Întoarcere de situație: rămâne în funcțiune încălzirea centralizată, dar continuă și acordarea subvențiilor pentru centrale

 Întoarcere de situație: rămâne în funcțiune încălzirea centralizată, dar continuă și acordarea subvențiilor pentru centraleÎntrunit în ședință extraordinară, Consiliul Municipal (CLM) Galați a adoptat mai multe măsuri referitoare la situația sistemului de încălzire și furnizare a apei calde în sistem centralizat.

Cea mai importantă dintre aceste decizii prevede menținerea în funcțiune a sistemului de încălzire centralizată și în iarna 2017/2018 pentru a nu fi lăsați în frig gălățenii care nu vor să renunțe la sistemul centralizat de încălzire sau nu se pot debranșa pentru că nu au banii cu care să acopere diferența dintre subvenție și costurile instalării unei centrale de apartament.

Chiar dacă la iarnă vor fi asigurate și căldura și apa caldă în sistem centralizat, în această vară nu va fi distribuită apă caldă, din cauza diferendului dintre Electrocentrale și Calorgal cu privire la soluția tehnică de preparare a agentului termic primar.

Primăria continuă programul de acordare a subvențiilor de până la 3.000 de lei pentru proprietarii care vor să își debranșeze apartamentele de la sistemul centralizat, optând pentru instalarea unei centrale de apartament sau a altui echipament de încălzire a apartamentului.

A fost revocată „suspendarea” serviciului de termoficare, care oficial reintră în funcțiune

Prima hotărâre adoptată de consilierii municipali a fost revocarea Hotărârii 157/12.04.2017, prin care era suspendat serviciul de termoficare pe termen nedeterminat.

Această hotărâre fusese atacată în contencios de prefectul Gabriel Panaitescu, pentru că legea nu prevede posibilitatea „suspendării” unui serviciu public și cum acțiunea în instanță risca să prelungească programul de acordare a subvențiilor pentru centrale termice de apartament și alte echipamente de încălzire, primarul a făcut ca prin revocare acțiunea în instanță să rămână fără obiect.

Prin aceasta s-a revenit în situația anterioară Hotărârii 157/12.04.2017, începând de astăzi sistemul de termoficare fiind în funcțiune.

La iarnă va fi furnizată căldură în sistem centralizat

Primarul Ionuț Pucheanu a anunțat că a fost luată măsura funcționării sistemului de încălzire centralizată în iarna viitoare din cauza faptului că acțiunea în contecios a Prefecturii pentru anularea Hotărârii 157 a întârziat cu aproape două luni programul de acordare a subvențiilor și a rămas mai puțin timp pentru ca proprietarii celor 36.000 de apartamente să își poată instala centrale de apartament, dar și pentru că din diverse motive mulți gălățeni ar prefera să rămână cu apartamentele racordate la sistemul cetralizat.

„Încercăm ca, pentru la iarnă, să dăm drumul acestui sistem pentru că am fost aruncați cu aproape două luni cu termenul pe care ni l-am propus noi pentru ca oamenii să devină independenți energetic. Datorită acestor impedimente suntem în postura în care nu ne mai putem bate cu pumnul în piept că până la iarnă cetățenii vor reuși să rezolve situația.

Prin urmare, din dorința ca nimeni să nu sufere la iarnă din cauza frigului sau a lipsei apei calde, de săptămâna viitoare vom intra în tratative cu cei de la Electrocentrale pentru ca primăria să aibă la dispoziție tot ce e nevoie pentru a re-furniza agentul termic pentru cei care vor opta să rămână în continuare în sistem centralizat și la iarnă”, a declarat Ionuț Pucheanu.

Dar din această variantă nu lipsește un element imprevizibil, pentru că rămâne totuși problema importantă a pierderilor, care în perioada de iarnă, când e furnizată și căldură și apă caldă, sunt mai mici, dar trebuie acoperite financiar.

„Am avut o primă discuție cu domnul director de la Electrocentrale, să vedem exact care este minimul la care dumnealor se pot duce, pentru a nu fi nici dumnealor în pierdere și nici noi să nu fim pe pierderi foarte mari”, a mai precizat primarul.

Continuă programul de acordare a subvențiilor

Potrivit primarului, programul de acordare a subvențiilor se va desfășura în continuare, dar au fost aduse unele modificări. Cei care au depus cererile vor putea să încaseze subvențiile în aproximativ două săptămâni.

„Dosarele depuse până acum sunt luate în calcul, e posibil să mai fie nevoie de un act în plus, pentru că noul regulament e ușor adaptat față de cel vechi, dar după redactarea hotărârilor de Consiliului Municipal, hai să spunem în maxim 2 săptămâni, oamenii își vor primi banii. Dacă va fi sau nu nevoie de completarea dosarelor, toți cetățenii vor fi contactați”, a precizat Pucheanu.

Până acum, la cele 6 birouri la care pot fi depuse dosarele pentru obținerea subvențiilor au fost depuse 3.000 de dosare, iar la Engie au fost depuse aproximativ 1.000 de cereri pentru racordarea la gaze a unor centrale termice de apartament.

 Sistemul de termoficare rămâne „în corzi”

 Consiliul Municipal a mai luat decizia constatării „situației deosebite” în care se află sistemul de termoficare, această decizie justificând măsurile de acordare a subvențiilor celor care se debranșează. A fost adoptată o hotărâre referitoare la „stabilirea situatiei deosebite privind imposibilitatea asigurarii serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat în municipiul Galați”.

„Am luat decizia stabilirii situației deosebite privind imposibilitatea asigurării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. Nu e o situație de urgență, este o situație deosebită, sunt diferențiate. Deci Consiliul Municipal a luat la cunoștință de incapacitatea Calorgal de a furniza apa caldă, urmând ca pe timpul verii să putem ajuta cetățenii să devină independenți să își asigure apa caldă”, a precizat primarul.

Decizia aleșilor locali are la bază faptul că Electrocentrale și Calorgal nu au reușit să se înțeleagă cu privire la modalitatea de preparare a agentului termic primar în perioada de vară, când e furnizată doar apă caldă, iar pierderile sunt foarte mari, de aproximativ 90%.

Din cauză că Electrocentrale nu are CAF-uri de capacitate redusă și în cogenerare ar înregistra pierderi mari la prepararea agentului termic cu un CAF de 420, a propus prepararea agentului termic cu abur preluat de la ArcelorMittal în baza unui contract încheiat de Calorgal cu combinatul.

Prin adresa nr 4.281/31.05.2017, Electrocentrale a comunicat Calorgal că „poziția finală privind soluția de furnizare a energiei termice necesare preparării apei calde de consum pentru populație identificată de căre Electrocentrale este prin transformarea aburului furnizat de ArcelorMittal”.

Cum în luna aprilie, când a fost furnizată apă caldă în această variantă, au fost înregistrate pierderi de 3.219.958 lei, pe care Consiliul Municipal nu a fost de acord să le plătească de la bugetul Galațiului, Calorgal a respins soluția propusă de Electrocentrale.

Alte pagube sunt înregistrate de Calorgal prin faptul că ANAF nu recunoaște transportul aburului de la ArceorMittal ca fiind o cheltuială deductibilă fiscal și nici TVA-ul aferent acestei prestări de servicii, iar în aceste condiții Calorgal înregistrează și alte pierderi prin plata unor impozite suplimentare.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*