirea  pe care am avut-o marți cu reprezentanții tuturor comunelor din România și în următoarele cel mult două săptămâni toate  blocajele, câte mai sunt, vor fi și ele rezolvate”.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

  1. Pingback: Miniștrii Sevil Shhaideh și Viorel Ștefan au venit la Galați pentru a le explica primarilor cum își pot finanța proiectele | Moldova24

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*