La Galați a fost inaugurat Centrul de Integrare a Străinilor ”My Place”

Începând de astăzi, în blocul de pe strada Brăilei nr. 37, în care se află și sediul Ing Bank, va funcționa Centrul de Integrare a Străinilor ”My Place”, înființat la inițiativa partea JRS – Serviciul Iezuiților pentru Refugiați – România, care în parteneriat cu Fundatia „Inimă de Copil” a înființat două Centre Regionale de Integrare a Străinilor, la Galați și Constanța. Cele două centre sunt înființate în cadrul Proiectului „My Place  – o punte pentru integrarea beneficiarilor unei forme de protecție și străinilor cu ședere legală în România”, finanțat prin Programul Național — Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare. JRS este o organizație internațională înființată în 1980.

Citeşte şi : În acest an, numărul refugiaților cazați la Centrul din Galați a crescut de 6 ori

Solicitanţilor de Azil din oraș li se va oferi posibilitatea ca în primul rând să învețe limba română, dar ulterior li se va oferi și consultanță pentru a se integra în viața din România. Obiectivul celor 3 angajați și al profesoarei de limba română care lucrează la Centrul „My Place”  de la Galați este să învețe limba română 90 de adulți și 60 de copii.

Potrivit managerului de proiect Cătălin Albu, foarte mulți dintre refugiații ajunși în România nu vor să rămână la noi, cei mai mulți dorind să ajungă în țări din vestul Europei. „O foarte mică parte dintre aceștia doresc să se stabilească și să și rămână aici. Un procentaj nu aș putea să vă dau, dar sunt foarte puțini. Noi nu încercăm să îi convingem să rămână aici. Ei, ca și oricare alt cetățean român, au dreptul la libera circulație pe teritoriul Europei. Atâta timp cât au un document de călătorie și sunt primiți în țările respective, au dreptul, ca și noi, românii, să caute fericirea în alte țări. Ceea ce încercăm noi este să îi ajutăm pe cei care doresc să rămână aici și le oferim sprijin pentru că, dacă rămân, cu adevărat pot să facă față provocărilor pe care și noi români le avem zi de zi aici”, a declarat Cătălin Albu.

Șansele ca un refugiat să își găsească un loc de muncă sunt foarte mici, pentru că fie nu are o diplomă, fie această diplomă e foarte greu de echivalat.

„Este o problemă legată de domeniile de muncă, pentru că mulți vin fără diplome, mulți nu au nici studii și ceea ce pot să facă este să înceapă de la zero. Asta înseamnă, practic, să își construiască cariera de la zero. Ceea ce își doresc ei în primul rând, este un venit prin care să se poată descurca, să devină independenți, să poată să își plătească chiria, să poată să își ia o mobilă. Domeniile de muncă sunt foarte variate, pentru că vin din țări diferite. Sunt mecanici auto, sunt bucătari, sunt frizeri. Cunosc tot felul de exemple, de la A la Z. Nu aș putea să spun că unul este doar mecanic sau că altul lucrează doar în agricultură. Sunt foarte puțini care au studii superioare și problema cea mai importată pentru aceștia este că nu își pot echivala diplomele sau echivalarea nu se face atât de ușor și atunci cu greu pot practica”, spune managerul Proiectului „My Place”.

Întrebat dacă legislația muncii îi ajută sau îi descurajează pe refugiați să își găsească un loc de muncă, managerul de proiect este de părere că legislația este foarte bună, însă birocrația reduce mult accesul refugiaților pe piața muncii. „Noi la capitolul legislație stăm foarte bine în comparație cu alte țări. La noi problema este de practică. Și aici trebuie să intervenim prin parteneriatul cu celelalte instituții, să vedem cum putem noi să ușurăm acest proces, pentru că există birocrație, sunt foarte multe hârtii, se cer foarte multe, iar ei nu vin cu documente. Pentru orice, ai nevoie de un document de naștere. Ei nu au așa ceva și așa mai departe. Lucrurile astea mărunte pentru ei sunt majore”, a adăugat Cătălin Albu.

Centrele regionale de integrare sunt susţinute la Galaţi şi prin parteneriatul cu Fundaţia Inimă de Copil

JRS România în parteneriat cu Fundaţia Inimă de copil a inaugurat joi la Galați, centrele regionale de integrare înființate în cadrul proiectului „My Place – o punte pentru integrarea beneficiarilor unei forme de protecție și străinilor cu ședere legală în Romania”. Specialiştii în educaţie din cadrul organizaţiei Inimă de Copil sunt responsabili de partea de activităţi recreative şi de socializare, pentru copiii imigranţilor. Patru copii străini vin în acest moment, la activităţile Fundaţiei, de două ori pe săptămână. Până în prezent, 24 de copii străini au beneficiat de sprijinul profesioniştilor din Fundaţia Inimă de Copil.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*