„Mă cheamă Autism” – Aleargă pentru Asociația de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism Galați!

Achiziționarea unui Test pentru evaluarea autismului, aceasta este ținta echipei Asociației de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism – APCA, la Semimaratonul organizat la Galați pe 12 octombrie.

Este vorba despre testul ADOS cu licență (mai exact testul Programului American de Observație pentru Diagnosticul Autismului), fiind recunoscut la nivel internațional drept Golden Standard pentru evaluarea acestei afecțiuni. Din păcate, este deținut de foarte puține instituții din România, asta și din cauza prețului destul de mare – 18.000 de lei, deși este de foarte mare ajutor în diagnosticarea precoce și în evaluarea periodică a micuților cu autism. Echipa APCA își dorește ca cea mai mare parte din suma necesară achiziționării testului (pe care l-au numit pur și simplu Testul Autism) să fie strânsă în cadrul maratonului.

Testul constă într-o serie de aplicații practice, care vor fi realizate doar de specialiști din cadrul asociației. De altfel, atunci când va fi cumpărată licența, va trebui făcută dovada că va fi utilizată de specialiști. „Prin utlizarea acestui test în cadrul asociației, ne dorim să ajutăm la diagnosticarea precoce a copiilor mici din înteg județul Galați, copii suspecți de tulburări din spectrul autismului (TSA). Testul va arăta clar dacă cei mici au astfel de tulburări, dar diagnosticul oficial trebuie pus tot de medicul neuropsihiatru. De asemenea, cu ajutorul testului îi vom putea evalua periodic pe cei aflați deja în terapie, pentru o monitorizare eficientă a progreselor înregistrate de fiecare în parte și pentru ca specialiștii să ia cele mai bune decizii în continuarea programului de intervenție personalizată”, explică președinta APCA Galați, Nicoleta Lupoaie.

Cu alte cuvinte, cei de la APCA Galați îi invită pe gălățeni să alerge la semimaraton pentru cauza „copiilor speciali”, întrucât un astfel de test mărește, practic, șansele de recuperare, atât în cazul diagnosticării corecte timpurii, cât și în cazul evaluării progreselor periodice. În plus, după utilizarea pe termen lung a testului, cei de la asociație intenționează să pună cap la cap datele strânse și să realizeze și o statistică, din care să reiasă numărul de noi cazuri de TSA înregistrate anual la Galați, numărul copiilor aflați deja în terapie, precum și progresele făcute de aceștia.

Momentan, la APCA Galați sunt înscriși 65 de copii din județul Galați, atât din orașe, cât și de la sate, iar unul dintre ei vine chiar din Republica Moldova. APCA Galați este prima asociație din județ care se ocupă exclusiv de problematica autismului, se autofinanțează din surse proprii, prin implicarea părinților copiilor cu autism din asociație, a voluntarilor și a celor care donează ori direcționează 2% din impozitul pe venit.

Citește AICI mai multe despre înființarea Fundației Comunitare la Galați și despre SemiMaratonul de pe 12 octombrie

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*