Reporter: Din nou la conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă…
Ionel Petrea: E tot prima oară, pentru că am lipsit doar o perioadă. A fost o sincopă, dar am revenit în baza unei hotărâri judecătoreşti. Nu este încă definitivă, încă ne judecăm, dar acum sunt la locul de muncă pe care mi-l doresc şi în continuare, mai ales că mai am puţin timp până îmi închei activitatea. Îmi place ceea ce fac şi, până acum, am făcut totul cu pasiune, cu interes, cu profesionalism. Iar atunci când ai şi satisfacţii, desfăşori o activitate utilă şi pentru tine şi pentru cei cu care lucrezi. Suntem în slujba cetăţeanului, nu ca teorie, ci suntem cu adevărat în slujba celor care se intersectează cu noi în activităţile pe care le desfăşoară. Am încercat întotdeauna să găsesc soluţii la toate problemele care au apărut. Dacă au fost situaţii în care nu am reuşit să găsesc soluţii, înseamnă că acestea erau imposibil de găsit.
Reporter: Cum stă Galaţiul la capitolul „accidente de muncă”?
Ionel Petrea: În acest domeniu suntem la acelaşi nivel cu anul 2012. Avem acelaşi număr de persoane accidentate, cu o scădere semnificativă în ceea ce priveşte accidentele mortale de muncă. De exemplu, în anul 2012 am avut 99 de persoane accidentate, în 2013, la fel, 99 de persoane înregistrate, potrivit procedurii. Din cele 99 de persoane accidentate în 2013, şase persoane au decedat, din păcate. Dar, din cele şase accidente mortale, patru s-au produs în cadrul unor accidente de circulaţie. E clar că aici nu se pune problema că este vinovat angajatorul sau lucrătorul, şi acestea nu ţin de sarcina de muncă sau de calitatea acesteia. Am avut doar un singur accident mortal de muncă în anul 2013. Este vorba despre o persoană care a decedat în timpul unei vijelii, la blocul R5, când schela s-a dărâmat şi persoana a căzut de la înălţime. Am mai avut un eveniment cu o persoană care a căzut accidental în Dunăre şi s-a înecat. Revenind la cele 99 de accidente de muncă, avem o unitate de construcţii care îşi desfăşoară activităţi în foarte multe judeţe ale ţării. La noi s-a înregistrat cu 16 accidente cu incapacitate temporară de muncă, însă 11 s-au produs pe raza altor judeţe, dar le-am înregistrat noi, pentru că acea societate are sediul în Galaţi. În ansamblu, putem spune că lucrurile s-au îmbunătăţit faţă de anii trecuţi. Evident, cârcotaşii ar putea spune că a scăzut numărul salariaţilor. Da, este o realitate, dar riscurile există şi evenimentele nu păstrează o ritmicitate şi o logică arhicunoscută. Încercăm să-i facem pe angajatori să conştientizeze că sănătatea şi securitatea muncii sunt extrem de importante.
Reporter: Munca la negru mai este un fenomen prezent în Galaţi?
Ionel Petrea: Din păcate, da. Principala noastră preocupare este aceea de a identifica şi de a sancţiona cazurile în care angajaţii lucrează fără forme legale. În anul 2013 am găsit 139 de angajatori care foloseau 311 persoane fără să le fi încheiat actele prevăzute de lege. Este o problemă staţionară. Din ce în ce mai greu identificăm persoane care lucrează fără forme legale. Noi spunem că munca la negru nu este foarte răspândită, pentru că nu sunt locuri de muncă. Sunt situaţii din ce în ce mai rare şi evident că sunt şi unii angajatori care se folosesc mai mult de această modalitate, în sensul că îi angajează pentru două, trei zile, pe o perioadă de probă şi nu le încheie documentele prevăzute de lege. Orice persoană care este necesară unui anumit loc de muncă trebuie să fie angajată în condiţiile legii. Se poate face verificarea aptitudinilor profesionale în vederea angajării, în conformitate cu ceea ce scrie fiecare angajator în regulament şi cu dispoziţiile contractului colectiv de muncă. În lipsa acestor dispoziţii, persoana trebuie angajată şi, după aceea, supusă unei perioade de probă, de până la 90 de zile. În cazul în care angajatorul consideră că angajatul în probă nu corespunde, sau invers, se face o simplă notificare şi gata. Cerem tuturor ca persoanele care le sunt necesare unor angajatori să fie angajate în condiţiile legii. Sancţiunile apar şi pentru că nu s-a încheiat contractul de muncă, dar şi pentru sănătatea şi siguranţa în muncă, pentru că o persoană fără forme legale nu are controlul medical făcut, nu are instruire la locul de muncă, nu are echipament etc., iar sancţiunile sunt deosebit de mari.
Reporter: Din ce domeniu provin cei mai mulţi care preferă munca la negru?
Ionel Petrea: Am găsit în domeniul construcţiilor, la anveloparea blocurilor şi găsim şi în micul comerţ. Nu găsim la angajatorii mari, care se respectă, ci găsim la micii comercianţi, care au impresia că scapă fără a fi controlaţi.
Reporter: Care sunt cele mai mari deficienţe pe care le găsiţi?
Ionel Petrea: În domeniul relaţiilor de muncă, deficienţele de muncă se leagă, în primul rând, de neîncheierea contractelor de muncă, de nerespectarea timpului legal de muncă, de neacordarea compensărilor de timp liber pentru timpul suplimentar lucrat în situaţiile în care se depăşeşte timpul prevăzut de lege, de neplata salariilor la timp. Avem multe unităţi, unele dintre ele au intrat în insolvenţă, unităţi care nu au plătit salariile şi care i-au determinat pe foştii salariaţi să facă sesizări şi să ne oblige şi pe noi să facem verificări repetate la acestea. Firmele de securitate şi pază ridică mari probleme cu timpul de lucru. Încercăm să lămurim şi să le transmitem angajatorilor că au obligaţia să respecte timpul prevăzut de codul muncii.
Reporter: S-au mai înregistrat cazuri de boli profesionale în Galaţi?
Ionel Petrea: Da, dar nu putem spune că este o chestiune de amploare. Anul trecut au fost înregistrate două cazuri de îmbolnăviri profesionale, iar acestea au venit din anii din urmă, pentru că anul trecut au fost semnalate şi înregistrate, urmare a unor investigaţii medicale care s-au făcut în instituţiile de specialitate.
Reporter: Ce acţiuni v-aţi propus anul acesta?
Ionel Petrea: Continuăm activităţile în ceea ce priveşte identificarea şi sancţionarea cazurilor de muncă fără forme legale. Pentru acest lucru avem campanii naţionale şi locale, avem acţiuni gen „O zi pe săptămână”, în cadrul cărora, pe sectoare de activitate, se desfăşoară acţiuni de identificare a cazurilor de muncă fără forme legale. În domeniul relaţiilor de muncă, încercăm să conştientizăm angajatorii să respecte prevederile Codului muncii referitoare la timpul de muncă şi la timpul de odihnă, dar şi la asigurarea salarizării, în conformitate cu prevederile legii. Din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, vom lucra la fel, în ideea de a conştientiza angajatorii şi angajaţii, în vederea respectării tuturor prevederilor legale. Anul trecut am organizat acţiuni de conştientizare şi de informare cu lucrătorii din administraţia publică. Am convocat, pe zone geografice ale judeţului, primarii, dar şi pe cei care se ocupă de această activitate, din primării. Am desfăşurat activităţi cu serviciile externe, pe prevenire şi protecţie şi desfăşurăm activităţi interesante şi din ce în ce mai multe, cu elevii. Avem acţiuni care li se adresează elevilor din ultimii ani de liceu, pentru că s-a ajuns la concluzia că educaţia, în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea, trebuie făcută încă de pe băncile şcolii, pentru ca atunci când elevul va deveni lucrător, să aibă noţiunile generale, referitoare la securitate şi sănătate în muncă.