IONUŢ GLĂVAN: „Obiectivul nostru principal este bucuria pe care putem să o aducem în sufletul copiilor”

INTERVIU Ionuţ Glăvan, preşedinte Centrul de Iniţiativă Comunitară: „A mai fost nevoie de un Autobuz al lui Moş Crăciun pentru a putea primi în braţele Moşului sutele de copii prezenţi”

  •  Interviu cu Ionuţ Glăvan, preşedintele Centrului de Iniţiativă Comunitară

„Autobuzul lui Moş Crăciun”, un eveniment al Centrului de Iniţiativă Comunitară desfăşurat miercuri, 23 decembrie 2015, a adus în autobuzul fermecat al Moşului peste 400 de copii gălăţeni care au primit cadouri şi au simţit, alături de părinţi, bunici şi voluntarii Centrului de Iniţiativă Comunitară, spiritul Crăciunului.

Încărcat cu daruri, Moş Crăciun a ascultat fiecare copil, le-a bucurat sufletele cu daruri şi le-a încântat privirile cu prezenţa lui atât de aşteptată.

Citeşte şi Miercuri, 23 decembrie 2015: „Autobuzul lui Moş Crăciun” umblă prin Galaţi

A patra ediţie în care Autobuzul lui Moş Crăciun ajunge în Galaţi s-a dovedit o iniţiativă extrem de iubită şi de apreciată atât de cei mici cât şi de cei mari, care au stat cuminţi la coadă şi au aşteptat să le vină rândul pentru a urca în Autobuzul iubit şi plin de daruri.

Ionuţ Glăvan, preşedintele Centrului de Iniţiativă Comunitară este şi iniţiatorul, susţinătorul şi nu în ultimul rând sufletul acestei acţiuni dedicate copiilor.

INTERVIU Ionuţ Glăvan, preşedinte Centrul de Iniţiativă Comunitară: „A mai fost nevoie de un Autobuz al lui Moş Crăciun pentru a putea primi în braţele Moşului sutele de copii prezenţi”

Redactor: Cum a fost atmosfera la cea de-a IV-a ediţie a Autobuzului lui Moş Crăciun?

Ionuţ Glăvan: Atmosfera a fost cea pe care an de an ne dorim să o creăm. Un Crăciun cât mai parfumat cu miros de portocală, cu colinde, Moş Crăciun şi Crăciuniţe, pentru cât mai mulţi copii care doresc să urce în Autobuzul lui Moş Crăciun şi să îl cunoască pe acesta în carne şi oase. Întâlnirea dintre copii şi Moş a fost precum o îmbrăţisare între doi prieteni care nu s-au văzut demult. Priviri zâmbitoare, timide, dar şi încredere şi nerăbdare pentru ca puştii să-i spună Moşului poezia învăţată împreună cu bunica. Ca într-o mare familie, în care fiecare îşi ştie bine rolul: copil, părinte, Moş Crăciun.

R: Cum a fost această a IV-a ediţie, având experienţa anilor trecuţi? A fost mai dificil anul acesta ca în anii precedenţi?

I.G.: Fiind la a IV-a ediţie, evenimentul a devenit destul de cunoscut în rândul gălăţenilor şi aş putea spune că am fost luaţi cu asalt. Au venit foarte mulți copii, chiar de la ora 12.00, momentul zero al acţiunii. Chiar în acel moment, pentru a-i mulţumi pe toţi cei prezenţi, am fost nevoiţi să luăm decizii, să ne reorganizăm, să ne redistribuim forţele (Moşii, Crăciuniţele şi ajutoarele lor), pentru a face faţă valului de oameni care tot urcau şi nu mai aveau răbdare să aştepte. Am lucrat în echipă, aşa cum suntem obişnuiţi, o echipă pe care mă pot baza, astfel încât să ne descurcăm fără incidente, copiii fiind pe tot parcursul evenimentului în siguranţă. Am avut un Moş Crăciun cu multă răbdare, a vorbit cu sute de copii cu aceeaşi dragoste şi le-a împărţit tuturor cadourile pregătite de Centrul de Iniţiativă Comunitară.

auto 6A fost o ediţie provocatoare pentru că am primit un răspuns neaşteptat din partea copiilor şi a părinţilor: peste 400 de persoane aşteptau Autobuzul doar la staţia de start. În staţiile de pe traseu au fost extrem de mulţi copii. Aş dori să mulţumesc atât colegilor şi voluntarilor cât şi dnei director al Transurb SA, Genica Totolici, pentru că împreună am reuşit ca, pentru o perioadă scurtă, să suplimentăm cu încă un autobuz şi un “văr” de-al lui Moş Crăciun acţiunea. Copiii au primit daruri, au ascultat colinde şi au primit covrigi calzi. „A fost frumos. Ca un dar de Crăciun către toţi copiii oraşului Galaţi”

R: Câţi copii estimaţi că s-au plimbat cu autobuzul?

I.G.: Iniţial, am estimat în jur de 400 de copii. Au fost însă şi copii care nu au urcat, ci au dorit doar daruri de la Moş Crăciun. Pe care le-au primit chiar dacă nu au avut pregătită o poezie… Într-un final, am făcut peste 800 de pachete şi Moş Crăciun, cu răbdarea lui cunoscută, s-a uitat în ochii fiecărui copil, i-a făcut un dar şi a aprins o steluţă în bradul de Crăciun.

R: Ştim că astfel de acţiuni consumă resurse, atât de timp, de bani cât şi oameni,  care îşi dedică în mod gratuit timpul, atenţia şi dragostea pentru ca un astfel de eveniment să aibă loc. Cât au durat pregătirile? Cine sunt responsabilii?

I.G.: Ieri (n.r. 23.12.2015) s-a stat 12 ore şi am avut în jur de 15 persoane, voluntari ai Centrului de Initiaţivă Comunitară. Pregătirile au durat câteva zile, totul a fost făcut cu oamenii care au fost în Autobuz, de la cumpărături, ornat autobuzul, împărţit cadouri, curăţenia de după, documentele contabile. Pregătirile nu durează foarte mult pentru că ştim exact ce trebuie făcut. Totul ţine de o dimensionare a acţiunii. Am estimat 400 şi am avut 800 de copii. Pentru anul următor, ne-am propus să dublăm capacitatea Centrului de Initiaţivă Comunitară şi să ne organizăm cu mai multe autobuze şi mai multe daruri.

Citeşte şi Antreprenoriat şi implicare socială: Premiul I în Competiţia „Starurile comunităţii”

R: Poate nu ar fi nepotrivit să amintim şi că o acţiune caritabilă are totuşi in spate cheltuieli deloc de neglijat. Cine a suportat cheltuielile antrenate?

I.G: Am fost ajutaţi de magazinele XXL Megadiscount cu o parte din produse; în cea mai mare parte însă, acest eveniment este susţinut material de IML Motoare.

R: Care au fost mai exact resursele dedicate? Şi aici nu e vorba doar de bani…

I.G.: Cei mai valoroşi în astfel de momente sunt oamenii care îmi sunt alături în fiecare an. Ei fac ca totul să prindă formă şi le mulţumesc că îşi lasă familiile de sărbatori pentru a aduce magia Crăciunului copiilor, care de multe ori nici nu o cunosc. Efortul financiar nu este mare. Poate fi susţinut de orice firmă de mărime medie din Galaţi. Ne dorim să dăm un exemplu în acest sens şi aşteptăm propuneri de parteneriate.

 „Anul viitor îmi doresc să avem trei autobuze”

auto 10R: Şi tu faci acelaşi lucru, te-am văzut acolo ieri…

I.G: Desigur, suntem o echipă şi stau cu ei toată ziua, avem fiecare câte un rol.

R: Eşti preşedinte al Centrului de Iniţiativă Comunitară, şi ştiu că a fost ideea ta să organizezi acest eveniment. Nu te temi că la un moment dat veţi fi depăşiţi de numărul de copii?

I.G: Nu, deloc, ne bucurăm de prezenţa tot mai mare, anul viitor vreau să punem trei autobuze la dispoziţia copiilor şi să dezvoltăm mereu partea de organizare. Acest proiect va continua, nici vorbă să renunţăm. Din contră, îl vom îmbunătăţi mereu. Copiii vor avea întotdeauna o dorinţă mai mare decât noi de a fi împreună cu Moş Crăciun. Este o provocare alimentată de nostalgia propriei nostre copilării – aceea de a fi mai bine pregătiţi în fiecare an. Ce-ar fi dacă, la un moment dat, Autobuzul lui Moş Crăciun va face o sărbătoare a oraşului? Ce-ar fi dacă am reuşi să facem comunitatea să se implice într-un proiect care să aducă mii de zâmbete!?

R: Ieri au fost două autobuze la un moment dat. Ne poţi explica cum şi de ce s-a întâmplat acest lucru?

I.G.: Da, am hotărât la ora 12.00 să mai aducem un autobuz şi cu sprijinul Transurb acest lucru a fost posibil în cca 20 de minute. Mulţumesc pe această cale doamnei director Genica Totolici. Am mai adus un Moş Crăciun şi am făcut dour autobuze. Erau foarte multi copii, sute, şi am vrut să urce toţi, nu au încăput din păcate nici în două.

ionutR: Moşul nu a mai avut loc în autobuzul ornat. Cum v-aţi descurcat?

I.G.: Moşul nici nu a intenţionat să mai urce, pentru că nu ar fi avut loc să se plimbe pe la fiecare copil, aşa că planul a fost schimbat şi Moşul a rămas cu copiii care nu au reuşit să se plimbe cu prima cursa, a cântat colinde cu ei, a ascultat poezii. Moşul nostru a vrut să îi facă pe toţi copiii fericiţi şi sperăm că a reuşit. Mulţumim Aurelian Alexe pentru priceperea şi devotamentul tău.

R: Mulţumirea ta sufletească vine din faptul că aţi reuşit să vă organizaţi astfel încât toţi copiii să fie fericiţi. Evident, ai avut alături oameni cărora vrei să le mulţumeşti la rândul tău…

I.G.: Ne-am bazat ca şi în anii anteriori pe Transurb,  având la dispoziţie câte un autobuz cu şofer, şi chiar două atunci când a fost nevoie. Reprezentanţilor magazinelor  XXL Megadiscount pentru ajutorul în produse, Cofetăriei Dana pentru covrigi, şi bineînţeles echipei mele minunate.

R: Pentru anii care vin ce alte proiecte intenţionaţi să puneţi în practică?

I.G.: Obiectivul nostru principal este bucuria pe care putem să o aducem în sufletul copiilor. Anul acesta, am avut în atenţie o parte dintre copiii cu părinţii plecaţi în străinatate, organizându-le o petrecere cu Moş Crăciun, dăruindu-le cadouri şi colinde la un loc de joacă. Dorim să facem însă mai multe pentru această categorie, suntem în faza de analiză acum, cu siguranţă vă vom da de veste când se materializează. În orice caz, atenţia noastră rămâne îndreptată asupra copiilor. De orice vârstă.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*