Majoritatea instituțiilor de învățământ preuniversitar fără autorizație ISU

Majoritatea instituțiilor de învățământ preuniversitar fără autorizație ISUDupă toată nenorocirea care a avut loc în clubul bucureștean Colectiv, după ce 50 de tineri și-au pierdut viața, autoritățile din cadrul Ministerului Învățământului au sesizat că elevii sunt în mare pericol deoarece majoritatea școlilor din țară nu au autorizații ISU.

Doar 7% din totalul celor 19.000 de şcoli din România au autorizaţie cu privire la protecţia împotriva incendiilor” a declarat prim-ministrul interimar Sorin Câmpeanu.

“Din şcolile din România şi nu numai şcoli, ci şi universităţi şi alte instituţii publice, o mare parte nu au avizele corespunzătoare. Suntem în momentul în care am decis că vom verifica coerenţa reglementărilor şi vor fi necesare analize complexe de risc, atât la incendii, cât şi la explozii şi cutremure. Deci iată că implicarea specialiştilor, a comunităţii academice este extrem de binevenită”, a declarat Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul a mai arătat ca legislaţia în domeniu a fost modificată în 2006 astfel încât anumite avize să nu fie necesare pentru şcolile care funcţionează în clădiri mai vechi.

Autorizațiile pentru protecția împotriva incendiilor trebuie dobândite de proprietarul instituțiilor de învățământ preuniversitar – autoritaţile locale în cazul şcolilor din România – conform informațiilor date de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, citat de stirileprotv.ro.

Marius Nistor, președintele FSE a evidențiat faptul că unitățile de învățământ preuniversitar  care nu au autorizație ISU nu vor fi închise, acest lucru însemnând ca 93 % din şcolile din România să fie închise, ceea ce ar duce la blocarea sistemului de educație.

Președintele FSE a mai afirmat că există un risc destul de mare, întrucât un incediu poate fi greu prevenit într-o instituție de învățământ. Este foarte posibil ca unitățile  de învățământ preuniversitar fără autorizație ISU să fie numeroase deoarece procedura este costisitoare, complexă și de durată.

Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi. Are costuri ce se situează între 10.000 şi 15.000 de euro şi o durată de realizare de 6,7,8,12 luni în functie de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat şi o atenţie insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect”, a mai declarat  premierul interimar al României, Sorin Câmpeanu.

Suntem deci prea săraci să ne permitem să avem autorizaţii ISU în instituţiile şcolare româneşti!

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*