Lansare de carte: Nicolae Moldovan „Opera la Mozart”

Joi, 9 noiembrie 2017, începând cu ora 17.00, va avea loc la Biblioteca V.A. Urechia (Sala Emienscu), lansarea volumului „Opera la Mozart”, a profesorului gălăţean Nicolae Moldova. Născut la Braşov, dar devenit profesor la Liceul “Dimitrie Cuclin”din Galaţi, unde a activat peste 25 de ani, Nicolae Moldovan semnează cea de-a doua sa apariţie editorială, pe care o dedică lui Mozart, după ce, în urmă cu 20 de ani îi dedica lui Dimitrie Cuclin un volum despre viaţa sa.

Familiarizat încă din copilărie cu muzica, când începe să cânte la pian, parcursul vocaţional îl aduce alături de profesori iubitori de muzică, purtându-l astfel din şcoala gimnazială şi până la facultate, pe acorduri de operă.

„Muzica lui Mozart i-a fost întotdeauna familiară, după cum o mărturiseşte chiar domnia sa, şi în special creaţia de operă. De aici provine acest demers exegetic, focalizat, spre deosebire de alte iniţiative, numai  asupra genului operei. Mozart a strălucit în toate genurile muzicale, dar mai cu seamă atunci când a abordat spectacolul scenic, ce presupunea împletirea diverselor forme de manifestare artistică”, scrie în prefaţă prof.univ.dr. Gabriel Bulancea.

Mozart este compozitorul grației divine, căci natura tulbure a umanului nu-și găsește sălaș în arta sa. El este sedus permanent de tonalități majore, motiv pentru care Cioran îi atribuie un suflet în la major, pătruns de limpezimi astrale, dar cu ispitirile constante ale minorului, astfel că grația (…) este deseori melancolică. Este o  melancolie lipsită de orice sentiment de vină, ca și cum întreaga artă a lui s-ar fi născut dintr-un spirit ce nu cunoaște remușcările păcatului, ale cărui avânturi își găsesc forța motrică în elanul neprihănirii și tentația perfecțiunii. Arta lui Mozart nu se hrănește cu iluzii ci intervine în destinul artistic al compozitorului ca o confirmare a propriilor certitudini.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*