La Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine, expoziția foto-documentară „Constantin Brâncuși”

deschidere (1)La Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine din Galați este deschisă în perioada mai – iunie expoziția foto-documentară „Constantin Brâncuși”, organizată de muzeul eparhial în colaborare cu Muzeul Național de Artă din București.

Fotografiile expuse au fost donate Muzeului Național de Artă în anii 2006 și 2007 de Muzeul Național de Artă Modernă – Centrul „Georges Pompidou” din Paris. Expoziția de la Galați face parte din Programul național „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși”, desfășurat sub egida Ministerului Culturii și propune o serie de fotografii după clișeele realizate de Constantin Brâncuși la Paris, acestea fiind completate de expoziția fotografică a inginerului Ștefan Georgescu Gorjan, cel care a ridicat Coloana Infinitului.

La vernisaj au participat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, artiști plastici, oameni de cultură, reprezentanți ai municipalității, studenți de la Universitatea Dunărea de Jos și elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Andrei”.

foto 1 (1)Referindu-se la demersul expozițional, Arhiepiscopul Dunării de Jos a subliniat valoarea documentară a fotografiilor realizate de Constantin Brâncuși, care și-a fotografiat lucrările de sculptură în etapele lor de devenire de la blocul de piatră la opera șlefuită: „Între multele manifestări spiritual culturale, în cadrul muzeului eparhial, aceasta se remarcă printr-o mare noutate, în sensul că a prezenta imaginile, fotografiilor, copii ale originalelor de la Paris, din portofoliul Muzeului Național de Artă al României, este o premieră la Galați. Brâncuși își fotografiază în atelier operele sale și etapele de devenire a operelor sale. Pe de altă parte, beneficiem de o expunere fotografică a înălțării coloanei recunoștinței celei fără de sfârșit, cum spunea Brâncuși, chiar înainte de sărbătoarea națională a Eroilor, deci un exercițiu liturgic, un exercițiu spiritual-filozofic și artistic”, a spus ÎPS Casian.

Operele lui Brâncuși, inspirate de valorile culturii românești și ortodoxiei

Caracterul ortodox al operei lui Brâncuși a fost subliniat de Ioan Tudor, conferențiar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Dunărea de Jos, care în acest context a remarcat valoarea albumului „Brâncuși – sculptor creștin ortodox”, al cărui autor este Înaltpreafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe:

foto 2„Cu ocazia vernisajului expoziției cu fotografii după lucrările lui Brâncuși la muzeul eparhial, a fost lansat și albumul Preafericitului Daniel, care are titlul ”Brâncuși”. Este o lucrare care pe mine m-a surprins prin faptul că repune în discuție caracterul profund ortodox al sculpturii lui Brâncuși și a personalității sale. Puțină lume își mai aduce aminte sau interpretează lucrările lui Brâncuși din acest punct de vedere. Autorul albumului ne arată fără drept de apel că dezbisericind mesajul lucrărilor lui Brâncuși acestea nu au nici un înțeles, nu au niciun rost, fapt care a dus și la celebrul proces cu Statele Unite, din 1927, când vama americană a pus taxă pe o lucrare ”Pasărea Măiastră” a lui Brâncuși, susținând că este un obiect industrial”.

Cu prilejul vernisajului de la Galați și directorul adjunct al Muzeului Național de Artă din București, Liviu Constantinescu, a avut revelația faptului că operele lui Brâncuși sunt pătrunse de valorile culturii românești și ortodoxiei.

„Suntem onorați că am avut ocazia să colaborăm cu Muzeul Istoriei Culturii și Spiritualității Creștine din Galați pentru prima dată. Este o dorință mai veche a Muzeului Național de Artă de a omagia un mare artist român. Pentru mine, personal, este o experiență neobișnuită, pentru că din cele ce s-au spus cu prilejul acestui vernisaj am realizat, poate pentru prima dată, cât de pătruns a fost Constantin Brâncuși de valorile culturii românești și ale ortodoxiei din țara noastră. Sunt impresionat de cartea editată de Preafericitul Părinte Patriarh și de cele ce s-au spus aici despre această coloană a recunoștinței eterne, pe care Brâncuși a conceput-o în cinstea eroilor”, a precizat Liviu Constantinescu.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*