La Muzeul de Artă, lansarea volumului „Destine artistice”, al criticului Corneliu Stoica şi expoziţia seniorilor artei gălăţene

Miercuri, la ora 18.00, la Muzeul de Artă Vizuală va avea loc un dublu eveniment: va fi lansată cartea „Destine artistice”, a criticului de artă Corneliu Stoica, apărut la Editura Axis Libri din Galați, volum consacrat artiștilor plastici membri și colaboratori ai Filialei UAP Galați care nu mai sunt în viață. Este vorba de artişti plastici din Galaţi, dintre care mulţi s-au impus în ierarhia de valori a artei plastice româneşti: Nicolae Mantu, Dorothea (Lola) Schmierer-Roth, Sorin Manolescu, Mihail Gavrilov, Elena Hanagic, Gheorghe Naum, Gheorghe Levcovici, Vasile Vedeş, Mihai Dăscălescu, Nicolae Spirescu, Emilia Dumitrescu, Marcel Grosu, Emilia Iacob, Vasile Onuţ, Doina Ştefănescu, Constantin Dimofte, Silviu Catargiu, Ioan Simion Mărculescu, Gheorghe Suciu, Paraschiva (Paşa) Smirnov, Aurel Manole, Sergiu Dumitrescu.

Lansarea cărții este însoțită de vernisajul unei expoziții cu lucrări ale artiștilor menționați, curatorul expoziţiei fiind pictorul Gheorghe Miron.

Criticul de artă Corneliu Stoica este preocupat în mod constant de istoria artei plastice la Galaţi, fiind autorul a peste 20 de lucrări, printre care se află şi „Dicţionarul artiştilor plastici gălăţeni”, apărut în 2013 tot la Editura Axis Libri.

Volumul „Destine artistice” foarte bine apreciat de critica de artă

Într-o prezentare la Radio Romania Cultural, criticul de artă Roxana Păsculescu, remarcă în mod deosebit abordarea autorului în prezentarea personalităţilor celor 22 de artişti plastici, fiind un studiu de sinteză, extrem de bine documentat:

„Cronicarul – legat prin plăcere, dar şi conjunctură (trăieşte şi lucrează în Galaţi) de viaţa artistică a spaţiului pe care îl slujeşte de îndelungată vreme, cu peniţa – are de astă dată sub ochi personalităţi care au marcat universul artistic al Galaţiului şi care între timp au dispărut dintre noi. Aşadar, intervalul temporal care a suscitat interesul criticului semnalează şi un alt fel de a aborda profilele artistice care fac substanţa cărţii. Artiştii care se regăsesc aici portretizaţi sunt cercetaţi în profunzime, portretele creionate de Corneliu Stoica având menirea de a da răspunsuri unor întrebări puse de chiar autorul paginilor. Într-un parcurs de factură memorialistică în care scriitorul încearcă să afle răspunsuri referitoare la propria sa viaţă, aflăm informaţii precise, dar şi analize aprofundate, povestiri în care ni se relatează întâlniri interesante şi întâmplări care ne captivează (…)

Cu preocupări vaste, dintre care cele istorice şi lingvistice sunt evidente, Corneliu Stoica nu face doar analize plastice. Portretele sale de artist devin, prin naraţiune şi interpretare, file semnificative de istorie. Societatea gălăţeană transpare adeseori, în complexitatea ei, iar breasla artiştilor plastici ocupă un loc meritoriu într-un univers în care estetica este fără doar şi poate, călăuză însemnată.

Câţiva dintre artiştii prezentaţi în această carte de Corneliu Stoica –s-au bucurat în timp de interesul constant al autorului. Alţii intră acum, mai bine, în raza privirii sale.

Ceea ce rezultă, „Destine artistice” este o ţesătură fină, în care jurnalul se împleteşte cu cronica, în care relatarea face loc analizei, descriptivul bucurându-se de metaforă.

Destine artistice”  este o carte care ar trebui să ne însoţească în drumul descoperirii acestui spaţiu privilegiat prin artă”, spune criticul de artă Roxana Păsculescu,.

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*