„Medalia de Aur” a Salonului de la Geneva pentru cercetătorii din Galați. Noua invenție, pate din făină de bob și linte

„Medalia de Aur” a Salonului de la Geneva pentru cercetătorii din Galați. Noua invenție, pate din făină de bob și linteO nouă poveste de succes se adaugă la portofoliul cercetătorilor de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor (FSIA) din cadrul Universității „Dunărea de Jos”: la cea de a 45-a ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, cea mai prestigioasă manifestare de gen, patru cercetători au obținut Medalia de Aur pentru un nou produs inventat, produs tartinabil vegetal preparat din făină integrală de bob și linte.

„Am reușit să obținem la Geneva, la Salonul Internațional de Inventică, Medalia de Aur pentru o invenție brevetată în România de colegii noștri mai tineri. Este o invenție care are patru autori, dr. ing. Livia Pătrașcu, dr. ing. Ina Vasilean, prof. Iuliana Aprodu și doctorandul Marian Necula. Produsul are o poveste frumoasă care dovedește continuiatea unor idei în Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor. Nu este un rezultat izolat, este un rezultat al continuității”, ne-a declarat prof. dr. ing. Petru Alexe.

Noul produs se adaugă la lunga serie de produse „clean label”, adică sănătoase 100%, inventate la Galați, de la salamul fără aditivi, salamul de vară cu grăsime vegetată în locul grăsimii de origine animală, pâinea cu adaos din proteină tip pește și brânzică mov, în care s-a adăugat un colorant natural, respectiv făină de orez negru, acadelele preparate cu orez integral și unt de cocos și nectarul probiotic din dovleac.

foto 1 (1)Tandemul „bob – linte”, ignorat până acum în industria alimentară

Denumirea oficială ar fi produs vegetal tartinabil, pe bază de făină integrală de leguminoase foarte valoroase din punct de vedere nutritiv. Neoficial îi putem spune pate vegetal din bob și linte.

Cercetările au fost demarate la începutul anului 2014, dar nu vizau în mod special noul produs, ideea inițială fiind de găsire a unor variante de valorificare a unor legume care sunt utilizate la nivel casnic, dar nu sunt valorificate în industria alimentară.

„Testele au început cu ceva timp în urmă, sub forma unei lucrări de dizertație care a vizat utilizarea unor materiale vegetale care nu se procesează la nivel industrial. Având în vedere faptul că rezultatele au fost promițătoare, anul trecut am brevetat un procedeu care se referă la obținerea unui produs tartinabil, vegetal, din leguminoase precum bob și linte.

Activitatea de cercetare care a condus la obținerea brevetului a fost rezultatul muncii în echipă și a fost susținută financiar de facultate. În luna martie, Ministerul Cercetării a organizat o competiție la nivel național și brevetul a fost selectat pentru a fi prezentat la cel de al 45-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva. Produsul nostru a fost medaliat cu aur și acest rezultat de la Geneva este o nouă confirmare a valorii rezultatelor școlii gălățene de industrie alimentară”, spune  prof. Iuliana Aprodu.

Conceptul cercetătorilor gălățeni: alimentația trebuie să aibă rol de medicament, să prevină afecțiunile

Ca și în cazurile celorlalte invenții culinare marca „Made in Galați”, grupul de cercetători de la FSIA s-a ghidat după conceptul că starea de sănătate trebuie să fie menținută prin consumarea unor alimente sănătoase, fără aditivi.

„Noutatea acestei invenții constă în faptul că am propus obținerea la nivel industrial a unui pateu vegetal, un produs tartinabil vegetal, din făină integrală de leguminoase, de bob. Făina integrală utilizată aduce multe beneficii pentru sănătate. În plus, avem un produs ”clean label”, cu ”etichetă curată” și cu un număr mic de ingrediente, încercând în continuare să promovăm produsul curat, produsul bun pentru sănătate, plecând de la conceptul că alimentația trebuie să fie medicament și să prevină”, a precizat dr. ing. Ina Vasilean.

foto 2Noul produs le va înlocui pe cele pe bază de soia modificată genetic, pentru că nu are potențial alergen

Pateul din făină integrală de bob și linte are câteva calități deosebite, pentru că, pe de o parte, este realizat printr-o procesare limitată a celor două leguminoase, iar, pe de altă parte, vine să înlocuiască produsele preparate pe bază de soia modificată genetic.

„Pe lângă beneficiile aduse de procesarea limitată, adică neeliminând din componenții naturali pe care îi aduce bobul cules din natură, ci valorificându-i ca atare, prin făină integrală, mai e și avantajul că produsul nostru vine să înlocuiască o parte din produsele vegetale similare pe bază de soia, pentru că nu prezintă potențial alergen. Este o problemă pe care o identificăm la produsele din soia. În plus, mai este și faptul că tot mai multe studii arată faptul că soia, care se regăsește în foarte multe din produsele existente pe piață la ora actuală, este modificată genetic și se consideră că nu se mai cunoaște care este linia pură, care sunt liniile nemodificate genetic. Deci, practic, acesta ar fi un alt element de noutate”, a adăugat prof. Iuliana Aprodu.

Valoarea nutritivă: proteină de calitate, minerale, vitamine și antioxidanți

În special cei care țin să consume produse sănătoase, „clean label” aproape „bio”, vor fi satisfăcuți de valoarea nutritivă a noului produs: „În ceea ce privește valoarea nutritivă și valoarea biologic activă, caracteristica ce îl deosebește de alte produse similare constă și în calitatea deosebită a proteinei. Este o proteină foarte bună, completă, care aduce toți aminoacizii esențiali de care un om are nevoie. Produsul este bogat în minerale, este bogat în vitamine și în antioxidanți”, a mai precizat Iuliana Aprodu.

Noul pate are deja cerere pe piața din Elveția

Noul produs alimentar a cucerit deja publicul care a vizitat standul Universității „Dunărea de Jos” de la Salonul de la Geneva. Pentru că deocamdată nu există posibilitatea să îl găsească în comerț, un vizitator a insistat să îi fie trimise o cantitate prin colet poștal:

„Am fost surprinse să vedem că genovezii ne-au apreciat produsul și chiar ne întrebau unde îl pot găsi în magazine. Chiar cineva ne-a rugat să îi trimitem un colet cu respectivul produs și ne-a bucurat că a fost primit cu brațele deschise”, a declarat dr. ing. Livia Pătrașcu.

foto 3Următorii pași, procedurile pentru scoaterea produsului pe piață

Chiar cu prilejul Salonului de la Geneva grupul de cercetători a început să își facă planuri pentru următoarea etapă, scoaterea produsului pe piață: „Am reușit să creăm contacte noi care să ne ajute să scoatem pe piață produsul tartinabil. Inițial, la nivel național, dar sperăm și mai mult”.

Totuși acest lucru nu se va întâmpla foarte curând, pentru că trebuie derulate mai multe proceduri, nu foarte simple:

„Sunt niște etape care trebuie derulate și asta durează. Trebuie să îi creăm un brand. Noi suntem, pur și simplu, inventatorii, nu am știut nimic despre ceea ce se întâmplă dincolo de laborator, pe piață. Am obținut informații importante chiar și de la cei de la Geneva, să învățăm cum să ne protejăm invenția la nivel internațional și ce pași trebuie să urmăm astfel încât să putem realiza transferul de tehnologie de la inventator la piață. Vom urma toți pașii pentru a ajunge la scopul final, să scoatem produsul pe piață”, spune prof. Iuliana Aprodu.

Prețul, acceptabil

Un argument în favoarea noului produs va fi și prețul, care va fi unul destul de mic în condițiile în care tehnologia de fabricație prevede o procesare limitată și ingrediente naturale:

„Cu toate că este un produs Premium, prețul va fi acceptabil, pentru că ingredientele din acest produs sunt naturale. Este un produs ”clean label”. Asta înseamnă că nu avem multe ingrediente scumpe”, spune dr. ing. Livia Pătrașcu.

Plus o Medalie „Russia House”

Cercetătorii din Galați au venit de la Geneva și cu o a doua medalie, din partea delegației Rusiei. La Salonul Internațional de Invenții de la Geneva există practica conform căreia țările participante să ofere medalii unor invenții pe care le consideră deosebite. Pateul din făină integrală de bob și linte a primit și o medalie din partea Asociației „Russia House”, o organizație neguvernamentală din Rusia, care participa la Salon:

„Este tot o medalie prin care ne-a fost apreciat produsul și a fost apreciat că este o invenție valoroasă. Am găsit cumva o voce comună cu delegația rusă, pentru că și ei mergeau pe produse similare”, a precizat dr. ing. Ina Vasilean.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

3 Comments

 1. Alex Eftimie says:

  Iar pate cu soia?De la un penal plagiator (vezi plagiate.ro, la index 00351 si 00352) ca Alexe?Paravanul Geneva este plătit din bugetul de stat.Deși câștiga peste 4000 de euro pe luna, în urma acestei acțiuni anuale, în declarația sa de avere nu apare nicio acumulare.
  Oribil!

 2. Costea Germina says:

  Ăsta nu e cercetare ci combinareala ieftina.Surogate de doi lei pe care vreti sa ni le bagati pe gat mai rău ca înainte de 89.Și cum adică are salariu de peste 4000 de euro,este bugetar ,nu?Rușine tovarășilor!

 3. Jude Anton says:

  Alexe este un impostor cu aere de savant.În realitate, nu-și poate depăși condiția de inginer de cârnați. Are un venit de 4500 de euro pe luna dar nimic în declarația de avere.Toată urbea știe ca esteurmărit penal dar nerușinarea lui e mare sa se dea expert la curtea de apel Cluj. Protecția i-a căzut, urmează răsplata pentru concursul de infracțiuni pe care le-a făcut.

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*