„Justice Eagle 17”. Exercițiu al militarilor Forțelor Terestre și al celor din Batalionul 1, „Fighting Eagles”, din US Army

DSCF4086La Poligonul „Smârdan” a avut loc „Ceremonia de Bun venit” pentru primul detaşament rotaţional de militari americani care fac parte din Iniţiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI) şi „Ziua Distinşilor Vizitatori” a exerciţiului „Justice Eagle 17”.

În cadrul exerciţiului „Justice Eagle 17”, care se desfășoară la Poligonul Smârdan în perioada 10 aprilie – 5 mai, se instruiesc în comun peste 350 de militari români şi americani, din Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galați, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” Galați, Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”, din Brăila, structuri aparţinând Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” din Focșani şi militarii din  Batalionul 1, „Fighting Eagles” (Vulturii luptători), din Brigada 3 Blindate, Divizia 4 Infanterie din armata Statelor Unite.

La evenimentele de astăzi au participat John Gronski, locţiitorul comandantului Forţelor Terestre ale Statelor Unite din Europa şi Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice SUA la Bucureşti, din partea oficialităților române fiind  prezenți generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General al Forțelor Terestre și Lazăr Florin Vlădică, secretar de stat la Ministerulu Apărării Naționale.

Oficialii și reprezentanții presei au asistat la un exerciţiu tactic cu trageri de luptă cu muniţie reală, executate cu celebrele tancuri M1A2 „Abrams”, utilizate de armata SUA și în teatrele de război din Kuweit și Afganistan, dar și cu tancul românesc TR-85 M1 „Bizonul”.

Operațiunile au fost susținute și de mașinile de luptă pentru infanterie, M2A3 „Bradley” a armatei SUA şi MLI-84 M „Jderul” a Forțelor Terestre din România, dar și de obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 „Paladin” şi obuziere calibrul 152 mm. Din cauza vântului foarte puternic nu a fost posibil zborul avioanelor MIG-21 Lancer şi elicopterelor IAR 330 – Puma, care potrivit scenariului exercițiului ar fi trebuit să susțină operațiunile forțelor NATO.

În cadrul exercițiului a fost folosită muniție de război.

Generalul John Gronski, locţiitorul comandantului Forţelor Terestre ale SUA din Europa, a precizat în discursul său că apreciază buna colaborare între armatele României şi SUA.

„Apreciez excelenta muncă făcută de soldaţi împreună. România şi SUA sunt aliaţi şi prieteni de foarte mulţi ani, iar exerciţiul de azi este o demonstraţie a determinării României şi a SUA de a lupta umăr la umăr pentru a apăra libertatea, dacă e cazul. Vreau să mulţumesc României pentru că este un membru puternic al Alianţei. În primul rând, România a trimis 600 de militari în Afganistan, unde se află militari şi ai altor aliaţi.

Atât SUA, cât şi România şi alţi aliaţi toţi vrem să continuăm astfel de exerciţii care îmbunătăţesc viteza de mobilizare, dar şi de  deplasare în Europa şi interoperabilitatea”, a spus generalul John Gronski.

Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General al Forțelor Terestre, a spus că prin acest exerciţiu se marchează începerea unei activităţi de instruire care va dura pe parcursul întregului an.

„Prin acest exerciţiu se marchează practic începerea unei activităţi de instruire care va dura pe parcursul întregului an şi prin implicarea comandamentului american din Europa şi în mod deosebit a comandamentului forţelor terestre americane din Europa am reuşit să organizăm aceste activităţi într-un plan care va cuprinde obicective de instruire în comun.

Este un moment în care aprofundăm toate lecţiiile învăţate de-alungul exerciţiilor din anii 2015 şi 2016 şi de asemenea lecţiile învăţate prin specificul misiunilor desfăşurate în Afganistan şi Irak. E un exerciţiu care de asemenea contribuie la ceea ce înseamnă ridicarea nivelului de interoperabilitate şi atingerea standardelor comune împreună cu militarii americani şi contribuie la întreg procesul prin care armata română îşi consolidează statutul de membru al NATO şi UE”, a spus generalul Ciucă.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*