La Galați, promovabilitatea la examenul pentru permisul auto, mai proastă ca la bacalaureat: 55,74%

Dacă la sesiunea din iunie a examenului de bacalaureat în județul Galați a fost înregistrată o promovabilitate de 80,48%, la examenul pentru obținerea permisului de conducere a fost înregistrată o promovabilitate cu mult mai scăzută, de numai 55,47%. Sigur, sunt examene diferite, care au în comun doar dorința foarte multor tineri de a le promova pe amândouă. Cu diploma de bacalaureat în CV și permisul auto în buzunar un tânăr și-a rezolvat o parte din obiective, mai ales că în multe cazuri obținerea unui job este condiționată și de deținerea permisului auto categoria B.

La nivel național, în primul semestru din 2017 s-au prezentat la proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere 278.881 de candidați și au promovat numai 160.378, adică 57,51%. Au picat la „traseu” 118.503 candidați. Doar în două județe au fost înregistrate procente peste 80%, la Brăila – 83,17% și la Hunedoara – 82,81%.

Cea mai mică promovabilitate a fost înregistrată la Iași – 26,53%. Procente sub 50% au mai fost înregistrate la Sibiu – 37,49%,  București – 40,26%, Vrancea – 43,39%, Brașov 44,43%, Bihor – 47,53% și în Argeș (43,53%).

Marea atracție, permisul auto categoria B

Situația promovabilității la examenul pentru permis a fost discutată la Comisia Judeţeană pentru Siguranţa Circulaţiei de pe lângă Prefectura Galați. Potrivit șefului Serviciului Permise Auto și Înmatriculări Galați, comisarul șef Marian Cristinel Baciu, în primele 6 luni ale anului s-au prezentat la proba practică 7.443 de candidați și au promovat „traseul” numai 4.129, adică 55,47%.

Evident, cei mai mulți candidați au fost la examenul pentru permisul de categorie B. S-au prezentat la proba practică 6.131 candidați și au promovat doar 52,05% dintre aceștia.

Sunt școli de șoferi care au promovabilitate 0%

Promovabilitatea diferă mult și de la o școală de șoferi la alta. Sunt școli care înregistează sistematic procente de promovabilitate de 70-80%, dar sunt și școli care înregistrează frecvent promovabilitate 0%.

Din cele 34 de școli de șoferi a căror activitate a fost analizată la Comisia Judeţeană pentru Siguranţa Circulaţiei, majoritatea au promovabilitate peste 60%, una are 75%, iar alta 80%. Dar sunt și două școli care nu au reușit să pregătească măcar un singur candidat atât de bine încât să ia permisul.

Școala de șoferi Metalteam a înregistrat în primul trimestru din 2017 promovabilitate de 0%, dar ulterior a recuperat și din 5 candidați prezentați la examen în trimestrul al doilea au promovat 3.

Școala de șoferi Budiris pare să fi făcut o tradiție în promovabilitatea 0%. În primele șase luni din 2017 a prezentat la proba practică 5 candidați, dar nu a luat niciunul „traseul”. Promovabilitate 0%! În 2015, tot Școala de șoferi Budiris înregistra un rezultat similar. Atunci a instruit 5 candidați, din care au luat „sala” 40%, un singur candidat s-a prezentat la „traseu”, dar n-a luat examenul.

Școala de șoferi, afacere sau școală?

Procentele de reușită depind de școlile de șoferi. Unele sunt școli bine organizate și se vede asta din numărul de candidați instruiți. Numai 8 din cele 34 de școli de la Galați au instruit în primul semestru între 200 și 300 de candidați. Școala de șoferi Adelante a înregistrat recordul de 610 de candidați instruiți.

Multe din școlile care pregătesc un număr mare de candidați și-au format propriul sistem de evaluări, foarte riguroase, candidatul intrând în examenul susținut la Poliția Rutieră numai după ce a trecut de aceste evaluări. Dar sunt și școli care se rezumă la simpla predare a cursurilor de legislație rutieră și „consumarea” orelor de traseu și sunt mai mult o afacere decât „școală”, așa cum ne sugerează titulatura.

Cea mai mică promovabilitate, la categoria B

Mai apare o situație interesantă, care demonstrează că este foarte importantă și motivația candidatului la permisul auto. Promovabilitatea la categoria B este cea mai mică, în raport cu celelalte categorii de permise auto. La Galați, în primul semestru promovabilitatea la categoria B a fost de 52%. La categoriile A1, A2 (motociclete), BE (TIR-uri) și Tv (tramvai) promovabilitatea este de 100%.

Candidații care se prezintă la aceste examene sunt cu siguranță mult mai motivați în a se pregăti cât mai bine. În privința motocicliștilor, este evident că pasiunea pentru motoare îi face să nu amâne obținerea permisului, iar viitorii șoferi de TIR sau vatmani se pregătesc cât mai bine pentru a nu rata obținerea jobului.

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*