INTERVIU Florentina Iacob (SolarWatts): Business la feminin. „Când ai și copii, și propria afacere, trebuie să găsești un echilibru, trebuie să îţi setezi priorităţile”

După ce obţine o diplomă în Comunicare și Relaţii Publice la Universitatea București și lucrează doi ani pentru Camera Deputaţilor ca Responsabil întocmire Mapă de Presă, Florentina Mihaela Iacob decide să se alăture familiei SolarWatts (Brăila) și să dezvolte firma prin implicare și multă muncă.  Florentina Mihaela Iacob este PR and COMMUNICATION MANAGER si COPROPRIETAR

SC SOLAR WATTS SRL Brăila este producător a peste 2800 modele de corpuri de iluminat cu LED.

INTERVIU Florentina Iacob (SolarWatts): Business la feminine. „ Când ai și copii, și propria afacere, trebuie să găsești un echilibru, dar pentru că este aproape imposibil de obţinut acest echilibru, trebuie să îţi setezi priorităţile”Reporter: Înainte de a începe cu beneficiile materiale /economice ale iluminatului cu led, spune-mi despre afacere. De unde și cum a apărut SolarWatts?

Florentina Mihaela Iacob: Solar Watts a apărut în iulie 2009, în perioada cu Alessia în burtică (fiica cea mare a Florentinei Iacob, n.r.), disertaţia la master și (re)mutatul definitiv în Brăila (după șase ani de București). Nu am crezut niciodată că voi renunţa la statutul de angajat și chiar nu am renunţat. Am avut grijă să îl descurajez pe soţul meu, să îi scot antreprenoriatul din cap și să îi spun că fără un job de 8 ore pe zi și un venit stabil lună de lună, nu o să reușească în viaţă. Primul an a fost greu, ca la început, dar ce bine că nu l-am descurajat de tot. Eu m-am (re)angajat după CCC (concediu de creștere a copilului, n.r.) și lucram 16 ore pe zi (și acasă, și la birou) pentru că eu eram un angajat model, adică munceam extra, pe bani puţini. Așa… care era întrebarea? Solar Watts a pornit în urma unei colaborări în Germania pe partea de panouri fotovoltaice (de aici și denumirea de wati solari), ulterior ne-am extins spre corpuri de iluminat cu LED, deoarece investiţia în cazul panourilor pentru producerea energiei electrice se amortizează destul de greu și cereri nu erau atât de multe la momentul respectiv, iar acum ne axăm exclusiv pe corpuri de iluminat cu LED, producem și comercializăm peste 2800 de modele, multe dintre ele custom-made.

Reporter: Ce proiecte mari aţi realizat?

Florentina Mihaela Iacob: Sunt foarte multe proiecte nu doar mari, dar și foarte dragi sufletului nostru și nu aș vrea să omit vreunul. Vă spun sincer că, pentru noi, orice client este important și am pornit iluminatul unor lanţuri mari de magazine de la niște mostre de becuri tip G4 (sunt unele micuţe, pe 12V) care au convins prin calitate și fiabilitate. Acum, în ceea ce privește dimensiunea proiectelor (cantitate mare de corpuri de iluminat, studii luminotehnice complete, contracte mari) consider că pot menţiona: Mega Mall București, Shopping City Timișoara, Shopping City Piatra Neamţ, Promenada Mall Brăila, Carrefour Brașov, Halele Carrefour și Mega Image, Parcul Industrial Cugir, Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal, Icepronav, Agricost – Insula Mare a Brăilei, Continental Anvelope, Salina Cacica, Salina Târgu Ocna, Carpatcement, Sortilemn, lanţurile de magazine Benvenuti, Enzo Bertini, Gatta, B&B Collection, Poema, Tiffani, Musse, Aliss Shoes, Dépôt 96, Guara, Diesel, Seroussi, Mizar, lanţul de cafenele Zvon Café, Librăriile Cărturești, Alvogen Labormed Pharma, multe restaurante mari (ex. Restaurant Carol – în centrul Brăilei), hoteluri (ex. Aro Palace Brașov, Anna Hotels București), pensiuni, cofetării, locuinţe personale și rezidenţiale… nu prea mă pot opri când este vorba despre proiectele noastre, aș vorbi cu drag zile întregi despre fiecare dintre acestea, până la cel mai mic detaliu.

INTERVIU Florentina Iacob (SolarWatts): Business la feminine. „ Când ai și copii, și propria afacere, trebuie să găsești un echilibru, dar pentru că este aproape imposibil de obţinut acest echilibru, trebuie să îţi setezi priorităţile”Reporter: Cum se împacă obligaţiile profesionale cu cele de mama de doi copii? (da știu, e banală întrebarea, dar sigur nu este ușor). Poate ne împărtășești câteva „trucuri”.

F.M.I.: Nu este nimic banal atunci când întrebaţi despre doi copii care necesită atenţie 24 din 24 și un business care necesită exact același timp (da, și când dormi). Ştiţi… noi, adulţii, avem impresia că dacă muncim non-stop pentru a câștiga cât mai mult din punct de vedere financiar, o facem pentru copiii noștri, pentru “a le asigura un viitor mai bun”. Nu aș vrea să neg întru totul, dar ei au nevoie de noi fizic și spiritual, nu le ești cu adevărat alături când termini treaba de la birou, dar vii cu teancul de acte acasă și stai lângă ei pe laptop sau telefon. Puţinul timp pe care îl ai, petrece-l cu ei trup și suflet, fii acolo 100%, fără facturi, oferte, email, Facebook. Joacă-te cu ei, privește-i în ochi, spune-le cuvinte frumoase (copiii nu se dezvoltă niciodată în critică), citește-le (oh, ce bine ai face să le citești cât mai mult, eventual de fiecare dată înainte de culcare – și nu numai – astfel încât, atunci când cresc își vor citi singuri – este mult mai bine așa decât să stea pe telefon până adorm; sau, cum este cazul nostru acum, sora mai mare îi citește povești frăţiorului – tare dragă îmi este imaginea asta cu ei doi). Sună bine, nu? Teoretic, știu cum ar trebui să procedez în fiecare zi, dar credeţi că eu aplic mereu? Bineînţeles că nu!

Mi-a dat Alessia două lecţii într-o după-amiază. Am venit supărată în urma unui contract pierdut pe nedrept și am început să ţip la ei de cum am intrat în casă: de ce stă Edden la TV, de ce Alessia nu și-a făcut temele, de ce este mâncare pe jos prin living, ridicam tonul din ce în ce mai mult. Alessia mi-a spus “Nu mai ţipa așa la noi, ești nervoasă de la birou și de fapt nu pe noi ești supărată, o să îţi pară rău mai târziu că ai ţipat, de ce nu ţipi la clienţii tăi? La ei nu poţi?” M-am calmat, am preferat să mă retrag. La scurt timp m-au necăjit iar și m-a deranjat că, deși îi rugasem să mă lase să port o discuţie telefonică (cu un alt client), ei au dat muzica tare, au început să mănânce dulciuri, să cotrobăie prin casă după ciocolată și cea mare îl îndemna “Lasă că îţi dau eu, Edden!” M-am enervat și mai rău, simţeam cum mă sfidează Alessia și am răbufnit iar. Am ţipat, i-am certat, Edden probabil nu a înţeles nimic pentru că se uita, socat, la mine, iar Alessia a început să plângă cu suspine, l-a luat pe Edden în braţe, l-a mângâiat, apoi a venit spre mine. Mi-am zis (stai să vezi ce răbufnește și ea acum). M-a luat în braţe și mi-a zis, plângând: “Ştii ceva? Tu tot ești cea mai bună mămică!” Şah-mat!

Eu abia de anul trecut am pus copiii pe primul plan și apoi afacerea. Ghici ce? Mi-au mai scăzut vânzările.

Când ai și copii, și propria afacere, trebuie să găsești un echilibru, dar pentru că este aproape imposibil de obţinut acest echilibru, trebuie să îţi setezi priorităţile. Eu abia de anul trecut (2016, n.r.)am pus copiii pe primul plan si apoi afacerea. Ghici ce? Mi-au mai scăzut vânzările. Dar nu îi mai sacrific. Mă văd mai multe ore pe zi, nu doar jumătate de oră (cină, baie, somn).

În toata această perioadă nu m-aș fi descurcat dacă nu aveam părinții aproape (mai ales pe tata, care este cel mai bun om de pe faţa pământului și cu care am o legatură deosebită, ne ajută atât în firmă, cât și cu cei mici; asta nu înseamnă că mama nu ne este alături, dar tata are o răbdare incredibilă), apoi socrii (ei sunt mai departe, dar ne sunt aproape sufletește și sunt foarte săritori ori de câte ori avem nevoie), bona și nu în ultimul rând un soț și tătic implicat și dedicat.

INTERVIU Florentina Iacob (SolarWatts): Business la feminine. „ Când ai și copii, și propria afacere, trebuie să găsești un echilibru, dar pentru că este aproape imposibil de obţinut acest echilibru, trebuie să îţi setezi priorităţile”Ce am schimbat în ceea ce privește copiii? Am învăţat să las orgoliul la o parte. Absolut de fiecare dată când greșesc sau îmi ies din fire (că imi mai ies…) le cer scuze. Cum, să le ceri scuze copiilor? Daaa! Când îmi prinde Edden faţa între pălmuţele mici și îmi spune “Te iert, mami și te iubesc, tot miroși a mămica mea, dar să nu mă mai superi, eu sunt fursecuţul și dovlecelul tău, da?” mă topesc. Am învăţat să îi ascult, pe fiecare în parte, să le dau dreptul la replică, să nu le mai dau ordine: spală-te, mănâncă, schimbă-te! Pentru că nici mie nu mi-ar plăcea să îmi spună cineva la fiecare mișcare ce să fac și cum să fac. Am învăţat să nu mai răspund la telefonul de serviciu după o anumită ora, până la urmă trebuie să înţeleagă și clienţii că am o viaţă personală și că dacă le trimit oferta a doua zi dimineaţă la prima oră e la fel de bine ca atunci seara, la ora 20, când suna ei. Am mai învăţat să le acord dreptul de a alege: cu ce se îmbracă la grădiniţă, că n-o fi foc dacă pleacă în cizme de cauciuc, pijamale și șapcă, dacă asta își dorește copilul și dacă asta îl scoate la timp din casă dimineaţa la 7.30; tot dimineaţa am învăţat să mă conectez mai mult cu ei, să mă trezesc cu o ora înaintea lor pentru a mă pregăti pe mine pentru ziua ce va urma – spălat, îmbrăcat, machiat, apoi micul dejun, abia apoi să îi trezesc – ei nu au nevoie de “hai că întârziem, mănâncă repede, fă pipi, spală-te, îmbracă-te”, ei vor câteva minute de ţinut în braţe, de pupat, de povestit ce au visat, de făcut planuri (de joacă) pe ziua respectivă, de râs și chicotit. In fiecare dimineaţă am acest timp doar pentru ei. Pentru noi.

Orice corp clasic de iluminat poate fi înlocuit cu unul cu LED, fără nicio altă modificare. Se pot păstra soclurile și lămpile vechi, se pot păstra chiar decupajele existente în tavane, deoarece putem produce orice corp de iluminat, tehnic viabil.

INTERVIU Florentina Iacob (SolarWatts): Business la feminine. „ Când ai și copii, și propria afacere, trebuie să găsești un echilibru, dar pentru că este aproape imposibil de obţinut acest echilibru, trebuie să îţi setezi priorităţile”Reporter: Revenind la afacere, ce înseamnă iluminatul cu led?

F.M.I.: Iluminatul cu LED Solar Watts înseamnă reducerea costurilor pentru iluminat cu până la 90%, înseamnă mentenanţă 0, înseamnă garanţie între 3 și 7 ani (în funcţie de model) conform certificatului de garanţie și conformitate oferit, înseamnă confort, siguranţă, lumină naturală. Noi așa ceva vindem, noi nu vindem leduri. Orice corp clasic de iluminat poate fi înlocuit cu unul cu LED, fără nicio altă modificare. Se pot păstra soclurile și lămpile vechi, se pot păstra chiar decupajele existente în tavane, deoarece putem produce orice corp de iluminat (bineînţeles care să fie tehnic viabil), pe orice voltaj, la orice putere, dimensiune și pe orice formă. Ne plac provocările, ne place să ieșim din tipare. Ca gamă generală de produse avem: becuri, aplice, veioze, spoturi, lămpi stradale, proiectoare, benzi, profile, module, de fapt orice ţine de iluminat casnic și rezidenţial, iluminat stradal și industrial, iluminat comercial, iluminat Antiex, iluminat arhitectural, iluminat subacvatic, iluminat de siguranţă și iluminat custom-made, personalizat.

Reporter: Are șanse o afacere nouă pe o piaţă care nu se simte tocmai bine?

F.M.I.: De ce spuneţi că piaţa “nu se simte tocmai bine”? Sau nu vă referiţi la prezent? Glumesc! Dacă este să o luăm de la începuturile Solar Watts (când era afacere nouă), să știţi că am întâmpinat ceva probleme. Noi am fost printre primii care au introdus tehnologia LED în România, costurile produselor erau mult mai ridicate atunci, poate nejustificate pentru o investiţie, lumea era reticentă la nou, ne-am luptat puţin. Dar dacă stau bine și mă gândesc, și în prezent ne luptăm cu altele. Acum suntem în extrema cealaltă: tehnologia LED nu mai este deloc nouă, piaţa este bombardată de oferte pentru iluminatul cu LED, din păcate multe corpuri de iluminat sunt produse cu leduri chinezești, surse de alimentare de o calitate îndoielnică, automat durata de viaţă a corpului de iluminat este scurtată și mulţi au tendinţa “să ne bage pe toţi în aceeași oală”. Cel mai bine este când omul vede pe internet imagini ale produselor, vine la tine în showroom, îţi spune că sunt la fel, iar când le vede fizic și le testează, diferenţa este de la cer la pământ: tabla ambutisată vs. aluminiu turnat, plastic sau sticlă normală vs. sticlă securizată, led cipuri chinezești vs. Cree, Bridgelux, Osram, Philips, surse de alimentare chinezești vs. MeanWell și Philips, încălzirea ledurilor și arderea lor vs. radiator pentru răcirea corpului de iluminat, 2 ani garanţie vs. 5 ani garanţie, produse no name vs. produse atestate, cu toate certificările, flux luminos 70-80 lm/W vs 110-130 lm/W. Acum, dacă vorbim în general despre o afacere nouă pe piaţă, trebuie puţin testată înainte. Să vezi dacă “prinde” ideea ta sau nu. In niciun caz nu ar trebui să investești sume colosale până nu ai testat și măsurat potenţialul afacerii.

Reporter: Cum rezistă un business pe piaţa românească?

F.M.I.: Dacă îţi place ceea ce faci, dacă știi piaţa și implicit și concurenţa, trebuie să faci să fie bine. Dacă ai trecut de primul an cu bine, și cu ceva profit, sigur va fi din ce în ce mai bine. Eu sunt optimistă. Îmi este ciudă că majoritatea legilor este făcută pentru protecţia hoţilor, nu a celor care doresc să muncească. Vă dau un exemplu concret, ca să îmi înţelegeţi supărarea: cum se poate ca un client cu care colaborez de ani de zile, cu cifră mare de afaceri și proiecte multe în desfășurare să intre în insolvenţă peste noapte și să nu mai aibă nimic de recuperat, să ne lase așa păgubiţi, în ceea ce se numește “ţeapă legală”. Cum se poate să primesc Fila CEC sau BO (bilet la ordin, n.r.) neacoperite sau ale unor firme care s-au închis în două zile? Cum să nu îţi fie ciudă și să îţi pară rău că tu muncești pentru a-i îmbogăţi pe alţii care te fură și care nu merită?! Dar în rest avem o ţară minunată și afacerile bune rezistă! Trebuie să fii sincer și corect cu clienţii, trebuie să le oferi întotdeuna cele mai bune soluţii și să le rezolvi orice problemă întâmpină în procesul de achiziţie sau follow-up. Trebuie să îţi respecţi garanţia, dar mai ales cuvântul. Doar în acest mod, clienţii te vor recomanda altora și vor reveni la tine, când vor mai avea nevoie.

Reporter: Ce alte activităţi mai are în program Florentina Mihaela Iacob?

F.M.I.: Am încercat să îmbin utilul cu plăcutul. După 30 de ani am realizat că ar fi cazul să fac puţin sport, deoarece metabolismul nu mai ţine cu mine ca înainte de 30. Şi cum copiii nu puteau merge cu mine la sală, facem împreună dansuri: Edden merge la hip hop, eu împreună cu Alessia mergem la zumba și balet. Nici nu ai idee ce bucuroasă este Alessia că facem aceste activităţi împreună. Mă laudă, mă încurajează, chiar dacă troznesc și scârţâi la fiecare mișcare la balet. Ieșim cu rolele, cu patinele (acum, iarna), la cinema (desene animate bineînţeles, “Crăiasa Zăpezii” am văzut toate părţile, la “TripleX” doar ultima parte am prins-o). Mai citesc (cărţi de dezvoltare personală, cărţi de parenting), particip la seminarii, workshop-uri, conferinţe pe diverse teme, de la vânzări, la team-leading și leadership, dezvoltare personală). Ce îmi place să mai fac? Să conduc! Ador să conduc, oricând, oriunde, oricât de mult timp. Mașini, motoare, atv-uri.

Dacă mama a ridicat o cooperativă de jos, eu să nu cresc cifra de afaceri în Solar Watts cu 1498% în primii 3 ani de când m-am implicat activ în companie?

16402246_1353307178064848_132646718_nReporter: Cu ce vine la pachet viaţa de business woman?

F.M.I.: Păi, avem următorul mix năucitor de ingrediente: sacrificii, satisfacţii, libertate, recunoaștere, muncă multă, dedicare, pasiune, leadership, asezonate cu puţină luptă cu misoginismul (încă mă întreabaă unii domni dacă în domeniul meu, după 8 ani de Solar Watts, știu diferenţa dintre waţi și volţi…) Eu am avut de mică un model în familie, mama mea este o luptătoare (din toate punctele de vedere, a învins până și boala grea pe care a avut-o). Mama a avut funcţie de conducere zeci de ani într-o cooperativă meșteșugărească (de fapt, încă are – deși ar putea fi la pensie – are în continuare în subordine câteva sute de oameni), a reușit să crească veniturile acestei cooperative care părea “pe ducă” așa cum nu au reușit alţii înaintea ei, întotdeauna a lucrat peste program și cu teancuri de acte acasă (noaptea, ca ziua era mereu la birou); cu toate acestea s-a ocupat impecabil de mine și de fratele (cel puţin 3 feluri de mâncare zilnic, spălat, călcat, vorbit, petrecut timp împreună, ieșit la cofetărie, discutat despre școală, pregătiri, etc. Chiar nu știu cum avea timp și cum făcea faţă). Dacă mama a ridicat o cooperativă de jos, eu să nu cresc cifra de afaceri în Solar Watts cu 1498% în primii 3 ani de când m-am implicat activ în companie?

Un lucru este cert: niciodată un străin, fie el cel mai bun angajat nu se va sacrifica, implica și nu va face lucrurile întocmai ca tine

Reporter: Se merită o afacere de familie? Unde intervin graniţele între cei doi parteneri?

F.M.I.: M-ai cam dat de gol. Eu și Cătălin suntem doar colegi la serviciu. Aș vrea să spun că putem separa foarte bine viaţa de familie de cea din firmă, dar nu este așa. Ne mai călcăm pe codiţă, ne mai vorbim printre dinţi când nu suntem de acord cu anumite lucruri în firmă (decizii importante ce trebuie luate pe loc), dar per total, se merită. El imi spunea de foarte mult timp să intru în firmă, să mă implic, să îl ajut, eu tot susţineam că nu este ok să stăm împreună și acasă, și la locul de muncă. Un lucru este cert: niciodată un străin, fie el cel mai bun angajat nu se va sacrifica, implica și nu va face lucrurile întocmai ca tine. După o zi de muncă îmi face plăcere să ies cu soţul la o cafea (da, poate să fie și la ora 20) și să discutăm despre orice altceva decât Solar Watts. De fiecare dată ne așezăm, comandăm, ne zâmbim, apoi începem discuţia despre proiecte, plăţi, oferte, calcule și clienţi. Cel mai bine este pentru partenerii de afaceri care sunt și parteneri în viaţa de zi cu zi, să aibă sarcinile bine delimitate și cumva separate (să ne ferească Dumnezeu să lucrăm pentru aceeași ofertă sau licitaţie…). Fiecare ar trebui să se ocupe de un anumit departament sau departamente, fiecare să aibă echipa lui. Să se intersecteze și nu prea.

Reporter: Enumeră trei valori în care crezi și care te-au ajutat în viaţă.

F.M.I.: Familia. Integritatea. Dezvoltarea personală (care consider că o completează perfect pe cea profesională). Vrei să le mai și dezvolt? Sau vorbesc iar o oră?

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

  1. Pingback: INTERVIU Florentina Iacob (SolarWatts): Business la feminin. „Când ai și copii, și propria afacere, trebuie să găsești un echilibru, trebuie să îţi setezi priorităţile” | Moldova24

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*