Miercuri, 8 august 2018 : Vernisajul expoziției ,,Mariana Tomozei Cocoș – patru decenii de muzeografie”

Muzeul de Artă Vizuală Galați va găzdui de miercuri, 8 august 2018, expoziția ,,Mariana Tomozei Cocoș – patru decenii de muzeografie”. Vernisajul are loc ȋn aceeaşi zi, ȋncepȃnd cu ora 18.00.

Expoziția cuprinde lucrări de pictură și grafică semnate de Mariana Cocoș, dar și panouri documentare care reflectă activitatea sa profesională de critic de artă și muzeograf.

Născută pe 13 mai 1948 la Tecuci, Mariana Cocoș a absolvit în 1972, Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din  Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Istoria şi Teoria Artei. A fost profesor de istoria artei la Liceul  ,,Dimitrie Cuclin” Galați (1992-2010), la Colegiul Studium (1992-2003) și la Seminarul ,,Sf. Apostol Andrei” din Galați (2009- 2015). Din 1974 este muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, în perioada 2001-2003 fiind și director. Expert în artă modernă românească atestat de Ministerul Culturii, este membru fondator al Asociatiei Artistilor Plastici din Galati și membră a Uniunii Artistilor Plastici din România, secţia critică de artă din 1996.

,,Expoziția urmărește recunoașterea valorii unui muzeograf, critic de artă, plastician, care timp de peste 40 de ani a reprezentat Muzeul de Artă Vizuală Galați în plan național și internațional.

S-a urmărit transmiterea către publicul receptor a menirii Muzeului de Artă Vizuală Galați privind sublinierea excelenței în activitatea muzeografică și nu numai.

Organizarea unei expoziții cu amprenta  „Mariana Tomozei Cocoș” cu secvențe din zecile de expoziții organizate sub curatoriatul ei, cu marcarea în facsimil ale sutelor de pagini de critică plastică, cu expunerea unor lucrări de artă, sub semnătura autoarei, ce oferă o altă dimensiune asupra omului de cultură, se adresează publicului larg, tinerilor creatori, colegilor din muzeele din țară, nenumăraților admiratori ai întregii activități sub semnul „Mariana”.

S-a realizat astfel conștientizarea faptului că Muzeul de Artă Vizuală Galați știe să respecte valoarea nu numai „in memoriam” ci și atunci când acest lucru este posibil prin discuția directă cu muzeograful, criticul de artă, artistul.

Expoziția marchează un moment de împlinire a activității muzeografice, curatoriale, de interpretare fenomenului artistic, de creație plastică.

Muzeograful, plasticianul, scenograful, Gheorghe Andreescu, a știut să pună în evidență acest lucru.” (Dan Basarab Nanu – manager Muzeul de Artă Vizuală Galați).

Expoziţia va fi vernisată în data de miercuri 08.08.2018, ora 18.00, la sediul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi din strada Tecuci nr.7, bl.V3.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*