La “Casa Cuza Vodă”, gălăţenii au putut admira ziare de-o seamă cu Unirea

La Casa Cuza, gălăţenii au putut admira ziare de-o seamă cu UnireaDupă ce evenimentul de sărbătorire a 157 de ani de la Mica Unire s-a mutat la Casa „Cuza Vodă”, ieri, 24 ianuarie 2016, gălăţenii prezenţi la muzeul gălăţean au putut admira atât uniforme militare de epocă,  exponatele deja tradiţionale ale muzeului, cât şi trei exemplare din ziarele franţuzeşti „L’Illustration”, „ Le monde illustré” şi „L’Univers illustré”, ziare din colecţia privată a gălăţenilor Isabela şi Cezar Amariei.

Apărute în 1859, cele trei ziare prezintă pe prima pagină cronici şi imagini cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care înfăptuia Mica Unire a Principatelor Române, Ţara Românească şi Moldova, prin numirea sa ca domnitor al ambelor Principate,  la 5 ianuarie1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

La Casa Cuza, gălăţenii au putut admira ziare de-o seamă cu UnireaŞi strănepotul lui Moş Ion Roată s-a aflat ieri, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”

De Ziua Unirii, Alexandru Roată, un strănepot în vârstă de 68 de ani, a fost prezent ieri la Muzeul „Casa Cuza Vodă” pentru a povesti curioşilor despre strămoşul său, un celebru personaj al vremurilor şi al povestirilor lui Ion Creangă. Însuşi numele său, Alexandru, a fost dat în cinstea domnitorului, pe care vestitul Moş Ion Roată l-a susţinut în calitate de membru al Divanului care l-a ales domnitor. La rândul său, Alexandru Roată are un nepot, de 13 ani, tare mândru de originile sale, Adrian Roată.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*