Marea Unire de la 1918, realizată cu ajutorul Masoneriei. Printre masonii apropiați lui Cuza, gălățeanul Aristide Serfioti

La „Casa Colecțiilor” din cadrul Muzeului de Istorie a fost deschisă o expoziție de obiecte masonice care ilustrează rolul pe care l-a avut Masoneria la Marea Unire de la 1918 și în viaţa socială, politică şi economică din aceea vreme.

Expoziţia organizată de Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice şi Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucureşti cuprinde documente, şorturi masonice, obiecte masonice din porțelan, metal, lemn etc. La vernisaj a fost prezent Marele Maestru Viorel Dănacu, de la Marea Lojă Națională a României, care s-a referit la cercetările pe care Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice le efectuează în arhivele masonice, în special în arhiva Marelui Orient al Franței, care să clarifice contribuția Masoneriei la Marea Unire.

Pașoptiștii au preluat ideile prin care Masoneria reforma Europa

Crearea statului unitar român a fost realizată de o generație care a reușit realizarea, pas cu pas, a mai multor idealuri pe care românii și le doreau de câteva sute de ani, Unirea Principatelor, Independența și Marea Unire. Potrivit directorului Muzeului de Istorie Galați, prof. Cristian Căldăraru, liderii acestei generații au fost tinerii școliți în vestul Europei, care au luat contact cu ideile de reformare a regimurilor politice din Europa, ale organizațiilor masonice.

 „A fost o perioadă din secolul al XIX-lea în care românii tineri, fie că erau din Valahia, fie că erau din Ardeal sau din Moldova, plecau la studii în străinătate şi acolo au luat contact cu alţi tineri şi cu organizaţii care doreau schimbarea regimului politic din Europa, o Europă absolutistă, cu monarhi absolutişti şi având şi un slogan <<Dreptate! Fraternitate! Egalitate!>>. Şi iată că în prima jumătate a veacului al 19-lea, până pe la 1848, revin în ţară Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri, Nicolae Bălcescu, Negruzzi, Alecsandri. Imaginați-vă această paletă de personaltăți, care se întorceau fie din Franța, fie din Germania, fie din Anglia sau Italia”, ne-a declarat profesorul Căldăraru.

Masonii români au avut un rol decisiv în reformele din secolul al XIX-lea

Ideile reformatoare pe care le-au cunoscut în vestul Europei i-a determinat pe tinerii întorși în țară să acționeze pentru ca și Moldova, Țara Românească și Ardealul, să devină un stat unitar modern. „Se întorceau pentru a realiza un scop foarte bine definit, de a realiza un stat unitar românesc. Vorbim de rolul Masoneriei în evenimentele care s-au petrecut la începutul secolului al XX-lea și care au dus la Marea Unire de la 1918 și de rolul personalităților române care au făcut parte din masonerie și care fie la 1848, fie în 1859, 1866-1867 sau 1877-1878, în 1916 și 1918, au fost oameni de stat care și-au strâns mâinile pentru a desăvârși un ideal pe care românii îl aveau de vreo trei secole, de la Mihai Viteazul”, a adăugat directorul Muzeului de Istorie Galați.

Printre masonii apropiați lui Cuza, gălățeanul Aristide Serfioti

Printre personalitățile care la jumătatea secolului al XIX-lea făceau parte din Masonerie și au contribuit la reforme se afla și un gălățean, medicul Aristide Serfioti, un apropiat al lui Alexandru Ioan Cuza. „În 1996, la Muzeul Național de Istorie din București a avut loc o expoziție intitulată ”Simboluri ale Masoneriei Române”. A avut loc și o conferință, care s-a concretizat cu scoaterea de sub tipar a unui catalog important și interesant totodată. Acolo îl vom regăsi, printre alții, pe un medic care a luptat în Războiul Crimeii și s-a stabilit la Galați. Un medic care a fost în apropierea lui Alexandu Ioan Cuza și a familiei lui Cuza. După ce a murit Cuza a fost în apropierea doamnei Elena Cuza. Este vorba de Aristide Serfioti, medicul care a slujit comunitatea din Galați”, a mai precizat profesorul Cristian Căldăraru.

Spitalul Militar din Galați poartă numele doctorului Aristide Serfioti, care nu s-a limitat numai la a se ocupa de sănătatea gălățenilor, ci a avut și multe inițiative în beneficiul comunității. Pe la 1870, Serfioti, a cumpărat terenul din zona „Castrului Roman” şi din banii săi a consolidat cu structuri de beton versantul promontoriului dinspre Gara Barboşi, pentru ca distrugerile provocate de eroziune să fie stopate. Aristide Serfioti se născuse în Grecia, la Hydra, dar s-a simţit obligat la acest gest de respect faţă de istoria ţării sale adoptive.

Delegația română la Conferința de la Paris, inițiată în Masonerie

Marele Maestru Viorel Dănacu spune că este de notorietate rolul Masoneriei în realizarea Marii Uniri și în special în recunoașterea Marii Uniri la Conferința de la Paris.

Despre Marea Unire și influența Masoneriei la Marea Unire se vorbește foarte mult. În Constituția Masonică, a noastră, se spune că Masoneria și-a adus o contribuție extraordinară. Noi, ca lojă de cercetare în cadrul Marii Loji Naționale a României, facem cercetări la arhivele masonice, la Marele Orient al Franței în primul rând, pentru că acolo delegația condusă de Ionel Brătianu și apoi de Vaida Voievod, au fost inițiați in corpore, chiar în seara primei reuniuni. Erau în număr de 7, în frunte cu Vaida Voievod, Mihai Șerban, Voicu Nițescu, Traian Vuia, Gheorghe Crişan, Ion Pilat. Toți au fost inițiați pentru ca apoi să facă posibilă recunoașterea marii uniri de către marile cancelarii ale lumii”, a declarat Viorel Dănacu.

Se vorbește prea puțin despre faptul că din delegația de la Paris au făcut parte poetul Ion Pilat și inventatorul Traian Vuia, dar mai ales de acel episod, de inițierea în Masonerie a tuturor membrilor delegației române chiar în timpul desfășurării Conferinței de la Paris în cadrul căreia a fost recunoscută Marea Unire de la 1918 de către marile puteri.

Brătianu a refuzat șantajul masonilor din SUA și Franța

Înaine de acel episod, fusese un altul, la fel de interesant. Șeful delegației române la Paris era Ionel Brătianu. El nu a aceptat unele dintre condițiile puse

de președintele Statelor Unite, masonul Woodrow Wilson, mason și implicit exponent al organizațiile masonice din SUA.

Brătianu a renunțat la conducerea delegației, împuternicindu-l pe Vaida Voievod: „Sigur, opiniile sunt împărțite. În revista Cuvântul Masonic este un articol pertinent, al scriitorului Radu Teheodoru, care spune despre Ionel I.C. Brătianu că mai marii Masoneriei și conducătorii prezenți la Conferința de la Paris din partea Statelor Unite, ai Franței și alții, îi cereau să facă unele favoruri de o parte și de alta a ceea ce însemna lumea evreiască. Brătianu a preferat să se retragă din calitatea de șef al delegației și l-a împuternicit pe Vaida Voievod”, povestește Marele Maestru Viorel Dănacu.

Se fac cercetări pentru clarificarea rolului Masoneriei la Marea Unire

Una dintre prioritățile Marii Loje Naționale a României este ca până la centenarul Marii Unirii să cerceteze în arhivele masonice și să realizeze studii care să clarifice, cu documente, nu pe vorbe rolul Masoneriei. „Noi acum ne aflăm în plină derulare a studiilor. Este o provocare ca un an înainte de centenarul Marii Uniri, pentru ca la anul o să fie conferințe în care să se facă prezentarea, documentat, dacă într-adevăr Masoneria a avut o influență sau nu a avut. Spun documentat, pentru ca să se vorbească pe hârtii, pe documente. Așa, la modul general, că Masoneria și-a adus o contribuție extraordinară, sigur că toată lumea spune și mai ales masonii susțin acest lucru”, a precizat Marele Maestru Viorel Dănacu.

La sfârșitul acestei săpămâni, o delegație a Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucureşti va fi prezentă la reuniunea anuală a Asociației serviciilor arhivelor masonice europene de la Buxelles, la care va discuta și de importanța acestor studii.

 „Masoneria a avut influențe benefice pentru ca Marea Unire să aibă loc”

Una dintre concluziile dezbaterii organizate la „Casa Colecțiilor” a fost aceea că Masoneria a avut un rol benefic în realizarea unirii. „Masoneria română și internațională a avut influențe benefice pentru ca Marea Unire să aibă loc, iar masonii români și-au făcut pe deplin datoria atunci când au pus interesul național mai presus de interesele personale, au avut un ideal, acela al Marii Uniri și l-au înfăptuit. Sper ca o serie întreagă de confuzii, dispute, pe această temă, să fie elucidate pe viitor, în urma cercetărilor masonice pe care noi, Loja de Ritualistică Comparată de Cercetări Masonice le întreprindem în perioada următoare în țară și în străinătate”, a concluzionat Marele Maestru Viorel  Dănacu.

Destrămarea Imperiului Austro-Ungar, „lucrarea” Masoneriei din SUA, Germania și Rusia

În articolul „Francmasoneria și Marea Unire”, publicat de g-ral rez. Radu Theodoru, în revista „Cuvântul Masonic”, lansată cu prilejul expoziției de la Galați, am găsit și un pasaj care se referă la rolul Masoneriei în crearea contextului geo-politic care a facilitat realizarea Marii Unire, destrămarea Imperiului Austro-Ungar și a Imperiului Țarist.

„Marea Unire a fost înfăpuită prin arme și prin voința maselor poporane călăuzite de intelighenția patriotică a timpului, folosindu-se de două evenimente socio-politice europene în atingere directă sau indirectă cu românitatea: destrămarea din interior a imperiului austro-ungar și aparenta destrămare a imperiului țarist prin lucrarea masoneriei din Statele Unite, Germania și Rusia. Personal consider Conferința de Pace de la Paris și Tratatul de Pace de la Versailles ca o primă victorie mondială a ierarhiei masonice în realizările globalizării”, spune Radu Theodoru.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*