* Pe data de 22 august, gălăţeanca Elena Patriche s-a trezit cu o bucată din tavanul din baie căzută în chiuvetă, din cauza lucrărilor de la apartamentul de deasupra * O lună mai târziu, femeia s-a pomenit cu apă în casă de la o conductă spartă din perete, cauza fiind lucrările efectuate de acelaşi vecin prea zelos * Elena Patriche are o poliţă de asigurare facultativă, pentru 30.000 de euro, încheiată cu Omniasig * „Când am încheiat asigurarea, cei de la Omniasig mi-au spus că poliţa acoperă toate riscurile, orice mi se întâmplă în casă”, spune Elena Patriche * Credeţi că, după mai mult de trei luni, femeia a primit vreo despăgubire pentru daunele din apartament? * Dacă da, înseamnă că aţi văzut prea multe filme
„Când le dai bani, le fată vaca. Când însă firmele de asigurări trebuie să plătească, dau din colţ în colţ”, aşa ar putea fi rezumată povestea Elenei Patriche cu firma de asigurări cu care a încheiat o poliţă facultativă pentru apartament. În cazul de faţă, Omniasig. Poliţa, care are „numele” GARANTAT AMPLUS, are un plan de acoperire de 30.000 de euro, iar prima anuală de asigurare care trebuie plătită este de 134,29 lei. Cum încheierea poliţei a decurs fără niciun fel de probleme, la fel şi plata la termenul stabilit, logic că Elena Patriche s-a aşteptat ca şi despăgubirea daunelor să se facă la fel de rapid. Însă n-a fost deloc aşa. Pentru că, în cazul celor două daune pe care le-a suferit la apartament, Omniasig a spus că pe prima nu o plăteşte, iar în cazul celei de-a doua, „asigurata” trebuie să vină la agenţie cu adeverinţă de la asociaţia de locatari sau cu declaraţiile a doi martori, plus copiile după buletinele acestora, din care să reiasă cauzele producerii evenimentului.
Tavanul şi proba cu martori
Este cel puţin surprinzătoare decizia Omniasig de a cere martori sau aviz de la asociaţie care să confirme producerea unei mici inundaţii într-un apartament asigurat, mai ales că totul se poate vedea uşor cu ochiul liber. Oare se gândesc că „deranjul” are alte cauze, cum ar fi, de exemplu, ca Elena Patriche, o doamnă aflată de altfel la o vârstă respectabilă, să fi dat muzica prea tare şi să fi căzut tavanul din cauza zgomotului? Cine ştie? Oricum, să zicem că Omniasig se teme să nu fie „trasă în piept”. Dar, în acest caz, cine garantează pentru buna-credinţă a martorilor pe baza mărturiilor cărora ar urma să fie plătită despăgubirea? Oricare ar fi motivele Omniasig de a cere martori sau aviz de la asociaţie, Elena Patriche consideră această cerere inacceptabilă. „De ce să merg la asociaţie? Nu merg la nicio asociaţie. Când m-am asigurat, nu m-au trimis la nicio asociaţie. Dacă mă trimiteau atunci când am făcut asigurarea, nici nu mă mai asiguram la ei. Sunt un om de bună-credinţă, am făcut o asigurare facultativă, deci nimeni nu mă obliga să o fac. Cu alte cuvinte, eu i-am făcut companiei de asigurări un serviciu. Ei acum ce fac, îmi fac un deserviciu?”, se întreabă Elena Patriche.
„Sfântul Mormânt” de la apartamentul 51
„Când am încheiat poliţa, cei de la Omniasig mi-au spus că aceasta acoperă toate riscurile. Chiar mi-au accentuat de două-trei ori că acoperă <<orice vi se întâmplă în casă>>”. În decurs de o lună, am suferit două daune la apartament. Prima dintre ele, pe 22 august, a fost când m-am pomenit cu tavanul spart la baie şi cu moloz în chiuvetă, din cauza lucrărilor de renovare a apartamentului nr.51, de deasupra mea. Cei de Omniasig au venit şi au constatat că, din cauza lucrărilor de renovare de deasupra, s-a spart placa în zona sifonului de pardoseală. Apoi, pe 23 septembrie, zugrăveala şi tencuiala tavanului din baie au fost deteriorate în urma unor scurgeri de apă cauzate de lucrările de la acelaşi apartament 51, situat la etajul superior, pe acelaşi tronson. Probabil vecinul de deasupra caută Sfântul Mormânt, nu ştiu…
Au venit inspectorii Omniasig de fiecare dată, au fotografiat, şi-au făcut treaba, dar fără să-mi lase niciun document (s.n.). E drept, am semnat tot ce a trebuit, dar nici eu nu am cerut vreo hârtie. În schimb, mi-au lăsat un număr de telefon, un mobil la care nu mi-a răspuns nimeni. Eu nu pot să estimez dauna pe care am suferit-o, dar nu am văzut la ei niciun fel de bunăvoinţă, să-mi spună dacă face un leu sau 100 de lei. După multe telefoane, mi-au dat o copie după procesul-verbal. Mi-au spus apoi să intru pe internet să fac nu ştiu ce. Dar eu când m-am asigurat nu am intrat pe internet, am fost la ei şi am intrat pe uşă. Aştept să fiu tratată în acelaşi fel”, încheie Elena Patriche.
Una zice poliţa şi alta face
Într-una din cele două adrese trimise de Direcţia Daune din cadrul Omniasig se spune, la un moment dat: „Conform Cap. 3 – Excluderi, art. 3.1.8. din condiţiile de asigurare privind ASIGURAREA LOCUINŢELOR GARANT AMPLUS, Asiguratorul nu acordă despăgubiri pentru <<lucrări edilitare de orice fel, explorări, exploatări miniere/petroliere, indiferent dacă aceste daune s-au produs în timpul executării acestor lucrări sau ulterror>>”. E bine de ştiut, aşa că dacă doamna Elena Patriche se apucă vreodată să sondeze după petrol prin apartament, să nu se aştepte la vreo despăgubire.
În aceeaşi adresă, puţin mai jos, scrie: „Potrivit art. 3.13 din cadrul condiţiilor de asigurare menţionate mai sus, Asiguratorul nu acordă despăgubiri pentru <<cheltuielile pentru repararea unor avarii/distrugeri produse de cauze necuprinse în asigurare, ori cele pentru reparaţii, recondiţionări sau restaurări nereuşite. Având în vedere cele mai sus menţionate, vă informăm că pentru evenimentul avizat pe poliţa de asigurare seria F. nr.0076XXXXX nu există posibilitatea despăgubirii în acest caz”.
Atunci de ce doamna Patriche, când a încheiat poliţa de asigurare, a fost asigurată, în mod repetat, că poliţa acoperă „toate riscurile”? Mai mult, pe prima pagina a Fişei de produs (informaţii precontractuale) pentru ASIGURAREA LOCUINŢELOR – GARANT AMPLUS, se afirmă, negru pe alb, ca la riscurile pentru care se acorda despăgubiri se înscrie şi inundarea provenind de la apartamentele vecine. Înseamnă că una scriem în poliţă şi alta facem?
Răspunsul Omniasig
Referitor la cele două dosare de daune deschise pentru Elena patriche, am solicitat şi punctul de vedere al Omniasig. Acesta ne-a parvenit după o săptămână. Vi-l prezentăm integral:
„Cazurile sesizate reprezintă două dosare de daună avizate societăţii noastre în perioada august – septembrie 2014.
Pentru primul dosar de daună, evenimentul avizat nu este încadrat în categoria riscurilor asigurate, fiind menţionat în lista de excluderi specificate în condiţiile contractuale de asigurare. Din aceasta cauză, dosarul de daună a fost respins de la plată.
Al doilea dosar de daună a fost avizat în data de 25 septembrie 2014, pentru evenimentul din 23 septembrie 2014 şi a constat în avarii provocate de apa scursă de la vecini.
Conform condiţiilor de asigurare, <<în toate situaţiile, Asiguratul trebuie să facă dovada că evenimentul produs este asigurat în baza prezentelor condiţii, sarcina probei revenindu-i>>.
Astfel, OMNIASIG a solicitat clientului prezentarea documentelor necesare soluţionării dosarului.
Ca o concluzie la cele mai sus menţionate, vă comunicăm faptul că dintre cele două evenimente avizate de către asigurata noastră, primul dosar a fost închis pentru că este vorba despre un risc neacoperit pe poliţa de asigurare, iar al doilea dosar este încă în lucru la OMNIASIG, în aşteptarea documentelor necesare soluţionării dosarului..
OMNIASIG este o companie care îşi respectă întotdeauna clienţii şi îşi onorează, în termen şi în mod corect, toate despăgubirile, conform condiţiilor de asigurare”.