Interviu. Gălăţeanca Ana Maria Berdilă – cea mai tânără jucătoare de volei din România ajunsă în Liga Campionilor

Redactor: Povestiţi-ne putin despre debutul la vârsta de 16 ani în Liga Campionilor? Cum s-a întâmplat? Cum aţi ajuns acolo? Ce eforturi a presupus?

Ana Maria Berdilă: Prima parte a carierei mele a început la C.S.S. Galaţi, antrenoare fiindu-mi însăşi mama. Ulterior, printr-o înţelegere, am acceptat să joc la C.S.U. Metal Galaţi, club la care am şi rămas legitimată o perioadă lungă de timp, stabilind ulterior să joc şi pentru C.S.U. Galaţi cu dublă legitimare. Circumstanţele au făcut ca în anul 2010 clubul Metal Galaţi să se afle într-un impas finaciar, motiv pentru care nu şi-au mai permis transferul unor jucătoare străine. Astfel, aceştia au fost nevoiţi să includă în lot, jucătoare din propria pepinieră. Consider că am fost privilegiată, deoarece din cinci fete am fost singura rămasă în lotul de 12, având astfel posibilitatea să lucrez cu marele antrenor Zoran Terzic´ şi automat în acel an să particip pentru prima dată în Liga Campionilor.

Nu am să uit niciodată data de 13 ianuarie 2010, când înaintea meciului cu Asystel Novara (Italia), colegele mele au refuzat echiparea şi astfel a fost nevoie de mine pentru a juca în primele şase. Pentru mine a fost un moment unic, de nedescris şi totuşi zic eu meritat, deoarece încă de la o vârstă fragedă făceam un efort enorm pentru a îmbina perfect şcoala cu sportul de performanţă, tatăl meu mă aştepta mereu cu pachet şi cu alt ghiozdan cu echipament şi mă ducea la antrenament. Invăţam după antrenament până noaptea târziu, iar dimineaţa o luam de la capăt. Dar oboseala era infimă în comparaţie cu satisfacţia sufletească pe care o resimţeam cu fiecare minut petrecut pe terenul de volei.

Si astfel am ajuns să fiu cea mai tânără jucătoare din România care debutam în Liga Campionilor.

La doar 16 ani, Ana a debutat în Champions League, împotriva formaţiei italiene Asystel Novara.

Redactor: Aveţi modele care v-au ghidat cariera?

Ana Maria Berdilă: Stiu că sună a clişeu, dar principalii promotori ai vieţii mele sportive şi sociale au fost părinţii mei, oamenii pe care îi iubesc cel mai mult pe lumea asta şi care reprezintă modelele mele de conduită morală şi sportivă. Ei sunt cei care au crezut permanent în puterile mele şi care mi-au ghidat paşii spre a face cele mai bune alegeri. Nu pot spune că am un model anume în viaţă, dar apreciez şi urmăresc munca şi viata celor mai mari sportivi de performanţă care mă ambiţionează permanent şi stârnesc în mine dorinţa de a mă autodepăşi permanent.  Mi-am format un model mintal din valorile pe care le consider eu cele mai importante şi care reprezintă tiparul pe baza căruia acţionez în viaţa şi în cariera sportivă. De asemenea, au fost  oameni care au trecut prin viaţa mea şi m-au inspirat şi în prezent sunt înconjurată de oameni deosebiţi, pe care îi iubesc, fiecare în parte fiind un model.

Redactor: Realitatea sportului pe care îl practicaţi este una nu tocmai prietenoasă. Cum reuşiţi să rămâneţi la fel de implicată? Ce vă motivează?

Ana Maria Berdilă: Într-adevăr lumea sportului s-a schimbat enorm şi consider că este într-o continuă transformare. Am avut şi momente în care am simţit nedreptatea pe piele şi am fost pe punctul de a-mi pierde plăcerea pentru a juca, dar am reuşit să mă ridic doar prin simplu gând că nu merită să dau cu piciorul anilor mei de muncă şi de sacrificiu din copilărie. Plus că permanent am pornit de la ideea că îmi doresc să rămân în memoria colectivă cu ceva anume, nu doresc să fiu doar un simplu om care trece prin viaţă fără să facă nimic sau să lase ceva în urmă. Astfel, aceste idei plus munca pe care o depun reprezintă tăria cu care continui să lupt.

Redactor: Este voleiul sursa principal de venit? Se poate trăi din sport?

Ana Maria Berdilă: In momentul de faţă da, voleiul reprezintă principala mea sursă de venit. De asemenea, sunt profesor de educaţie fizică şi sport la două şcoli din oraşul Bacău. Dacă s-a atins pragul de înaltă performanţă, consider că se poate trăi din sport, dar doar până la un anumit punct. Din perspectiva mea, asta nu înseamnă că acum toata atenţia este strict canalizată pe sport, deoarece la un moment dat, cariera sportivă se încheie şi cunosc cazuri de jucători şi jucătoare  care efectiv nu şi-au găsit ulterior locul în societate.

Redactor: Cum i-aţi motiva unui copil nevoia de a face un sport? Dar unui părinte? Din perspectiva unui sportiv de performanţă şi a unui fost elev cu rezultate foarte bune la şcoală…

Ana Maria Berdilă: Am tot încercat să le explic copiilor faptul că se pot îmbina foarte bine şcoala şi sportul de performanţă şi că de fapt sportul influenţează pozitiv capacitatea intelectuală şi integrarea socială a copilului, implicit şi potenţialul lui şcolar. Dar din păcate, nu avem parte în România de o educaţie sportivă a părinţilor care axează mintea copilului doar pe şcoală, ignorându-i total fizicul şi astfel în momentul în care întâmpină probleme la şcoală, îl aşa zis pedepseşte prin încetarea activităţii sportive. Lucru total greşit, deşi mulţi copii şi-ar dori să facă sport, dar părinţii nu îi lasă sau sunt prea ocupaţi să îi ducă la antrenamente.

Redactor: Ce eforturi presupune a fi sportiv de performanţă?

Ana Maria Berdilă: La o privire de ansamblu viaţa unui sportiv pare o eternă plimbare.  Când de fapt, noi ca sportivi ne sacrificam în primul rând viaţa personală, nu ne vedem familiile cu lunile, alţii poate cu anii. In funcţie de echipa la care mergi, e posibil ca nici Crăciunul sau Paştele să nu le sărbătoreşti acasă. De asemenea, dacă eşti norocos ai putea avea parte de câteva luni libere în vară, ceea ce mie îmi era necunoscut odata ce eram convocată la lotul naţional. Şi cred că cel mai important lucru pe care îl sacrifici ca sportiv este exact corpul tău, care suferă necontenit datorită tuturor loviturilor pe care le primeşte şi stresului şi efortului la care este supus. Când eşti tânăr, nu simţi, eşt purtat de val, dar după o anumită vârstă, te resimţi.

Redactor: Problemele de sănătate nu v-au ocolit. Unde şi cum aţi găsit rezolvare? 

Ana Maria Berdilă: Aş putea spune că  sunt o norocoasă pentru că nu am avut parte de mari accidentări în cariera mea. Dar momentul meu de cumpănă a avut loc în această vară, când efectiv cred că am fost în pragul depresiei.  Nu mi-am putut explica starea, dar am ştiut din start că am nevoie de ajutorul unui specialist, un om obiectiv care să mă ridice şi să îmi ofere din nou speranţa. In momentul acela, în viaţa mea a apărut omul pe care eu îl numesc ,,îngerul meu”, o femeie cu un har divin nemaivăzut şi care prin simpla ei prezenţă şi prin căldura cuvintelor pe care le rostea am simţit că ea este salvarea mea. Acea persoana este Tatiana Vrabie, terapeutul de la Art Therapy Center, care mi-a insuflat din nou dragostea pentru viaţă, pentru frumos , pentru aproapele meu şi care mi-a redat puterea atât fizică, cât mai ales psihică să mă ridic şi să îmi continui parcursul sportiv.  Iţi multumesc mult, Tatiana şi te iubesc!! Datorită ţie am învăţat să trăiesc în pace!

Redactor: Ce face Ana Maria Berdilă în timpul liber?

Ana Maria Berdilă: In timpul liber îmi place foarte mult să mă plimb, să stau la soare, să beau o cafea bună într-un loc liniştit, să ma bucur de persoana mea, îmi place să merg la film cu prietenele mele, să ne jucăm rummy, cărţi, activity şi să stăm la poveşti. Ador să ascult muzica şi să dansez, lucru pe care îl fac zilnic. Fără muzică nu cred că aş putea trăi. Imi place să petrec timp cu părinţii mei şi să stăm să ne uităm la tv sau să mergem să mâncăm ceva bun. De asemenea, joc tenis de masă şi vara mai ales, joc volei pe plajă.

Campioană naţională la senioare cu CSU Metal

La 24 de ani,  se poate lăuda cu titlul de campioană a României în 2010 la senioare. Tot în acelaşi an, devine şi campioană la volei pe plajă – cadete. Dar si cu două medalii de argint şi una de bronz la nivel de junioare.

Ana Berdilă a jucat la C.S.S. Galaţi, la C.S.U. Metal Galaţi, apoi la A.C.S. Penicilina Iaşi – 2 ani,  transferându-se ulterior la C.S. Volei Alba Blaj unde obţine titlul de dublă campioană a României 2015-2016 şi 2016-2017. 2017 îi aduce Cupa României. In prezent activează la Clubul Sportiv Ştiinţa Bacău.

De la familie la antrenori

Ana Maria Berdilă face parte dintr-o familie de sportivi şi duce mai departe sportul ca mod de viaţă. Ileana Berdilă, mama sa, i-a fost antrenor şi model. A mai lucrat cu Honorina Borojni, Branko Kovacevic´ (la juniori) sau Darko Zakoc, antrenorul care a contribuit enorm la formarea ei ca jucător şi care i-a fost ca un tată timp de doi ani. Un om pe care îl apreciază şi îl stimează, îl poartă în suflet şi  căruia îi datorează evoluţia sa ca sportiv. Actualmente se antrenează cu Florin Grapa, antrenorul care a solicitat-o în echipa sa, văzându-i potenţialul şi considerând-o profesionista de care are nevoie.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*