Joi, 9 iunie, proiecția celor două scurtmetraje slovace: ,,Mame și fiice” și ,,O lume nouă”, difuzate începând cu ora 18.00 în cadrul KineDok, se va bucura de prezența a două invitate: Ivana Hucíková, regizoarea filmului ,,Mame și fiice” și Mădălina Roșca-regizor,director asociat al Festivalului One World Romania.
,,Mame și fiice” (Slovacia, 2015), regia Ivana Hucíková este un scurtmetraj despre o familie formată din 3 femei și o fată, care trăiesc singure într-un mic sat din nordul Slovaciei. La un moment dat, viețile lor au luat o întorsătură complicată, ajungând să trăiască fără bărbați, fiind văduve sau divorțate. Filmul portretizează viața de zi cu zi a acestor patru femei, toate mame și fiice; se cunosc foarte bine, se iubesc, dar, într-un fel, poate că se și urăsc reciproc. Nu doar caracteristicile personale, ci și traseele lor în viață sunt asemănătoare, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă destinul poate fi și el moștenit de la părinți.
,,O lume nouă” (Slovacia, 2015), regia Tereza Michalová este o dramă despre o femeie singură care locuiește într-o casă pustie și care este influențată de propria ei tulburare psihică. Își pierde bunurile, precum și speranța de a se întoarce la o viață normală. Singurii oameni care o țin conectată la lumea exterioară sunt verișoara ei și fostul ei prieten, Laco, care încearcă să reînnoade legătura cu ea. Oare le pasă în mod sincer de Anna, sau râvnesc la averea ei? Ce se va întâmpla cu Anna și cu casa ei în paragină?
Ivana Hucíková a absolvit de curând Academia de Artele Spectacolului din Bratislava, secțiunea regie de documentar. Pentru scurtmetrajul său de absolvire a ales să contureze portretul intim al unei familii formate doar din femei – 4 generații de mame și fiice, care împart nu doar o locuință comună, dar și experiențe de viață similare. Filmele pe care ea le-a realizat în timpul studiilor, tratează de cele mai multe ori subiecte cu care ea și cunoștințele sale sunt familiarizați, cum ar fi speranțele și visele tinerilor realizatori de film versus realitatea industriei TV și a filmului, sau șomajul în rândul tinerilor slovaci și nevoia acestora de a-și căuta de lucru în afara țării. Ivana s-a specializat pe producție de videoclipuri experimentale și pe jurnalism cinematografic. Ea trăiește în Bratislava și a început sa caute subiecte pentru filmul său de debut.
Ce este KineDok?
KineDok este un nou fel de comunitate internaţională, un club de film unic şi o platformă de distribuţie alternativă care reuneşte fanii şi realizatorii de documentare creative.
În cadrul celei de-a doua ediții, 15 documentare incitante din Europa Centrală şi de Est vor fi proiectate în peste 25 de spaţii neconvenţionale din fiecare ţară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Norvegia şi România.
Până pe data de 23 iunie şi în perioada 15 septembrie – 27 octombrie, la Muzeul de Artă Vizuală, gălăţenii vor putea vedea 15 documentare, în cadrul programului KineDok, powered by One World Romania, ediţia a doua.
Proiecţiile încep joi, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. Accesul publicului este liber.
Programul proiecţiilor poate fi urmărit AICI.