La Sinaia, automobilului „Ego 4/14” de la Muzeul din Tecuci i-a fost acordat „Premiul pentru cea mai veche mașină istorică”

La Sinaia, automobilului „Ego 4/14” de la Muzeul din Tecuci i-a fost acordat „Premiul pentru cea mai veche mașină istorică”La sfârșitul săptămânii trecute a fost înregistrată o performanță fără precedent pentru colecționarii de mașini de epocă din Galați. La Concursul de Eleganță de la Sinaia, cel mai important eveniment al colecționarilor de mașini de epocă din Europa de Est, unui automobil aflat în colecția Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci i-au fost acordate două premii, dintre care unul e cel mai important premiu al competiției.

Este vorba de automobilul marca „Ego 4/14”, fabricat la Berlin în 1924 și aflat de 32 de ani în patrimoniul Muzeului de Istorie din Tecuci căruia i-a fost acordat  „Premiul pentru cea mai veche mașină istorică” şi Premiul al 3-lea la Secţiunea „Antebelice Cabriolet”.

Performanța este dată și de participarea desosebit de valoroasă la ediția din acest an a Concursului de Eleganță de la Sinaia, la care au participat peste 30 de maşini din Marea Britanie, Germania, Ungaria, Bulgaria şi România, printre participanți aflându-se și Divizia pentru mașini de epocă a BMW.

 În lume mai există doar două automobile „Ego 4/14”, unul la Berlin, celălalt  la Tecuci

 Automobilul „Ego 4/14” are 14 cai putere, 4 locuri, e decapotabil şi are motorul în 4 cilindri, în linie.

Este un automobil extrem de rar, pentru că în 1924 au fost fabricate doar 7 autovehicule din acest model, iar astăzi mai există în lume numai două astfel de automobile, unul aparține Muzeului Tehnic din Berlin, iar cea de-al doilea este în colecția Muzeului din Tecuci.

În urmă cu câțiva ani, o vechitură, acum o limuzină de epocă

În urmă cu câțiva ani era doar o mașină veche, ruginită, prăfuită, într-o magazie a Muzeului de Istorie ,,Teodor Cincu” din Tecuci. Se pare că muzeografii din Tecuci nu știau ce valoare are.

Autoturismul marca „Ego 4/14”, producție 1924, fusese donat muzeului de colonelul Gheorghe Petrașcu. Pe atunci nu era în stare de funcțiune.

A fost reparat în urmă cu câțiva ani, când a fost folosit la realizarea filmului „Restul e tăcere”, a lui Nae Caranfil.

Acum, după ce la Concursul de Eleganță de la Sinaia i-a fost recunoscută valoarea, a devenit o vedetă a expozițiilor de mașini de epocă. „Este în patrimoniul nostru din 1985, grație unei donații, a unui ofițer din Tecuci și suntem deja la o competiție de o dimensiune la care nu ne așteptam în urmă cu câțiva ani, când era o ruină, într-o magazie a muzeului nostru”, a declarat Viorel Burlacu, directorul Muzeului de Istorie Tecuci.

Cu câteva zile înaintea Concursului de Eleganță de la Sinaia, pe 24 iunie, Federația Internațională a Vehiculelor Istorice (FIVA) a acordat automobilului Ego 4/14 Cartea de identitate care îi confirmă valoarea.

Foto: Muzeul de Istorie din Tecuci

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

2 Comments

  1. Frumoasa masina si BRAVO celor ce se ocupa de ea. Acum vreau sa vad filmul lui Caranfil 🙂

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*