Peste 200 de elevi cu deficienţe de auz din Galaţi şi din alte judeţe din ţară vor învăţa să comunice mai uşor şi să devină mai independenţi şi mai încrezători în viitorul lor, graţie unui proiect educaţional de orientare profesională adaptat nevoilor lor. De acest proiect vor beneficia în mod direct 13 elevi din Galaţi de clasa a X-a şi a XII-a, care învaţă în sistem comasat la Şcoala Profesională Specială „Paul Popescu Neveanu”. Ei se pregătesc pentru meseria de bucătar.
Din al doilea semestru al acestui an şcolar, cei 13 elevi şi două dintre cadrele didactice care predau la clasele lor beneficiază de manuale şi de materiale educaţionale care să-i ajute să simuleze în clasă situaţii reale de la locul de muncă, să realizeze dezbateri şi jocuri de rol. Liceenii vor fi sprijiniţi să îşi descopere şi dezvolte abilităţile interpersonale şi să îşi crească motivaţia şi încrederea în obţinerea unui loc de muncă după absolvirea liceului. Ei vor analiza opţiuni de carieră şi vor învăţa cum să identifice abilităţile care îi pun în valoare, cum să-şi facă un portofoliu şi să se prezinte chiar la un interviu de angajare.
„Cei de liceu se specializează în meseria de bucătar, aşa că deja am simulat multe situaţii despre cum ar trebui sa comunice cu colegii la locul de muncă. Iar materialele primite ne sprijină să urmăm paşi clari şi ne sunt de folos şi pentru alţi elevi din şcoală, de la gimnaziu”, ne-a spus Mariana Aicoboae, cadru didactic de alimentaţie publică, unul dintre cei doi profesori care îi vor ajuta pe elevi să îşi cunoască mai bine potenţialul, în cadrul unor ore special introduse în orar.
Proiectul „Vreau să ştiu” este dezvoltat de Junior Achievement România şi susţinut financiar şi cu consultanţă voluntară de către Fundaţia Orange. Este dedicat elevilor de liceu cu deficienţe de auz înscrişi în liceele speciale din ţară şi are ca scop dezvoltarea abilităţilor necesare pentru obţinerea unui loc de muncă sau pentru dezvoltarea unui proiect antreprenorial, prin participarea la activităţi learning by doing la clasă şi prin întâlniri cu angajatori din comunitatea locală. Deficienţa de auz este una dintre cele mai comune probleme de sănătate care afectează calitatea vieţii. Abilitatea redusă de a auzi sau absenţa ei pot fi asociate cu frustrare şi afectarea stării psihologice prin limitarea capacităţii de comunicare.