La Munteni exercițiu de simulare a intervențiilor în cazul unor inundații catastrofale

La exact 12 ani de la inundațiile catastrofale din Lunca Siretului, care debutau în dimineața de 13 iulie 2005 cu ruperea digului de la Cosmești, Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad desfășoară în zona localității gălățene Munteni, cel mai complex exerciţiu interbazinal de simulare pentru apărare împotriva inundaţiilor.

„Exercițiul aplicativ presupune executarea unor tipuri de intervenții având ca scop apărarea împotriva deversării și a avarierii unui tronson de dig, cât și de prezentare a unor metode de limitare și stopare a infiltrațiilor prin diguri. Scopul exercițiului este de a verifica modul de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații și a modului în care administrația publică locală cunoaște procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundații, precum și a modului de reacție și de intervenție operativă coordonată de centrele de intervenție rapidă. În acest exercițiu aplicativ vor fi implicați peste 80 de angajați care vor acționa, atât pentru simularea măsurilor operative de intervenție, cât și pentru coordonarea acțiunilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Prut – Bârlad, Andreea Poenaru.

Obiectivele apărate ca urmare a intervenţiei sunt 210 case şi anexe gospodăreşti, 2 obiective sociale, 11 agenţi economici, 6 km de drumuri şi 130 de ha de teren agricol.

Potrivit ABA Prut-Bârlad, nodul hidrotehnic Munteni se află situat pe râul Bârlad, pe teritoriul comunei Munteni. Obiectivul exercițiului este de a scoate municipiul  Tecuci de sub efectul inundaţiilor pe cursul râului Bârlad, prin devierea debitelor mai mari de 100 mc/s pe derivaţia Canalul Rateş. Conform Planului de Management al Riscului la Inundaƫii, există circa 49.300 de locuitori expuși riscului la inundaţii.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*