Lângă Casa de Cultură va fi construit un bloc cu 9 etaje. Proprietarii din zonă nu vor un „P+9” la 3 metri de ferestrele lor

La Galați, unul din privilegiile puzderiei de „investitori” din fauna mafiei imobiliare este dreptul de a construi alandala, fără respectarea legii, fără reguli estetice, cu un singur scop: o cât mai mare suprafață „de închiriat”.

În ultimii 20-25 de ani, în special în zonele centrale ale orașului au apărut zeci de blocuri pe care președintele Patronatului IMM, Marian Filimon, le-a numit „turnuri grănicerești”, pentru că nu respectă regimul de înălțime al zonelor respective, fiind mult mai înalte decât clădirile învecinate, asemenea schelelor de pe care în anii 70-80 grănicerii supravegheau frontiera. Sunt blocuri cu 7-8 sau 10 etaje, construite în zone de case sau între două blocuri cu 4 etaje.

În multe cazuri, noul bloc a fost construit la 2-3 metri de ferestrele vechiului bloc. Cele mai multe astfel de cazuri sunt în zona A-urilor de pe strada Brăilei, unde proprietarilor de apartamente nu numai că li se ia lumina soarelui, dar li se ia și dreptul la intimitate, fiind obligația la viața cu ferestrele închise și jaluzelele trase. Spre exemplu, de pe terasa de la „90*s”, de la A1, ai vedere directă, de la 2-3 metri, în apartamentele de la etajele 2 și 3.

Cum e să-ți „crească” un bloc P+9 la 3 metri de fereastră

Avem un astfel de „proiect” în derulare. Într-o zonă ultracentrală a Galațiului, pe strada Morilor, lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, va fi dezvoltat proiectul imobiliar „Construire locuințe colective D+P+4E+5E retras și împrejmuire”.

Asta înseamnă construirea unui bloc cu 9 etaje într-un cartier în care majoritatea caselor sunt fără etaj, dar unde după 1990 au apărut și vile cu unul sau două etaje. Trendul zonei ar fi P+2. Anul trecut, în luna mai, mai mulți proprietari din zonă au aflat că la 3 metri de ferestrele lor va fi ridicat noul bloc, cu 9 etaje.

„Ne-am trezit acasă cu un tip care ne-a spus că se ocupă de noua construcție, cu P plus 9, că este la distanța de 3 metri. Păi cum, la 3 metri de geamurile mele, să se uite toată lumea la mine în casă? Ne-a spus, dom-le, este proiect aranjat… Toți cei de la bloc se uită la mine în casă, pentru că distanța este de 2 metri și jumătate”, spune Nicolae Badiu.

Reprezentantul dezvoltatorului imobiliar Eurosalt Manufacturing SRL Galați le-a cerut proprietarilor din zonă să își dea acordul pentru ridicarea blocului. Cei cinci proprietari ale căror locuințe s-ar învecina cu noul bloc au refuzat să-și dea acordul și s-au adresat Primăriei, Prefecturii, Consiliului Județean și Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Galați, pentru că sunt încălcate mai multe reguli de urbanism, dar și norme de siguranță la incendiu.

Certificat de urbanism eliberat în baza unor date false

Pentru construirea blocului cu 9 etaje, Primăria Galați a eliberat certificatul de urbanism nr 1.697/28.12.2016. S-ar putea spune că a fost un fel de cadou al funcționarilor din primărie de „Crăciunul 2016”. Blocul P+9 este construit pe un teren de 1.600 mp, proprietatea firmei Titan Steel SRL Galați, teren pe care nu mai fusese ridicată vreo construcție, deoarece acolo este un rezervor de apă al ISU Galați.

Acest rezervor le asigură pompierilor de la ISU o rezervă de apă pentru cazul în care s-ar produce un incendiu la Casa de Cultură a Sindicatelor sau la celelalte obiective din zonă, sedii bancare, clinici medicale, etc. Însă în PUD (Planul de Urbanism de Detaliu), realizat de firma Ada Concept Design SRL, se spune că „terenul este liber de orice construcție”. Informația este neadevărată, fapt dovedit și prin aceea că potrivit unuia din desene la amprenta construcției pe pământ e practicată o „decupare” ce ocolește rezervorul celor de la Pompieri.

Sunt mari probleme și cu accesul în zonă. La 65 de apartamente, vor apărea cel puțin 50 de autoturisme, dar ar putea fi și 100, care nu vor încăpea în parcarea cu 23 de locuri.

Terenul respectiv este despărțit de Casa de Cultură a Sindicatelor de o arteră de numai 3 metri. Este o stradă cu o singură bandă, dar în același PUD se spune că pe acea porțiune de stradă carosabilul se strangulează „la o ampriză de 7.00 metri”.

Și aceasta este o informație neadevărată, carosabilul are numai 3 metri. Sunt încurcate și mai multe date care țin de vecinități, acces, distanțe între clădiri. Așadar, documentația conține multe informații false. E greu să admitem că ar fi niște simple erori.

Încălcări flagrante ale regulamentelor urbanistice

Sunt însă și niște nerespectări flagrante ale legii. Proprietarii locuințelor din zonă au consultat specialiști în urbanism care le-au explicat cum stau lucrurile. Este încălcat chiar Planul de Urbanism General (PUG) al Galațiului, respectiv Regulamentul de Urbanism, care la art 6, referitor la amplasarea clădirilor, impune o bandă de construibilitate de maxim 20 de metri în cazul clădirilor mai înalte de P+4 etaje și care în cazul blocului P+9 este cu mult depășită.

Sunt încălcate și prevederile art. 10 al aceluiași regulament, referitor la înălțimea maximă a construcțiilor. Conform standardului UTR 26 PUG Galați, înălțimea maximă admisă a unei noi construcții în funcție de distanța între aliniamente și alte elemente de calcul n-ar putea fi mai mare de D+P+3E. Asta ar însemna un bloc cu maximum 3 etaje, nu cu 9.

Construcție cu probleme și la siguranța la foc

După incendiul de la „Colectiv”, s-a discutat mult despre noi reguli de prevenire a incendiilor, inclusiv în proiectarea clădirilor. Conform „Normativului de siguranță la foc a construcțiilor” P118/1999, noul bloc P+9 este încadrat la categoria construcții de „gradul II” de rezistență la foc, iar locuințele existente sunt încadrate la „gradul III”. Potrivit acestui normativ, distanțele între clădirile cu gradele II și III trebuie să fie de cel puțin 8 metri.

Cum chiar în PUD-ul noului bloc P+9 se spune că distanța este de 3,1 metri, e clar că sunt probleme. Ar mai fi ceva. Distanța dintre bloc și stradă este de 7 metri, iar strada are lățimea de 3 metri. Presupunând că s-ar produce un incendiu în noul bloc, la etajele 7, 8 sau 9, se pune întrebarea dacă utilitara de pompieri ar avea suficient spațiu pentru a deschide scara pentru salvarea persoanelor captive la etajele superioare. Cum interesele imobiliare sunt cu mult mai importante, probabil că nimeni nu-și bate capul cu astfel de probleme.

Plus o șmecherie: acordul notarial sau acordul tacit?

Proprietarii clădirilor din zonă au avut o intensă corespondență cu Primăria, Prefectura și ISU Galați. Până acum, nu au primit de la niciuna din aceste instituții un răspuns clar.

Între timp, Eurosalt Manufacturing SRL a mai făcut o încercare de obținere a aprobării proprietarilor, somându-i ca în termen de 5 zile să îi transmită un acord notarial, amenințăndu-i că dacă vor refuza ar fi ca și cum ar fi de acord: „(…) vom considera acordul tacit ca fiind favorabil”. Evident, este o șmecherie care n-a avut spor, mai ales că unul dintre proprietari este notar.

Primarul Galațiului: Dacă PUG-ul permite, va fi P+9

Primarul Ionuț Pucheanu ne-a declarat relativ recent că, deși nu știe prea multe despre acest caz, are totuși încredere în angajații primăriei, că nu au făcut rabat de la legi și regulamente atunci când au eliberat certificatul de urbanism pentru blocul P+9. Iar unde-i lege, nu-i tocmeală.

„Mi-e greu să cred că i-a fost acordat un grad de înălțimea de 9 etaje dacă nu respecta UTR-ul zonei respective. Dacă PUG-ul nostru permite ca în zona respectivă să poată fi construit cu 9 etaje, cu 12 sau 100 de etaje, atunci nu văd care ar fi problema. Orașul trebuie să se dezvolte. Nu știu dacă au avut aceeași problemă americanii sau locuitorii Dubaiului sau ai altor orașe unde cu toții ne uităm cu jind la zgârie-nori, că sunt de locuit, că sunt birouri”, ne-a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

Dezvoltatorul imobiliar încearcă să obțină acordul proprietarilor în instanță

Deocamdată sunt urmați pașii procedurali. Se pare că dezvoltatorul imobiliar intenționează să acționeze în instanță pe proprietarii imobilelor din zonă pentru a obține acordul acestora printr-o sentință. Vom vedea ce va spune instanța.

Dar cum în cazul mansardărilor unor blocuri din Micro 19 a fost dată o decizie aberantă a instanței în care se spunea că „sentința ține loc de autorizație de construcție”, aberația s-ar putea repeta și în cazul blocului P+9 de pe strada Morilor.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*