La Galați trăiesc 1.653 de cetățeni străini, din care 30 au fost expulzați pentru că nu aveau documente legale

Galațiul nu mai este orașul port, cosmopolit, din perioada interbelică, dar există o comunitate de cetățeni străini care locuiesc la Galați. Din cei 1.653 de cetățeni străini și comunitari, 1.140 provin din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, iar 513 din state membre ale Uniunii Europene și din Spațiul Economic European.

Potrivit raportului prezentat la ședința Colegiului Prefectural de șeful Serviciului pentru Imigrări Galați, subcomisarul Ciprian Șimu, în primele 8 luni ale anului 2017, la ghișeele serviciului au fost depuse 243 de cereri pentru acordarea dreptului de ședere temporară la Galați sau de prelungire a acestui drept. Dintre acestea, 117 cereri au fost motivate prin faptul că solicitanții sunt membri ai unor familii mixte, fiind căsătoriți cu cetățeni români cu reședința la Galați, iar alte 8 cereri au fost pentru reîntregirea familiei, în aceste cazuri fiind vorba de persoane care și-au urmat la Galați soția sau soțul cu cetățenia română.

Au fost înregistrate și 52 de cereri sunt ale unor tineri aflați la studii la universitățile din Galați, iar alte 46 de cereri sunt ale unor persoane care sunt angajate la societăți comerciale gălățene. Au fost și 3 cereri pentru activități religioase și 4 cereri pentru activități comerciale. La Serviciul pentru Imigrări din Galați au fost depuse și 94 de cereri ale unor cetățeni ai unor țări din Uniunea Europeană, care au solicitat să li se acorde rezidența pe teritoriul României.

Comparativ cu 2016, numărul de cereri de acordare a dreptului de ședere este relativ constant, pentru că în acest an au fost depuse 243 de astfel de solicitări, iar în 2016 au fost depuse 254 de cereri. În ultimul trimestru al anului 2017, va fi înregistrată o creștere consistentă a numărului de cereri de acordare a dreptului de ședere la Galați, ca urmare a a faptului că un număr de 500 de tineri din Republica Moldova au devenit studenți în anul I la facultăți din cadrul Universității „Dunărea de Jos”.

În primele 8 luni ale anului 2017, au fost depistate 30 de persoane care locuiau ilegal la Galați, împotriva acestora fiind dispuse măsurile prevăzute de Ordonanța nr 94/2002 cu privire la Regimul Străinilor în România. În 21 de cazuri au fost dispusă expulzarea de pe teritoriul României, iar în alte două cazuri expulzarea s-a făcut sub escortă. În patru cazuri s-a dispus întocmirea documentelor pentru intrarea în legalitate.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*